För svenska folket blev Nils Dahlbeck känd främst genom barnprogrammet ”Kapten Bäckdahl” med skafferitrollen Humle och Dumle.
För svenska folket blev Nils Dahlbeck känd främst genom barnprogrammet ”Kapten Bäckdahl” med skafferitrollen Humle och Dumle. Bild: Bo Tak

Nils Dahlbeck: Naturvännen och tv-kändisen från Kållered

Nils Dahlbeck brann för miljön, gjorde naturprogram och blev tv-chef. Men mest känd är han nog för barnprogrammet ”Humle och Dumle”. Här är historien om kändisen från Tulebo.

Nils Dahlbeck föddes i Tierp i Uppland men bodde i Tulebo från 1960-talet fram till sin bortgång. Han var filosofie doktor, naturvän, radio- och tv-man. En varm förespråkare för naturskydd och naturvård. Känd för sina talrika radio- och televisionsprogram.

Nils berättar i en intervju för TV2 att intresset för naturen är troligen medfött och ”dessutom är jag född och uppvuxen på landet i Tierp i norra Uppland”.

Nils studerade i Uppsala, akademiska studier inom biologi. Studierna kröntes med en doktorsavhandling i botanik med utgångspunkt från strandängarna i Skåne.

Han blev sekreterare för svenska Naturskyddsföreningen på 1930-talet. Besökte, letade och studerade växter i den svenska fjällvärlden under många år.

Strax efter att han skrev sin avhandling hade han hoppat av den akademiska karriären eftersom han fick arbete inom Naturskyddsföreningen.

Skapade ett rosarium i Göteborg

Gunnel och Nils Dahlbeck hemma i kökssoffan. Bild: Kållereds hembygdsförening

Nils Dahlbeck var också intresserad av att bevara gamla föremål och husdjursraser som kor, får och höns. Även potatissorter och så småningom rosor. Han drömde om att skapa ett rosarium i Sverige och då helst i Göteborg, vilket också blev av. Det placerades i Trädgårdsföreningen.

Nils Dahlbeck gjorde flera andra saker för miljön. Han var redaktör för tidningen Natur, utgiven av Svenska Naturskyddsföreningen. Medverkade vid starten av ungdomsföreningen Fältbiologerna som enligt Nils styrdes av ungdomar och inte av pensionärer. Medverkade vid bildandet av Sveriges Ornitologiska Förening. Han var med att dra i gång Internationella Naturvårdsunionen. För att få in pengar till verksamheten startades Världsnaturfonden.

Började arbeta med radio och tv

Nils Dahlbeck utsedd till hederstorpare. Hustrun Gunnel står till höger. Bild: Kållereds hembygdsförening

Dahlbeck kom tidigt i kontakt med dåvarande Radiotjänst. I början av femtiotalet fick han en fast anställning vid Radiotjänst, nuvarande Sveriges Radio. Nils arbetade helst med radioprogram men kom snabbt in på administrationen, men fortsatte parallellt med programverksamheten.

Så kom televisionen och han försökte att lära sig detta media också. Nils flyttade vid den tiden till Göteborg (cirka 1960) och fick mer eller mindre order om att sätta igång tv-verksamhet där. När han kom i gång efter vissa mödor så kom det populära barnprogrammet kapten Bäckdahl med Humle och Dumle. Trots alla examina och utmärkelser är detta program kanske det som han är mest ihågkommen för.

Det blev ingen riktig fart på naturprogrammen i tv innan färg-tv kom. Blommor och fåglar gör sig inte bra i svartvitt.

Nils Dahlbeck - Född: 1911-03-12 i Tierp, Uppland. Död: 1998-12-19 i Kållered. Bodde i Kållered, Tulebo, från 1960-talet fram till sin bortgång.

Gunnel och Nils Dahlbeck i vårsolen. Bild: Kållereds hembygdsförening
Nils Dahlbeck. Bild: Kållereds hembygdsförening

Gjorde flera naturprogram

Ett radioprogram känt för äldre är ”Naturen och vi”. Programmet direktsändes på söndagar efter gudstjänsten och före nyheterna. Svårigheten var att man inte visste riktigt när gudstjänsten slutade så man kunde komma i gång med programmet. Nyheterna startade alltid prick på klockslaget och då skulle naturprogrammet sluta. Programmet sändes 1001 gånger. I programmet diskuterades många saker, bland annat kvicksilverproblematiken (betat utsäde) och de problem som utdikningen av våtmarker ställde till med.

Ett annat radioprogram som Nils medverkade i var Naturväktarna, också direktsändning. Den medverkande panelen svarade på frågor som kom in per telefon efterhand utan att panelen hade möjlighet att förbereda sig. Han startade TV-programmet ”I naturen” efter att färg-tv hade kommit i gång, en långkörare.

Nils intresserade sig främst för naturen i Norden, Sverige, Norge, Finland och Island men hade också ett stort intresse för Madeira.

Tog ställning för kärnkraft

Tulebo Nordgård 1:4, familjen Dahlbecks hem. Bild: Kållereds hembygdsförening

Vid den rådgivande omröstningen om kärnkraft 1980 tog Nils ställning till linje ett, för kärnkraft, vilket kan synas vara lite märkligt. Han motiverade sitt ställningstagande med att han såg att den stora faran för naturen var den kemiska nedsmutsningen och försurningen. Nils såg kärnkraften som ett sätt att lösa energiförsörjningen och att kunna reducera utsläppen från förbränning av kol och olja. Det fanns inte så många andra sätt 1980.

Dahlbeck, som han kallades i Kållered, var en mångkunnig man men det han inte visste var att vi var några påhittiga gossar i tio-årsåldern som försökte att använda hans får att rida på. Vi gjorde många försök men lyckades aldrig riktigt.

Kållereds Hembygdsförening arrangerar varje år i maj månad ”Vår på Långåker i Nils och Gunnel Dahlbecks anda” och har gjort så de senaste tiotal åren.

Order this image

Share to