Photo: Werner Zellien / Kunst i offentlige rom

Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana, digitaliseringsbygg og automatlager

De kaller det både for en "road trip" og et kunstprosjekt, kunstnerne bak den omreisende sola "Traveling SUN". Kunstnergruppen IstadPacini Artlabs tre meter brede, sirkelformede lampe som lyser og pulserer i ulike, varme fargetoner har tilbakelagt en distanse på nesten tusen mil. I regn, snø og mørke har den glødet fra bygninger som Tromsø kunstforening, Henie Onstad kunstsenter på Høvikodden og Nordens Hus i Reykjavik.

Nå har den kommet til Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana, og der skal den bli. Kunstverket er kjøpt inn i forbindelse med at den nasjonale institusjonen har utvidet bygningsmassen med et digitaliseringsbygg og et automatlager. Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana samler bokstavelig talt nasjonens hukommelse. Institusjonen forvalter Norges største samling av skriftlig kunnskap og er et sted med betydning langt utenfor by- og landegrenser. En glødende sol på fasadeveggen av det nye automatlagerets fasade blir dermed også et bilde på det opplyste mennesket, på rollen det skriftlige språket har spilt i utviklingen av folkeopplysning, utdanning og siviliserte, demokratiske samfunn.

Det er Lisa Pacini og Christine Istad som står bak kunstnergruppen IstadPacini Artlab. Det uttalte målet deres med det omreisende kunstprosjektet "Traveling SUN" var å bringe lyset til de mørke vintermånedene på Nordkalotten. Solens endelige destinasjon er ikke uten symbolsk verdi i så måte: Mo i Rana, byen ved Polarsirkelen, ligger på selve punktet som er overgangen til mørketidssonen i nord.

I 2012 laget Vegar Moen et stedsspesifikt kunstprosjekt, "Arkivkikkert" til Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to