Photo: Kantun, Audar / Kunst i offentlige rom

Junkerdal tollsted

Junkerdal tollstasjon ble åpnet i 1983 for å kontrollere trafikken på Graddisvegen i Nordland fylke. Stasjonen har nå fått et toetasjes nybygg og forbedrede kontrollfasiliteter. Sandra Vaka Olsen har i den forbindelse gjennomført et kunstprosjekt til tollstasjonen, og arbeidet består av fotografier trykket på aluminiumsplater montert i tollstedets kontrollhall, ekspedisjonsrommet, pauserommet og i trappeoppgangen opp til andre etasje.

Datamaskinens skjerm er ofte utgangspunktet for Vaka Olsens fotografiske prosess, og hun utforsker vår digitaliserte virkelighet – hvordan vi erfarer verden via skjermen. På fotografiene til tollstasjonen ser man vanndråper spredd over en dataskjerm som viser et bilde av en solnedgang. Vannet har en forstørrende effekt på pikslene i solnedgangsbildet. Bevegelsen etter en hånd som har strøket over den digitale skjermen og vanndråper som har forflyttet seg etter håndens bevegelse er gjennomgående. Vaka Olsen har gjort utsnitt av bevegelsens avtrykk i bildet og formgitt aluminiumsplatene etter hånden som har streifet over skjermen og den bakenforliggende himmelen. Kjøretøyenes ferd over fjellet, vindusviskerne som streifer over frontrutene og skyver vann og snø vekk for bedre sikt, og overvåkningen av trafikken gjennom dataskjermer og vinduene i tollstedets kontrollrom, reflekteres i arbeidene.

Sandra Vaka Olsen er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo og Kunstakademiet i København. Hun jobber med fotografi og skulptur, og har hatt flere separatutstillinger i Norge og utlandet. I sine arbeider undersøker Vaka Olsen hvordan den fabrikkerte flaten, menneskelig persepsjon, kropp, identitet, og naturlig materie blir forandret gjennom den digitale sfæren.

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to