Å anlegge sagverkene, og å drifte de senere, krevde arbeidere. På slutten av 1500 var det lite arbeidskraft i nærområdet. Trolig kom arbeiderene fra nærliggende områder i Øvre Sandsvær. Noen av de første som arbeidet ved Grosvoldsaga har sannsynlig bosatt seg i nærhet til Grosvoldganga. I 1640-årene bodde 2 sagmestere i en bolig nær Tislesagene.
Dagens «Grosvoldganga», var ferdselsveien over Gamlegrendsåsen mellom Grosvold-gården og utmarksgrensa ved Lågen. Den er tegnet inn på bykartet etter Adam Ziener fra 1746. Ganga endte opp i området der Tislegård skole ligger i dag. Ut fra kartet ser det ut som blindveien inn ved Gamle Gomsrudvei nr. 15, er enden på Grosvoldganga. Herfra er det ca. 400 m til hvor Tislesagene sto.
Kartmateriale fra 1752 (Tislegaards Eiendom, J H Schwabe) viser en tidligere vei fra området hvor Grosvoldganga ender, og rett ned til Lågen. Denne veistumpen er også med på Krums kart, både fra 1884 og fra 1904. I Panteregister nr. III 3B, s. 208 beskrives området slik: - «grenser i Syd til en Vei eller Gade der fører til Laugen, og som adskiller nuværende fra grund No 1136.»
Det er sannsynlig at denne «Vei eller Gade» førte ned til Grosvoldsaga. Kartet over Tislegårds løkker fra 1829 markerer veien tydelig med steingjerder på begge sider. Kan den ha vært brukt som «tømmervei» ned til saga? Fløtning av tømmer i Lågen var neppe i gang på seint 1500-tall.
Med dette som bakgrunn, er det naturlig å plassere «den gamle grenda» i området ved Gamle Gomsrudvei 15. Både Schwabes kart fra 1752 og Krums kart fra 1884 bygger opp om at det har vært ei husklynge her, noe som passer beskrivelsen av ei grend - «en gruppe av gårder, hus som ligger mer eller mindre samlet».
Det kan se ut som at noe av bebyggelsen fra den originale grenda er videreført fram til i dag. Tislegårdveien 6 og Gamle Gomsrudvei 15 har delvis beholdt opprinnelig form og størrelse, mens Tislegårdveien nr. 8 ble ombygd midt på 50-tallet. I dag er det ny bebyggelse på eiendommen.