main article image
Foto: Anneli Karlsson, Sjöhistoriska museet/SMTM Attribution (CC BY)

Minnen i bagaget

Under andra världskriget ockuperades de baltiska länderna tre gånger: först av Sovjetunionen 1940, sedan av Tyskland 1942, och från 1944 återigen av Sovjetunionen. Under krigsåren flydde många människor från dessa länder, och av dessa kom fler än 30 000 till Sverige. De flesta kom över Östersjön i allt från fiskebåtar till ångdrivna bogserbåtar och stora evakueringsfartyg hyrda av svenska organisationer.

Människorna som flydde hade olika mycket möjlighet att ta med sig sina tillhörigheter. Några lyckades få plats med stora delar av sitt husgeråd eller arbetsredskap. Andra blev tvungna att, ibland i stor brådska, välja ut det viktigaste att ta med sig. Bland packningen fanns föremål som var praktiska och nyttiga – men också sådant som främst verkar ha haft som uppgift att hålla minnet av tiden före flykten vid liv.

Fotoalbum och dagböcker

Foto: Anneli Karlsson, Sjöhistoriska museet/SMTM Attribution (CC BY)

Detta fotoalbum togs med av en estnisk kvinna när hon flydde i sin sons fiskebåt från Nargö till Sverige. Hennes son fyllde i övrigt båten med fiskedon, nät, en harpunspets och annat som han kunde använda till försörjning efter att de kommit fram.

På fotoalbumets sidor syntes konfirmationer, vänner, släktingar, kollegor och båtar från hemmet och livet på Nargö – fotografier som sparats i decennier. Albumet är ett av flera som togs med på liknande sätt över Östersjön.

Bland de föremål från flykten som fotograferats av Sjöhistoriska museet finns en mängd fotoalbum, dagböcker, kalendrar, gästböcker och annat som kunde påminna om gamla vänner, familj, barnens uppväxt eller platsen där de flyende levt.

Fotoalbum som medtogs på flykt från Estland till Sverige år 1944. Foto: Anneli Karlsson, Sjöhistoriska museet/SMTM Attribution (CC BY)
Fotoalbum som togs med på flykt från Sverige till Estland år 1944. Foto: Anneli Karlsson, Sjöhistoriska museet/SMTM Attribution (CC BY)
Liten fotobok som togs med på flykt från Estland till Sverige i september 1944. Foto: Anneli Karlsson, Sjöhistoriska museet/SMTM Attribution (CC BY)

Små skor på flykt

När sexåriga Ligita reste över Östersjön mot Sverige gjorde hon det tillsammans med sin mor och mormor. Familjen fick plats i en av de båtar som åkte från Lettland till Sverige med flyktingar. Flera av dessa båtar åkte fram och tillbaka mellan länderna i flera omgångar.

För att få med sig så mycket som möjligt i den trånga båten bar Ligitas mor och mormor flera lager kläder. De hade också var sin egensydd ryggsäck, och – såvitt Ligita minns – inte mycket mer. De som försökte ta med sig för mycket packning fick slänga väskor överbord eller lämna dem på stranden.

När Ligitas mor och mormor packade sin relativt skrala packning kom dessa skor ändå med. De är i barnstorlek och verkar en gång ha varit vita, men har nu snarare en beige färg. Den ena skon saknar skosnören. I övrigt är de välbehållna med tanke på de över 75 år de funnits när de fotograferades år 2020. Ligita hade redan vid tiden för flykten för länge sedan vuxit ur de små skorna, som troligtvis var hennes allra första. Ändå prioriterades de i den lilla mängd tillhörigheter som hennes familj fick med sig till det nya landet.

Barnskor, 1930-tal. Togs med på flykt från Lettland till Sverige år 1944. Karlsson, Anneli / Sjöhistoriska museet Attribution (CC BY)

Text: Elin Heppling

Föremålen i denna artikel är fotograferade inom forskningsprojektet Flyktens materialitet, som pågick under 2019–2021 vid Sjöhistoriska museet. Läs mer om projektet här.

Fler föremål från projektet Flyktens materialitet

Fler artiklar på DigitaltMuseum

Share to