Med selvutløser har fotografen  foreviget seg selv, kona og barna i deres egen stue i hjemmet deres på Hollenderbjerget i Moss, ca. 1920.
Med selvutløser har fotografen foreviget seg selv, kona og barna i deres egen stue i hjemmet deres på Hollenderbjerget i Moss, ca. 1920. Foto: Hans Peter Lauritzen / Østfold fylkes billedarkiv. Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND)

Hans Peter Lauritzen, skredder og fotograf i Moss

**Hans Peter Lauritzen (1879-1959) arbeidet som skredder mens han lærte seg å fotografere. I samlingen til Østfold fylkes billedarkiv er det bevart flere av hans fotografier fra Moss og nabobygder til Moss, hovedsakelig fra perioden 1910-30. Fine byprospekt fra Moss med gateparti fra torget, Verket, havna og 17. mai tog er noen av motivene. **

Fotografier av familien

Mange av de bevarte fotografiene viser familien til Hans Lauritzen. Nydelig komponerte situasjonsbilder av både barna og kona, både i og utenfor hjemmet deres i Vincents Buddes gate (i dag Skoggata) i Moss. Fotoapparatet var også med på turer i skog og mark, både vinter og sommer. Han fotograferte også i felt på oppdrag, deriblant mange interessante motiv fra både Moss og nabobygdene. Bare en del av hans totale negativarkiv (glassplater) er bevart, derfor kjenner vi dessverre ikke til hans samlede bildeproduksjon.

Søskenflokk på fisketur i Moss ca. 1912-15. Tre av barna til Marie og Hans (fotografen). Fra venstre Ingertha, Solveig og Robert. Foto: Hans Peter Lauritzen / Østfold fylkes billedarkiv Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND)

Fra Son til Moss

Hans Peter Lauritzen ble født 1879 i Son, og bodde hos en smedfamilie. Som 17-åring flyttet han til Moss. Der gikk han i lære for å bli skredder. I 1900 bodde han i Vincents Buddes gate i huset til skreddermester O. M. Olsen fra Sverige sammen med tre andre skredderlærlinger; både svenske og norske. Hans var eldstemann. I samme gata bodde Marie. Lagertha Marie Larsen (1878-1959) var datter av skomaker Larsen, også hun var født i Son.

I 1902 giftet Hans og Marie seg. De to bosatte seg på Hollenderbjerget, i Vincents Buddes gate 7b hos hennes foreldre, Hans Christian Larsen og kona Andrine, som bodde i andre etasje. I første etasje bodde Hans og Marie med barna; Robert Willliam, Solveig Elvira og Ingertha født i åra 1902 til 1906. Familien flyttet til Rygge for en kort periode, fra 1905 til sommeren 1907. Før de igjen flyttet tilbake til Moss. I 1917 fikk de sitt fjerde barn, Dagar Kristine.

Tre gutter sjekker fuglesnarer i Mosseskogen. Fra venstre Robert, fotografens sønn, de to andre er ukjente. Foto: Hans Peter Lauritzen / Østfold fylkes billedarkiv Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND)

Kona Marie begynte å bake brød for salg. Hun bakte tre omganger brød hver dag (28 stk. av gangen av 100 kg. mel). Hans arbeidet for skreddermester Sterud, før han altså selv ble skreddermester. Etter hvert hadde de spart opp nok penger til å kjøpe hus i Nyveien, det skal ha vært det andre huset som ble bygget i Mosseskogen. Et tilbygg til huset fungerte som skredderverksted, med egen inngang. Nyveien fikk seinere navnet Krappfossveien, og i dag heter veien Hytteveien (eiendommen heter Granheim).

