Photo: Vest-Agder-museet

Lamper gjennom tidene

Et dykk inn i museets samling viser utvikling av belysning i hjemmet - fra enkle tranlamper til fasjonable kandelabrer og oljelamper.

I tradisjonelle bolighus fra middelalderen av var kilden til varme og lys åren, et åpent ildsted ofte plassert i midten av boligen. Åren hadde ingen pipe eller skorstein og røyken fra ilden trakk ut gjennom en åpen luke kalt ljoren som var i taket som også fylte stuen med dagslys. Det betød at røyken ofte fylte rommet, varmen unnslapp gjennom den åpne luken og inneklima kan nok ikke sies å ha vært spesielt godt. Fra 1600-tallet og utover begynte peis og røykovn og ta over som varmekilde, men åren var fremdeles i bruk som en kilde til lys.

Til hverdags var det ikke så vanlig for folk å benytte andre kilder enn åren til lys, men det var noe bruk av tyristikker, tranlys og talglys. Tyri er furuved som er gjennomtrukket av harpiks, mens tranlys er som navnet tilsier satt sammen av tran sanket fra hval og en veke. De første tranlysene kalles koler, enkle skåler av jern som hang etter en krok. her lå veken og tranen i skålen, mens en bit av veken stakk opp ved en avrundet kant av skålen. Talglys ble ofte laget av fett fra innvollene til dyr. Vokslys, senere også kalt stearinlys, ble kun brukt til høytider og ved veldig spesielle anledninger da det var både vanskelig å få tak i og det var kostbart. Selv i de rike kirker ble vokslys til tider byttet ut med talglys.

Fra midten av 1800-tallet begynte parafinlamper å finne sin vei inn i folks hjem og ble til en viss grad tatt i bruk av både rike og fattige. Parafinlampen representerte noe moderne og var et rent teknisk vidunder på den tiden. Veken kunne justeres både opp og ned og lyset fra lampen ble spredt både høyere og bredere i rommet. En kunne kjøpe alt fra de enkleste parafinlampene til de mest utbroderte og fasjonable.

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Share to