Hamardomen og domkirkeruinene

Spesielt Hamardomen er et viktig besøksmål for mange pilegrimer. Domkirkeruinene er i dag overbygd av et flott vernebygg av glass (1998). 

Historisk tilbakeblikk: Domkirken ble lagt høyt oppe på kalkfjellsryggen ut mot Mjøsa, og var i all sin prakt og velde godt synlig på lang avstand. Den samme ”hammeren” har også gitt gården og byen sine navn. 

Hamar Bispedømme ble opprettet samtidig med erkebispestolen i Nidaros, i 1153, og Domkirken (Kristkirken) ble påbegynt like etterpå - og fullført ca. år 1200. Den var bygd i romansk stil, men fikk seinere enkelte gotiske trekk. Kirken var den viktigste ”pilegrimsstasjonen” på veien til Nidaros, og paven ga den i 1323 samme avlatsprivilegier som selveste Nidarosdomen: Et helt års avlat (minsket opphold i skjærsilden) for besøk på de største festdagene, og 100 dagers avlat på mindre festdager i kirkeåret. 

Bispegården ved siden av hadde høye murer og tårn og var rene festningsanlegget. Det var også katedralskole her som utdannet bispedømmets prester og et Olavskloster (dominikanermunker) med egen kirke. Det er ikke usannsynlig at datidenspilegrimer tok herberge i klosteret. Videre lå Korskirken, samt et ”hospital” litt nord for der pilegrimssenteret ligger i dag (også antagelig herberge for tilreisende). Sigrid Undset (link) gir i ”Kransen” en beskrivelse av Kristin Lavransdatters møte med Domkirke-området på 1300-tallet.

Ved reformasjonen 1537 ble den siste katolske biskopen, Mogens, tatt til fange og sendt ut av landet, og bispedømmet ble nedlagt og gikk inn i Oslo stift. Men så seint som i 1551 blir den tidligere domkirken betegnet som ”den skjønneste i landet” (Nidarosdomen var da i sterkt forfall). I ”Hamarkrøniken” fra samme tid sies det at kirken er ”meget herligen beprydet både innen og uten”. 

Bispeborgen ble sprengt i luften av svenske tropper i 1567, og brannen spredte seg fra bispeborgen og til taket på domkirken. Ingenting ble bygd opp igjen, og i hundreårene som fulgte tjente ruinene bare som steinbrudd for andre byggverk i regionen.

For dagens pilegrimer:

Pilegrimer kan ta kontakt med Pilegrimssenter Hamar dersom de ønsker utsendelse fra Hamardomen i forbindelse med sin pilegrimsvandring. 

Hedmarksmuseet tilbyr omvisninger til faste tider i middelalderanlegget og friluftsmuseet i sommersesongen. 

Adresse:Strandvegen 100
Avstand:Ved leden

Share to