Photo: Bergroth, Joel / Hälsinglands Museum

Nedslag i samlingen - Näverburkar

5 objects

Burk

Svept och tampad näver med botten av trä. Ristad dekor runt om föreställande kyrka, klockstapel och blommor. Målad i flera färger. Saknar lock.

Burk

Förmodligen en tobaksburk. Burken är tillverkad av svept, tampad näver med botten av trä. Den har ristad dekoration runt om samt är målad i flera färger. Lock saknas.

Burk

Dosa

Dosa av näver, svept och tampat. Lock och botten av trä. Locket med en liten läderrem.

Burk

Burkarna på bilden har alla olika historier innan de kom till museets ägo. Gemensamt för dem alla är dock att de är utförda i svept och tampad näver med träbotten. Tampade burkar har använts som förvaringskärl av olika slag. De består av rektangulära stycken näver där ändarna har formats på ett sådant sätt att de kan låsas ihop med varandra och forma en cylinder. Inte sällan används själva låsningen som ett dekorativt element.

Den lilla, ofärgade, burken till höger har rester av tobak i sig och har använts som snusburk här i Hudiksvall. Vi vet inte vad de andra burkarna innehållit men tobak, mjöl och socker är ingen omöjlighet. Vanligast var att burkarna var enfärgade, ibland med mönster tryckta med stämpel av trä eller horn. Det finns dock näverarbeten med lås och målad dekor som drar tankarna till de motiv en finner i traditionella väggmålningar. Näverjollen, Jonas Johansson (1793-1875), var en näverburksslöjdare som idag förknippas med dessa rikligt utsmyckade burkar. På bilden längst till höger ses en målad burk med stiliserade blommor, klockstapel och kyrka.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to