Hjemmet til fotografen og hans familie i Vincents Buddes gate 7 b, Hollenderbjerget med Moss kirke i bakgrunnen, ca. 1910. I første etasje var det en stor bakerovn hvor kona Marie bakte brød og boller for salg. Foto: hans Peter Lauritzen / Østfold fylkes billedarkiv Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND)

Fotografering

Yngstedatter Dagar leker og mor Marie strikker i dyp konsentrasjon, ca. 1920. Far og ektemann har fotografert en hverdagslig situasjon og formidler med dette et sjeldent, vart og fint motiv. Foto: Hans Peter Lauritzen / Østfold fylkes billedarkiv. Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND)

Fotoamatørene var ikke mange på denne tida, og Hans Lauritzen var selvlært fotograf. Han fotograferte hovedsakelig i perioden 1910 til 1920. Han lærte seg tysk slik at han kunne bestille fotoutstyr via de tyske tidsskriftene han abonnerte på. Alt fotoutstyret hans ble importert fra Tyskland. Om han fotograferte innendørs benyttet han blitz som bestod av et stativ med en flintstein, og en sigarett-tenner for magnesiumpulver. Mange av fotografiene hans er tatt med selvutløser i hans egen stue sammen med familien.

Fotografens selvportrett, mens han leser tysk fototidsskrift. Foto: Hans Peter Lauritzen / Østfold fylkes billedarkiv Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND)
Vincents Buddes gate 7 b på Hollenderbjerget sommerstid. Alle gårdene ble revet i 1968 da det skulle bygges nytt høyhus. Foto: Hans Peter Lauritzen / Østfold fylkes billedarkiv
Fra stua på Hollenderbjerget i Moss ca. 1922-25. Fotografens døtre musiserer sammen med sin kusine, Rakel. Fra venstre: Ingertha, Rakel og Solveig. Foto: Hans Peter Lauritzen / Østfold fylkes billedarkiv. Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND)

Oppdragsfotografering

Lauritzen dro mye rundt i distriktet og fotograferte, også på bestilling. Samlingen etter ham består av Mossemotiver og motiver fra omegnen, både Son, Hølen, Såner og Larkollen. Portretter av barn i lek og pyntede barn, altså bilder fra familieliv i hverdag og fest, er noe av det som er bevart. Samlingen består også av motiver av Den frie evangeliske forsamling som Lauritzen tilhørte, også opptak av voksendåp. Sammen med en annen mann skal han ha startet han et fotoatelier, hvor og når er ikke kjent. Etter et par år dro han seg ut av virksomheten, han syntes det var bortkastet tid.

Bakgården til Kongens gate 32 i Moss med varevogna til Moss kooperative bakeri, ca. 1910-20. Foto: Hans Peter Lauritzen / Østfold fylkes billedarkiv Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND)

Stor takk

I 1993 tok mossingen Per-Ole Nordli, barnebarn til fotografen, kontakt med Østfold fylkes billedarkiv. Han ønsket at negativarkivet etter hans morfar skulle bevares og gjøres tilgjengelig for publikum. Samlingen blei seinere utvidet i 2005, og til sammen består den av 232 glassplatenegativ. Per-Ole Nordli har fortalt om sin morfar og gitt opplysninger om motivene i fotografiene.

Takket være innsatsen til Per-Ole Nordli er det bevart et verdifullt kildemateriale med kvalitet, som gir et interessant og spennende innblikk i folks liv i Moss i denne perioden.

Informant: Per-Ole Nordli (1938-2019) fra Moss, dattersønn til fotografen.

Kilder:

  • Folketelling 1885 Son ladested
  • Folketelling 1891 Moss kjøpstad
  • Folketelling 1900 Moss kjøpstad
  • Folketelling 1910 Moss kjøpstad
  • Moss Avis 10. juni 1959 og 23. juli 1959
  • Moss folkeregister, Flytteprotokoll nr. 1, inn – og utflyttede 1905.
  • Moss Tilskuer, 4. mars 1902.
  • Statens institutt for folkehelse. RA/S -3474. Døde 1951-2014.

I dødsannonsene i 1959 for både Marie og Hans var navnebruken Lauritssen. Familien har 1993 oppgitt Lauritzen til å være stavemåte.

Se flere fotografier Her er flere av Lauritzens fotografier publisert på DigitaltMuseum Har du opplysninger til bildene, kan du legge inn kommentarer der.

Order this image

Share to