Vareplombe
Vareplombe

Vareplomber - merkelapper fra middelalderen

Vareplombene fra middelalderen er runde og flate små gjenstander i bly, med størrelse som en mynt. De har preg på begge sider og vitner om en stor og omfattende tekstilindustri som foregikk fra middelalderen. Tekstiler fra kjente produksjonssteder ute i Europa ble merket med vareplomber som hang fast i kanten på varene mens de ble eksportert til kunder over hele Europa og også i Hamarkaupangen.

Plombens funksjon var å fortelle kundene om varens opphavssted og kvalitet. Enkelte preg kan også gi mer informasjon om varen. Hver plombe ble festet til kanten av tekstilet med ei tang. I tanga satt det to matriser med hvert sitt stempel, slik at når plomben ble bøyd rundt og klemt sammen i tekstilkanten, fikk den også de viktige pregene på begge overflater. Det myke blyet får også lett avtrykk av tekstilet som det satt fast i, slik at ødelagte plomber kan gi kunnskap om tekstilets veving og tykkelse.

Ulike typer vareplomber

Fig. 1, illustrasjon av ulike typer vareplomber Erik Bjørnstad, Anno Domkirkeodden

Det finnes mange ulike vareplombetyper. De fleste funnene i Hamarkaupangen er av den mest alminnelige typen. Denne varianten er flat, rund og består av to plaketter med streng mellom, samt en nagle som forbinder de to plakettene. (fig.1,1) Vi har også noen plomber av en variant som ellers likner den vanligste, med to nagler. (fig.1,3)

Noen av de produksjonsstedene som har levert tekstiler til Hamarkaupangen er byene Leiden og Wismar. Leiden er kjent for sitt byvåpen med korslagte nøkler, som også sees på vareplombene derfra(fig. 2) mens den nordtyske byen Wismar har det kronede hodet av en okse som rekker tunge som preg (fig. 3).

Fig. 2, Leiden
Fig 3, Weimar

Fra andre steder er det kjent vareplomber med både fire og seks plaketter. (fig 1, 4) Men også vareplomber med en enkel plakett med preg på begge sider har blitt brukt. (fig.1, 5) Disse plombene ble festet med en løkke eller to små hull i toppen, slik at en snor kunne træs igjennom. I tillegg finnes vareplomber formet som små sylindre som man kunne trekke en reim eller snor gjennom og forsegle ved å klemme flat. (fig 1, 6) De siste to variantene kunne imidlertid også merke andre varer enn tekstiler.

Vareplombesamlingen fra Hamarkaupangen

Vareplombesamlingen fra Hamarkaupangen består av løsfunn fra et avgrenset geografisk område på Domkirkeodden, der Hamar bispesete og kaupang lå i middelalderen. Dette er den største samlingen av vareplomber i Norge fra et konkret funnområde i middelalderen. Museet har i dag 167 gjenstander.

Share to