Photo: Ludwigsson, Jörgen / Kulturparken Småland / Smålands museum

Svensk-amerikanska samlingen

42 objects

Direktör Charles S. Peterson (1873-1943) var född i Filipstad i Värmland, Sverige, och emigrerade till USA och Chicago i 20-årsåldern. I Chicago etablerade han sig snart som direktör för the Peterson Linotyping Co. Han gifte sig 1901 med Thyra Hjertqvist (1881-1933), svensk-amerikan i 2:a generationen med småländska rötter, närmare bestämt Växjö och Alvesta. Hennes far var tidningsdirektör i Chicago, där han publicerade ”Svenska Amerikanaren”. Eftersom makarna aldrig fick några barn engagerade sig båda två efter hand med stort intresse i olika svensk-amerikanska föreningar i Chicago.
Mrs Thyra Peterson bildade Chicagos svensk-amerikanska konstförening 1928 och båda makarna Peterson hade då sedan länge ett stort intresse för konst. De samlade med förkärlek på verk från sådana konstnärer som hade svenskt eller skandinaviskt påbrå. Thyra Peterson blev med åren en välkänd kulturpersonlighet i Chicago. Hon var styrelsemedlem i Chicago Drama League, ordförande i Illinois Academy of Fine Arts, styrelsemedlem och sekreterare i American Opera Society of Chicago m.m. Hon var dessutom mycket musikalisk och en god pianist. Hon avled 1933 och några år senare bestämde sig hennes man för att skänka stora delar av deras konstsamling till Smålands museum, till minne av sin hustru.
Förklaringen till varför han bestämde sig för att skänka samlingen till Smålands museum och inte till något av konstmuseerna i Stockholm, Göteborg eller Malmö var att hans hustrus släkt härstammade från Värend och I Växjö skulle den därför komma mer till sin rätt och inte riskera att drunkna i de stora museernas samlingar. Charles S. Peterson beslöt kalla hela samlingen för ”Mrs Thyra Peterson’s Memorial Collection (of Swedish-American Art) ” och meningen var att den varje år skulle utökas med ett konstverk (inköpt via fondmedel) på de årliga utställningarna på Svenska Klubben i Chicago.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to