MARIA TESCH

Maria Tesch

En kvinnlig sekelskiftesfotograf i Linköping

Av de många ateljéfotografer som var verksamma i Linköping kring sekelskiftet var Maria Tesch kanske den mest berömda.

Maria Tesch kom till Linköping år 1873, hon var då 23 år gammal. Som 16-åring flyttade hon till Stockholm för att lära sig fotografyrket efter att ha vuxit upp i Eksjö och därefter flyttade hon till Linköping. Maria öppnade en ateljé i närheten av hörnet Drottninggatan-Nygatan och skaffade sig snart ett namn i staden. Det gick så bra för Maria att hon några år senare kunde köpa hela gården för en summa av 23 000 kronor. Ryktet om Maria Tesch spreds i trakten och det blev mycket populärt att låta sig fotograferas i hennes ateljé. I många Linköpingsbors familjealbum kan man fortfarande hitta ”Teschska” fotografier.

Maria Tesch hade en enorm kapacitet och lyckades med tiden skaffa sig en förmögenhet. När rörelsen växte skaffade hon sig nya lokaler och flera anställda. Hon var hård som chef. Målarmästare P A Johansson beskriver i en minnesskrift om denna märkliga kvinna:

”Hennes biträden fick inga fristunder, det var arbete jämnt. Men ingen arbetade som hon själv och pengar flöt in oupphörligen, och de som var i behov av att låna visste vart de skulle vända sig. De fick dock betala höga räntor. Hon levde själv ytterst sparsamt. Man kan med säkerhet säga att ingen i Linköping arbetat ihop en sådan förmögenhet som hon.”

Vid sidan av fotoverksamheten drev Maria fastighetsaffärer och hyrde ut lägenheter. Hon levde ensam som karriärskvinna hela sitt liv, utan man och barn. Man kan dock läsa i Östgöta Correspondenten att hon hade hund.

Maria Tesch dog den 5 april 1936 och efterlämnade en förmögenhet på över en miljon kronor. Innan hennes död lämnade hon 1800 glasplåtar till Stiftsbibliotekets samlingar för att stärka porträttsamlingen på biblioteket. Vid hennes bortgång hade hon testamenterat en gård till Föreningen De gamlas hem i Linköping samt en gård i hemstaden Eksjö till välgörande ändamål.

Idag finns tusentals fotografier bevarade på Östergötlands museum och Stiftbibliotekets samlingar på Linköpings stadsbibliotek. Dessutom har museet fått en del material från Marias ateljé. Marias arbete lever nu kvar i framför allt de bilder som finns kvar, men det finns också en del skildringar av Maria som person. Här ett litet minne om hur det kunde vara att gå på en tagning hos ”Teschan” som hon populärt kallades:

”Bland de många apparaterna, som fanns i ateljén, var ett slags stöd, som ställdes bakom en. Det liknade en halvrund krycka och skulle hindra en att röra på huvudet under tagningen. Det var svårt att hålla sig för skratt, när hon, innan hon kröp in bakom skynket, ropade: ´Se glad ut, tänk på den som ska ha fotografiet!´”

Av: Matilda Ahl/Bild Linköping

Källor : Stiftsbiblioteket, Östergötlands museum och Östgöta Correspondenten

Porträttsamlingen hos Stiftsbiblioteket på Linköpings stadsbibliotek

År 1920 valde fotograf Maria Tesch att skänka delar av sin porträttsamling till Stiftsbiblioteket i Linköping. Föreningen Stiftsbibliotekets vänner var vid den tiden nygrundad och arbetade flitigt att samla in skrifter och dokumentation om Östergötlands historia. Styrelseledarmot Gustaf Odencrantz valde ut fotografier som var relevanta för porträttsamlingen på Linköpings stiftsbibliotek. Tanken var att bilderna skulle bidra till en samling porträtt över bemärkta östgötar. Idag har Stiftsbiblioteket på Linköpings stadsbibliotek 1878 st glasplåtar från fotograf Maria Tesch i sin ägo. Glasplåtarna digitaliserades år 2019 och delar av samlingen finns idag att beskåda på Digitalt museum. Efter Maria Teschs död år 1936 donerades resterande av fotografens glasplåtar till Östergötlands museum.

Källa: ”Här ifrån skilda håll en skatt är samlad” Mathias von Wachenfeldt år 2018

Se hela samlingen med Maria Teschs bilder:

https://digitaltmuseum.se/owners/S-BL

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to