Photo: Ericson, Reine / Mölndals stadsmuseum

Kulturmiljö - Mölndals stadshus, Folkets hus

154 objects

Stadshuset, främst till vänster i bild, stod klart år 1962 och man var stolt över den moderna arkitekturen som förevigades på ett antal vykort. F.d. missionskyrkan i bakgrunden är kvar men har förvandlats till bostäder. Det grå huset i mitten (Torggatan 1A, 1B) var tidigare Försäkringskassa men är nu kontor. Till höger syns brandstationen. Uppe på berget, där Kvarnbyvallen tidigare låg(fotbollsplan och friidrottsarena), pågår nybyggnation av bostäder.

Om- och tillbyggnad av Folkets Hus i Mölndal, år 1985. För mer information om bilden se under tilläggsinformation.

Mölndals stadshus - parkmiljö.

Mölndals stadshus - entréfasad med taxistation till vänster.

Mölndals stadshus - entréfasad.

Mölndals stadshus - tillbyggnad.

Mölndals stadshus - möte äldre del/tillbyggnad.

Mölndals stadshus - stadshusfasad.

Folkets hus i Mölndals centrum på 1970-talet.

Vy från pappersbruket Papyrus fabriksområde i Forsåker, Mölndal, mot Stadshuset och Folkets Hus i Mölndals centrum på 1960-talet. I bakgrunden ses bostadsbebyggelse i Bosgården.

Vy mot Stadshuset och Folkets Hus från ett av taken på pappersbruket Papyrus industriområde i Forsåker, Mölndal, på 1960-talet. I bakgrunden ses bebyggelse i Bosgården.

Folkets hus i Mölndals centrum. Vy från Göteborgsvägen.

Stadshuset, uppfört 1960, och Folkets hus, uppfört 1959, i Mölndal. Här i Stadshuset samlas "stadens fäder", d.v.s. kommunfullmäktige, för att besluta om alla kommunens ärenden och om de arbeten, som skall utföras inom kommunen. Kommunen bygger ju skolor, gator, vatten- och avloppsledningar, idrottshus, skridskobanor, badplatser och fritidsområden m.m. Allt detta beslutar man om i Stadshuset. Här har kommunalborgmästaren sitt arbetsrum, och här finns kommunens flesta förvaltningskontor. Stora entréhallen utnyttjas ibland för konserter och konstutställningar. Till höger ser du Folkets Hus, som är något år äldre än Stadshuset. I Folkets Hus finns många sammanträdeslokaler med underliga men trevliga namn, såsom "Kvarnkammaren", "Spinnaren" och "Viran". Dessa namn hänsyftar på gamla och viktiga industrier i Mölndal, såsom kvarnrörelsen, textil och papperstillverkningen. Vidare finns en festsal för större sammankomster och en biograf, Möllan. Ytterligare inryms i fastigheten studierum för ABF, expeditionsrum för fackliga organisationer, restaurang, apotek, bank m.m. I Folkets Hus har dessutom Mölndals Stadsbibliotek sina lokaler. Folkets Hus byggdes åren 1957-1958 och invigdes år 1959.

Stadsvy över Mölndals stadshus på Knarrhögsgatan i Mölndal, år 1965.

Sammanträdesrum i Mölndals stadshus, år 1994.

Sammanträdesrum i Mölndals stadshus, år 1993.

Ett kontorsrum i Mölndals stadshus, juni 1994.

En dubbeldörr från ett kontorsrum i Mölndals stadshus, juni 1994.

Mölndals stadshus, juni 1994. Korridor med kontorsrum. Till höger står en kopieringsmaskin.

Två glasdörrar som leder till trapphuset i Mölndals stadshus, juni 1994.

Den här digitala utställningen presenterar en av Mölndals stads 28 kulturmiljöer.

Webbutställningen togs fram i anslutning till utställningen ”Avtryck – människor och platser” som pågår på Mölndals stadsmuseum 21 oktober 2017 – 9 september 2018.

Kulturmiljöer är platser som berättar om en gemensam historia och som därför är viktiga att bevara. De kan vara allt från en enskild plats eller byggnad till hela landskap. Platserna bär på kunskap om äldre tiders byggnadsstilar, om hur samhället har förändrats och om livet i och mellan husen.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to