Jenny och Fred Lundberg med gäster utanför Kafé Brittbo cirka 1935.
Jenny och Fred Lundberg med gäster utanför Kafé Brittbo cirka 1935. Bild: Kållereds hembygdsförening

Lundbergs kafé i Kållered – en samlingsplats för ungdomar och cyklister

Lundbergs kafé var en samlingsplats i Kållered. Där träffades ungdomar, kyrkoarbetare och söndagscyklister. Och under en fika i december 1938 bildades en av kommunens största idrottsklubbar.

Jenny Lundberg på kaféets uteservering. Bild: Kållereds hembygdsförening
Jenny Lundberg med dottern Britta och två biträden. Bild: Kållereds hembygdsförening

Brittbo på Gamla Riksvägen 54, Vommedal Östergård 2:45, var under många år en samlingsplats för Kållereds ungdomar. Fastigheten köptes och bebyggdes 1925. Det var ursprungligen två smala åkerremsor som tillhörde gårdarna ”Skräddarns” och ”Skomakarns" i Vommedal Östergård. Tomterna köptes av Fred och Jenny Lundberg.

Virket till den första byggnaden lär ha kommit från den rivna Göteborgsutställningen 1923. När makarna Lundberg byggde det första kaféet så fanns det redan ett sjapp på tomten - detta fick sedan bli lekstuga åt dottern Britta.

Plats för 25 gäster

Jenny, Fred och Britta Lundberg i bostaden ovanpå kaféet cirka 1940. Bild: Gunnar Alander

Jenny Lundberg (1896–1978) drev sedan rörelse under namnet kafé Brittbo efter dotterns namn. Men det kallades allmänt för Lundbergs kafé. Den första byggnaden var liten och här fanns förutom "lokalen”, kök och ett litet sovrum innanför. Dottern Britta har berättat att där fick plats tre sängar och en kamin. I "lokalen” fanns det en disk och fem gjutjärnsbord med plats för cirka 25 gäster. Detta rum användes också av familjen Lundberg som vardagsrum.

1932 utvidgades huset och byggdes på med en våning. Då gjordes kafélokalen större. Utanför ingången fanns det en veranda med servering samt en portal av järn.

Stängt på juldagen

Kafé Brittbo på 1940-talet. Gamla riksvägen utanför är fortfarande stensatt. Bild: Kållereds hembygdsförening

Man hade öppet alla dagar utom juldagen och långfredagen mellan klockan 8.00-22.00 förutom vintertid då man stängde klockan 21.00. Till en början fanns det inte vatten i fastigheten utan det fick hämtas i grannfastigheten "banvaktens hus". Fram till 1938 använde Jenny Lundberg primuskök och vedspis, därefter skaffade hon en begagnad elspis.

Ett tag hade Jenny fasta middagsgäster, bland annat arbetarna vid kyrkan som renoverades omkring 1935. Vidare hade man kaffebeställningar från Makadambolaget. Kaffet levererades i stora korgar.

Fritt spel på jukeboxen

Beredskapsmän tillsammans med Jenny Lundberg och biträde på 1940-talet. Bild: Kållereds hembygdsförening

Många trafikgäster stannade till, speciellt cyklister på söndagarna. Kvällstid var kaféet en samlingsplats för ungdomar från trakten.

På 1940-talet installerade Jenny en jukebox. Det kostade tio öre att spela på den. Enligt dottern Britta gick det dock att spela utan pengar!

1950 breddades riksvägen och uteserveringen försvann. Jenny öppnade en tobaksaffär i Göteborg och 1953 sålde hon fastigheten till Ingeborg Flink (1920–2012).

Ingeborg Flink

Lundbergs kafé/Kafé Pärlan cirka 1980 Bild: Lars-Erik Lindberg

Kaféägaren Ingeborg Flink var en riktig profil i Kållered. När hon tog över verksamheten var det redan innan en samlingsplats för traktens ungdomar. Bostad hade familjen på övervåningen och Ingeborg startade ett konditori samtidigt som det serverade mat, fika och smörgåsar. Kållereds hembygdsförening skriver på sin hemsida att Ingeborg Flink renoverade huset, installerade bakugnar och serverade både frukost och mat till Kålleredborna – som fortsatte strömma in.

Ingeborg, som var en skicklig konditor, tog även beställningar från kommunalhuset och bygdegården, och fick bära dit allting i stora korgar. Vid varje fullmäktigesammanträde i Kållered serverade hon kaffe i Kommunalhuset. De hade också hand om stora beställningar vid begravningskaffe mm.

I samma hus drevs senare Kafé Pärlan, och i dag (2022) håller Perla Restaurang till på adressen.

Sportklubben bildades

Fredrik ”Fred” Lundberg (1894–1941) förestod under många år Texaco bensinstation i centrum. Han avled 1941.

Den 3 december 1938 så möttes några idrottsintresserade på Lundbergs kafé och bildade Kållereds sportklubb och omkring 1950 bildades det en schackklubb. Schackklubben blev inte så långlivad.

Huset idag 2022 restaurang La Perla. Bild: Mölndals hembygdsförening

Order this image

Share to