Photo: Ludwigsson, Jörgen / Kulturparken Småland / Smålands museum

Anders Dahls donation

1150 objects

Föremålen som ingår i donationen är främst sådana som tillverkades för borgare och adelsmän snarare än befolkningen på landsbygden. De möbler och föremål som tillverkades till de högre stånden i Sverige under 1700-talet speglar inte någon svensk nationell stil utan var kraftigt influerade av utlandet. I samlingen kan vi se möbler och andra föremål som representerar olika stilar som var populära i Sverige under 1700-talet.

I Sverige under 1700-talet var de tre stilarna barocken, rokokon och den gustavianska stilen de som var populära. Barocken är äldst och kom till Sverige redan kring 1660-talet, stilen kan beskrivas som pampig och överdådig och två exempel på typiska detaljer för barocken är symmetri och kulformade fötter. Under 1700-talet går de olika stilarna ofta in i varandra, vilket vi kan se på till exempel golvuret med identifikationsnummer M 66064, huven som täcker urverket är i barockstil men fodralet är i buktande rokoko.

Rokokon är den stil som kom att ta över efter barocken, i kontrast till det pampiga och symmetriska i barocken är rokokon lekfull och lätt, man var mycket förtjust i mjukt buktande former. Rokokobyrån i samlingen med identifikationsnummer M 66074 är en möbel där man kan se detta ganska tydligt, byrån buktar och böljar åt nästan alla håll! Rokokomänniskan var inspirerad utav berömda personer så som Rousseau och Carl von Linné som vurmade för naturen och det naturliga, detta kan ses i rokokostilen exempelvis genom att många dekorationer och beslag efterliknar växter. Vi kan även i samlingen se hur andra saker än möbler har den buktande rokokoformen och växtdekorationer, till exempel terrinen med identifikationsnummer M 66078.

Den stil som kom att ta över i Sverige efter rokokon var den gustavianska stilen som har fått sitt namn efter Gustav III, den kung som då styrde landet och som var den som tog stilen till Sverige. Den gustavianska stilen tog avstånd ifrån rokokons asymmetri och lekfullhet och var istället mer stram, möbler återgick så småningom till mer kantiga former och de tidigare böljande växtformade dekorationerna ersattes med klassiska dekorationer så som lagergirlander och medaljonger. Den gustavianska stilen övergick så småningom i empirestil. I samlingen finns ett par stolar (med identifikationsnummer M 66062 och M 66063), vars bakre benpar är svängda, något som var typiskt för empiren.

Vi kan i den här samlingen se stilutvecklingen i Sverige under 1700-talet, men det tål att upprepas att det bara var en liten del av svenskarna som hade möbler och föremål som dessa, de flesta människorna i landet levde enkla liv med betydligt enklare möbler och inredning.

Den här webbutställningen visar föremålen i samlingen, om du är nyfiken på att se dem i verkligheten så är du varmt välkommen till oss på Kulturparken Småland!

/ Karin Haglund. Praktikant från Kulturvetarprogrammet vid Göteborgs Universitet

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to