Photo: Statsbygg / Kunst i offentlige rom

Statens kartverk

Da Øyvind Brandtsegg i sitt kunstprosjekt til Statens kartverk gjorde om flere milliarder gamle lydsignaler fra verdensrommet til musikk, fikk han epost fra en av lederne i NASA.

Øyvind Brandtsegg er professor i musikkteknologi ved NTNU og komponist. Han har blant annet samarbeidet med band som Motorpsycho og Krøyt, og jobber med å utvikle lydinstallasjoner og algoritmer for improvisasjon. Da han fikk spørsmål om å lage et kunstprosjekt til Kartverkets hovedsentral på Hønefoss, ble han nysgjerrig på arbeidet deres med GPS-målinger. Han dro til observatorier og antenner på Svalbard og i Bonn, hvor astronomer hver dag regner på jordklodens posisjon i verdensrommet ved hjelp av kvasarer.

Kvasarer er stjerner som befinner seg flere milliarder lysår unna, og som kan sende ut mer energi i form av stråling enn flere galakser til sammen. Fordi stjernene er så langt borte, kan det virke som om de står i ro, og de kan dermed brukes som stabile referanser for hvor jordkloden befinner seg i verdensrommet. Lysstrålene fra kvasarene brukes i måling av digitale radiosignaler for produksjon av blant annet kart og GPS, og den komplekse teknologien som ligger til grunn for målingene kalles VLBI. Signalene fra en stjerne er fulle av støy, men når to antenner peker mot den samme kvasaren er signalene lesbare for forskerne, og vi kan måle avstanden mellom ulike steder på jorda. Kunstneren sier selv at han anser det som dypt poetisk at mennesker har utviklet teknikker for å få mening ut av et slikt kaos.

Resultatet av hans kunstneriske prosess er lydinstallasjonen "VLBI Music", basert på roteringen av antennene. Hvis musikken oppleves mer uryddig en dag, er mulighetene store for at det er nordlys. Frem til 2020 kan alle på Kartverkets hovedsentral lytte til tonene fra verdensrommet gjennom tolv høyttalere som er montert i en glassgang i bygget. Vi andre kan høre på lydkomposisjonen på en app som kan lastes ned og på webradio. Den livestreames også på youtube- https://www.youtube.com/watch?v=EEn9bEjoet0

Brandtsegg fortalte om prosjektet sitt på en TEDx-konferanse i Trondheim i 2014, og i 2015 hadde programmet Schrödingers katt et innslag om lydinstallasjonen ved Kartverket.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to