Rumlaborgsgrävningarna 1931-1942

69 objects

Schakt G utvidgas åt väster mot den gamla landsvägen. Foto taget i samband med de arkeologiska undersökningarna vid Rumlaborg i Huskvarna sommaren 1942. Centralt i bilden syns en rad med stolpar. För att få med fortsättningen av denna stolprad fattades beslut om att utvidga schaktet åt väster. I förgrunden syns röret till en diafragmadriven handpump som var nödvändig för att undersökningen av schaktet skulle gå att geomföra med tanke på inträngande vatten från Huskvarnaån.

Timmer och stenar som framkommit i schakt G på sydsluttningen av borgkullen vid Rumlaborg i Huskvarna sommaren 1942. Utgrävningarna vid Rumlaborg bedrevs i Huskvarna hembygdsförenings regi nästan varje år mellan 1931 och 1942. Tidigare år hade strukturer som framkommit täckts med halm innan schakten fylldes igen men 1942 rådde foderbrist på grund av kriget. Därför täcktes anläggningarna med ett lager av grenar och smala stammar av gråal.

Studenterna Anders Lindahl (till vänster) och Walter Fredriksson går igenom fynd från de arkeologiska utgrävningarna vid Rumlaborg i Huskvarna sommaren 1932. Undersökningarna vid Rumlaborg återupptogs nästa varje år fram till och med 1942. Anders Lindahl var vid fototillfället fil. stud. i arkeologi och han kom att fungera som projektledaren, Huskvarna hembygdsförenings ordförande Georg Sahlströms, närmaste man vid flera av undersökningarna. Byggnaden de sitter i är projektets fälkontor, lusthuset på toppen av borgkullen vid Rumlaborg.

Riksantikvarieämbetets ombud fil. kand. Erik O. Johanson ritar, med assistans av fröken Ingegerd Sjöberg, en planritning över en stensamling som framkommit i den mellersta vallgraven (grav II) i samband med de arkeologiska undersökningarna vid Rumlaborg i Huskvarna sommaren 1932.

Fröken Ingegerd Sjöberg mäter stenar i en stenpackning i den miellersta vallgraven (grav II) vid Rumlaborg i Huskvarna. Fotot är taget i samband med arkeologiska undersökningar sommaren 1932.

Grävning av schakt F på östra sidan av den inre vallgraven vid Rumlaborg i Huskvarna sommaren 1939. Till höger om schaktet står en ung man bakom en sållställning. I bakgrunden syns borgkullen med lusthuset på toppen. Fotot är taget i samband med arkeologiska undersökningar av borgen, bedrivna av Huskvarna hembygdsförening.

Fyra skolpojkar och en man från Huskvarna stad gräver i schakt G vid sydvästra sluttningen av borgkullen vid Rumlaborg i Huskvarna sommaren 1942. I bakgrunden syns lusthuset på kullens topp.

Utgrävning av schakt G på och nedanför den sydvästra sluttningen av borgkullen vid Rumlaborg i Huskvarna är i full gång. Tvärs över schaket syns en rad med pålar. Huskvarna hembygdsförening bedrev utgrävningar vid borgen mellan åren 1931 och 1942 och vid de olika undersökningarna framkom rester efter pålrader på flera platser längs med borgkullens sidor. Pumpen vid schaktets bortre kant behövdes för att pumpa bort inträngande vatten från schaktet. Det var en handdriven diafragmapump inlånad från Huskvarna stad. Närmast till vänster i bild finns projektledaren Georg Sahlströms närmaste man, fil. kand. Gunnar Hellman i studentmössa. Övriga deltagare var elever från Huskvarna samrealskola samt Jönköpings högre allmänna läroverk, samt en arbetare från Huskvarna stad.

Utgrävning av schakt G på den sydvästra sluttningen av borgkullen vid Rumlaborg i Huskvarna sommaren 1942 pågår. På bilden syns deltagande elever från Huskvarna samrealskola.

Rester efter palissadstolpar på rad och innanför dem en stenpackning, som kommit fram i schakt G vid de arkeologiska undersökningarna vid Rumlaborg i Huskvarna sommaren 1942.

Närbild på timmer och stenar vid Rumlaborg i Huskvarna. Lämningarna påträffades i norra delen av schakt G på sydvästra sidan av borgkullen i samband med en arkeologisk undersökning sommaren 1942.

Schakt D genom södra delen av borgkullen vid Rumlaborg i Huskvarna. Fotot är taget i samband med en arkeologisk undersökning sommaren 1938. På bilden syns rester efter en palissad och bakom den stenar och andra stockrester.

Schakt D genom den södra delen av borgkullen vid Rumlaborg i Huskvarna sommaren 1938. I nedre delen av schaktet kan en rad med pålar skymtas och bakom den en pump som användes för att få undan inträngande vatten från schaktet.

Tre män har påbörjat upptagningen av schakt E på den inre vallen vid Rumlaborg i Huskvarna sommaren 1938. Till vänster går den dåvarande landsvägen.

Den gamla grinen in mot borgkullen vid Rumlaborg i Huskvarna. Grinden fanns längs med gamla landsvägen på den västra sidan av borgkullen. Fotot är taget i samband med arkeologiska undersökningar vid Rumlaborg sommaren 1939.

Huskvarna hembygdsförenings ordförande Georg Sahlström går igenom fynd från de arkeologiska undersökningarna vid Rumlaborg i Huskvarna sommaren 1932. Vid sin sida har han sin närmaste medarbetare, fil. stud., senare fil.kand. Anders Lindahl. De sitter inne i lusthuset på toppen av borgkullen, vilket fungerade som fältkontor.

Tre unga män på lusthustrappen vid Rumlaborg i Huskvarna sommaren 1939. Männen deltog vid arkeologiska undersökningar vid borgen, som bedrevs av Huskvarna hembygdsförening.

Schakt D genom den södra delen av borgkullen vid Rumlaborg i Huskvarna i samband med arkeologiska undersökningar sommaren 1938. Fotot är taget mot söder och i förgrunden kan stockrester ses, lite längre fram även rester av en pålrad. I bakgrunden står tre män, vid sidan av pumpen som användes för att hålla schaktet någorlunda torrt. Rester efter pålrader påträffades även vid andra delar längs med borgkullens kant i samband med de arkeologiska undersökningarna, som bedrevs av Huskvarna hembygdsförening mellan åren 1931-1942.

Det djupa schaktet A genom borgullen vid Rumlaborg i Huskvarna. I bakgrunden syns lusthuset. Fotot är taget i samband med arkeologiska undersökningar av borgen sommaren 1932.

Rumlaborg i Huskvarna med lusthuset på toppen. Till vänster syns den gamla landsvägen. Fotot är taget i samband med arkeologiska undersökningar vid borgen sommaren 1938.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to

Add to a folder

If you want to keep your stuff, you need to .