Photo: Christian Tunge / Kunst i offentlige rom

BUF Østfold ungdoms- og familiesenter, avdeling Kurland

Avdelingen på Kurland skal gi et kortvarig omsorgstilbud til barn mellom 6 og 12 år. Som en del av fornyelsen har utearealet også fått et løft i form av nye lekeapparater og sosiale soner. Skulpturen "Kranie" av Per Inge Bjørlo er plassert i tilknytning til lekeområdet og kan ses fra kjøkken og spiserom, og fra to av barnerommene. Det er ønskelig at skulpturen skal invitere til samhandling og aktivitet.

Skulpturen har abstrakt, organisk voksende og voluminøs form. På tross av det, peker den mot noe gjenkjennbart og kroppslig, en form som er i ferd med å sprenge seg ut. Den er satt sammen av fire deler og støpt i industriell plast. Skulpturen har fått en solid utforming slik at barn skal kunne bruke det til lek og klatring. Den grønne fargen inviterer til både taktile og visuelle sanseopplevelser, og er ofte forbundet med håp, harmoni, helse og natur. Fargen var et ønske kunstneren presenterte etter at han fikk kjennskap til virksomheten til barne-, ungdoms- og familieetaten.

Oppå ein graskledd knaus ved heimen på Kurland står "Kranie" (grøn plast) som ei tankerekke i møte med andres.

Den er taus i sitt utsagn

og taus til vurderingar.

Ord som «beskriv» kunst,

beskriv ikkje kunst.

Den må sansas –

og den trivs der den står.

– Per Inge Bjørlo

I tilknytning til skulpturen har Benjamin Solløs laget tre fargeleggingsstensiler som vil være tilgjengelig for husets brukere. Intensjonen er å oppfordre barna til å tegne og fargelegge, og dermed skape eierskap til kunstverket.

Per Inge Bjørlo (f.1952) arbeider innenfor en rekke forskjellige medier og teknikker; tegning, grafikk, maleri, skulptur og installasjoner. Hans arbeider tar ofte utgangspunkt i personlige historier og handler om hvordan det er å være menneske. Bjørlo er særlig kjent for sine store, abstrakte skulpturer i forskjellige materialer som stål, lys, hår og knust glass i eksperimentell utforskende stil. Han er utdannet ved Bergen Kunsthåndverkskole og på Kunstakademiet i Oslo. Han er representert i nasjonale og internasjonale samlinger som Nasjonalmuseet, Astrup Fearnley Museet for Moderne kunst, Moderna Museet i Stockholm, Metropolitan Museum of Art i New York og Tate Gallery i London.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to