Photo: Bache-Wiig, Andreas / Skimuseet i Holmenkollen

Bygdeski- De eldste skiene i Skimuseet

Ski var et viktig transportmiddel i det førindustrielle Norge, og gjorde mange steder tilgjengelige om vinteren. Skiene ble brukt til jakt og fangst, kommunikasjon og transport.

66 objects

Pulk

Skibinding

Skibinding

Skibinding

Støvel

Ski, 1 par

Ski, 1 par

Ski, 1 par

Ski, 1 par

Ski, 1 par

Ski, 1 par

Ski, 1 par

Ski, 1 par

Stav

En skistav i tre med drikkekopp. Koppen er festet til staven med metalltråd. Stor jernskoning nederst.

Stav

En stav med spadeform øverst. Spadeformen er festet til staven med metallbeslag, messing- og kobbertråd. Staven har en jernskoning nederst.

Stav

Stav

Stav

En skistav i bambus med trinse av elghorn og stor jernpigg. Toppen av staven er avrundet, sannsynligvis formet av roten til bambusstaven.

Stav med spyd

Stav

En skistav i tre med dreiet trinse i tre og jernpigg. Staven har en utskåret bord med skrå streker, én over og én under håndgrepet.

Skiene fra perioden før 1850 kaller vi bygdeski. Skiene var tilpasset terreng og føreforhold i de forskjellige landsdelene, og laget ut i fra treslagene som var tilgjengelige og foretrukket på stedet.

I Norge har vi gått på ski i tusener av år. Norges eldste ski er funnet i Nordland og er cirka 5200 år gammel. I de nordiske landene og Russland er det registrert over 200 forhistoriske skifunn. I Norge har vi flere helleristninger som viser folk på ski. På Rødøy i Nordland finner vi Rådøymannen, en 4000 år gammel helleristning av en skiløper. Ordet ski har sin opprinnelse fra det gammelnorske ordet Skið som betyr kløyvd vedstykke. I norrøn mytologi finner vi skiguden Ull og skigudinnen Skade.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to