Kvinnorna

44 objects

Möt Margareta Nilsdotter, skeppsgårdsföreståndaren och egendomsförvaltaren som efter makens bortgång övertog ansvaret för bygget av Vasa och Skeppsgården, en av den tidens största arbetsplatser. Bli bekant med Brita Gustavsdotter Båth, godsägaren och virkesleverantören på ängsö slott som sålde timmer till skeppsgården där Vasa byggdes.

Träffa Ylva och Beata som var med ombord på Vasa då hon sjönk. Havet var inte enbart en manlig sfär, kvinnor deltog i alla möjliga maritima verksamheter. Enligt forskarna var Beata ombord som gäst. Kanske var hon syster eller hustru till någon av besättningen. Ylva däremot skulle mest sannolikt ha stannat kvar ombord en längre tid.

Genom dessa fyra kvinnor berättar utställningen om 1600-talskvinnans roll i samhället i en tid då de hade mer makt och inflytande än vad den traditionella historieskrivningen berättar.

Öppnar på Vasamuseet tisdagen den 23 maj 2017. Utställningen står i två år.

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Share to