18) Juleselskap - Sparkeføre

Siden det var en såpass spesiell tildragelse, var det alltid med spenning jeg ventet på dagen vi skulle i selskap. Det pleide å være om ettermiddagen, og det var alltid kjedelig å vente på at de voksne skulle hvile middag, og så pynte seg. 

Vi hadde ikke bil på den tiden, så det var å gå eller å ta buss når vi skulle i selskap. Gikk vi, var det stas de gangene det var sparkeføre, slik at vi kunne suse avsted, med alle oss ungene på sparken, og pappa som styrmann. Da gikk det unna! Jeg som var jente, hadde finstrømpebukse på meg, og utebuksen over det slik at jeg ikke skulle fryse, og så hadde jeg skoene i en pose. Inneskoene. 

Det var rart å se tanter og onkler i finstasen, og uten et arbeid i hendene. Søskenbarna virket litt fremmed i juleklærne og med vannkjemmet hår. Det var som vi alle var litt fremmed for hverandre med det samme.
Det var alltid dekket et vakkert bord, og det var stor stas med at vi unger fikk brus. 

Når magen var full av godsaker, og vi var leie av å høre på de voksne prate, pleide vi beundre julegavene fetterene våre hadde fått, og så spilte vi spill. Vi pleide være lenge i selskap, ja ofte så lenge at det vanket deilig kveldsmat før vi tok fatt på turen hjem. 

Noen ganger var juleselskapene hjemme hos oss. Da var det den samme spenningen. Vi hadde en rotekjeller og det endte alltid med at vi lekte gjem og let der nede, og kom opp med både hull i strømpebuksen og spindelvev i håret etter å ha gjemt oss i de innerste krokene.
 
Jeg husker disse selskapene med glede. Det var alltid en begivenhet og noe vi så fram til. Jeg håper at også mine barn vil huske slike gode glimt fra sine juler, det er en verdifiull ballast å ha med seg videre i livet.

Hør de andre fortellingene i Beate Heides adventskalender "Sparkeføre" her http://digitaltfortalt.no/search?subjects=%22sparkef%C3%B8re%22%20

Advenskalenderen «Sparkeføre» er en kalender bestående av små fortellinger, en for hver dag fra fra 1. desember til julaften. Beate Heide står bak prosjektet og har skrevet og lest inn alle fortellingene.

Illustrasjonene til Sparkeføre er av Inger Kaurin, Torill Strøm, Evy Martinsen og Unni Olsen

Musikk: Bård Mathisen

Share to