Photo: Arbetarbladet, Tierp / Upplandsmuseet

Pricks

23 objects

Kliché

Tre klichéer av metall, monterade på rektangulära plattor av skiktlimmat trä. Flera storlekar. Rester av färg.

Kliché

Fem klichéer av metall, olika storlekar. Alla klichéerna har förvarats i samma paket, med omslagspapper från Hugo Löjdquist Tryckeri, Tierp.

Burk

Pricksfabriken, Tierp, Tolfta socken, Uppland

Pricks bageri i ny ägo, Tierp, Uppland, januari 1968

"Luciafond i Tierp för de behövande", Uppland 1967

"Tierpsfirma vill göra alla snälla. Nära 20 ton pepparkakor varje dag", Uppland 1966

Reklamartikel

Kakburk

Burk av järnplåt med lock, turkos, med texten "Pricks Kvalitetspapparkakor" i rött och vitt. Pepparkaka i brunt samt en liten bagare som motiv.

Ask

Mössa

Mössa, båtmodell, maskinsydd, av vitt och rött bomullstyg med rött tryck på sidorna: Pricks.

Affisch

Standar

Standar av vit textil, med tre snoddar i nederkanten. Pricks logotype i röd textil limmad på båda sidor. Fäst på en stång med kvadaratisk fot av sten, sannolikt marmor.

Skylt

Rund skylt av emaljerad järnplåt. Vit bottenfärg, Pricks logotype i blått, rött och brunt.

Burk

Burk

Förpackning

Burk

Burk

Burk

Året är 1933. Sigge Eriksson och Rune Lövgren träffas på en kommunal hushållskurs och börjar sen baka och sälja bröd tillsammans. Och pepparkakor. Goda och hållbara pepparkakor som folk älskar. Företaget växer och 1944 öppnar Pricks pepparkaksfabrik på Hantverksgatan i Tierp, –”Pricks” efter kakformen som påminner om en måltavla och smaken som ju är ”mitt i prick”.

Arbetsplatsen är mycket modern, inte bara för sina bakmaskiner och löpande band. Sigge och Rune har dagliga promenadmöten på fabriksgolvet. De anställda erbjuds gratis läkarbesök, vitamintillskott och goda lånevillkor. Med hjälp av uppfinningsrik reklam expanderar Pricks med fler sorters kakor, kex och muffins samt export till Europa, USA och Ghana! När Sigge och Rune drog sig tillbaka 1968 såldes Pricks till amerikanska Pepsi Co men pepparkaksfabriken i Tierp stängde först år 2004. De flesta gillar väl pepparkakor och kanske känner du igen några av de minnen från Pricks som finns i Upplandsmuseets samlingar?

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to