main article image

Dagbok fra Øivind Østangs førstegangstjeneste ved Lstn Kautokeino

Øivind Østang gjennomførte førstegangstjenesten ved Lstn Kautokeino 1969-1970 og 1972 etter rekkruttskole på Værnes flystasjon, og skrev dagbok gjennom tjenesten. Utdrag av denne har han delt med Luftforsvarsmuseet som har samlet den til en artikkel, publisert i DigitaltMuseum.

Hvor ikke annet er angitt, er Østang selv fotograf for bildene. Bildetekstene er skrevet 2019-2022. Det samme gjelder enkelte daterte kommentarer.

Reisen til Finnmark, fredag 19. sept 1969

Vi kom avgårde fra Stjørdal 20 min forsinket, og tilbragte de elleve timene til Bodø i 2 kl. kupévogn under «kommando» av en løytnant, en kad.fenr. og to sersjanter. Vi skulle til hhv Bodø, Andøya, Bardufoss, Kautokeino og Honningsvåg.

Litt søvn ble det jo ... Da det lysnet av dag var vi kommet til Mosjøen-traktene. Saltfjellet var flott idag. Herlige høstfarver, men dessverre overskyet. Ank. Bodø 11.00, farvel til 35 Aaning og 28 Lystrup her. Fraktet all bagasje til jernbanekaia, og hadde nogle timer i Bodø.

1530 stevnet «Håkon Jarl» ut fra havnen. Og resten av døgnet har man pløyd bølgene. Over Vestfjorden til Stamsund og videre til Svolvær (ank. 21.15). Trasket litt rundt der til avg. 22.00. Nå 24.00 er vi på vei til Stokmarknes, og 49 Evensen og jeg har inntatt «lugarillo» 93 ... .»

Reisen mot nord fortsatte, lørdag 20. sept 1969

Nordgående Håkon Jarl fra Harstad. Trondenes kirke med Grytøya bak.

Ble purret ca 04.00 for Andøya, men våknet og stod opp ca 08.45. «Håkon Jarl» lå da ved kai i Harstad. I løpet av natten hadde det klarnet opp, og det synet som møtte meg da jeg kom opp fra lugaren var fantastisk: klar blå septemberhimmel over steile nordnorske tinder og de løvskogkledde – og fantastisk høstfarvede – åsene rundt Harstad.

Fra Harstad 09.00 og til Finnsnes (med avg. til Sørreisa og Bardufoss) 11.45. Hele veien innaskjærs gikk vi mellom de typiske nordnorske åsene og de taggete tindene. Og da det ikke finne barskog her flammer åsene i rødt og gull fra den blågrønne sjøen til de går over i fjellyngen. Og øverst på tindene ligger nysneen.

73 Johannessen og jeg fortsatte så ferden på egenhånd, og ankom Ishavsbyen 15.30. Første inntrykket av Tromsø er absolutt positivt. Det fantastiske været og de nydelige høstfarvene som preger naturen her nord nå, gjorde sikkert sitt ... .

Etter middag på Sagatun Hotell, gikk vi Storgaten til Tromsøsund bro. På østsiden av denne ligger Ishavskatedralen, et meget stilfullt landemerke. Oppe i lia entret man så fjellheisen og bare tok imot utsikten fra toppen utover byen og øyene omkring.

18.00 gikk vi videre fra Tromsø. Grøtsundet til Skjervøy (21.45-22.25), og nå (23.56) over Lopphavet med Øksfjord som neste stans. Johannessen har tørnet inn. Jeg planlegger å gå av i Hammerfest 04.30 og tenker å sove her i salongen. Stemningen er litt spesiell. En skurrende utgave av «The green grass of home» toner fra en ... platespiller, der drikkes, samen og hans kumpaner støyer i kor med platespilleren, enkelte andre forsøker å sove – alt mens nordgående småruller seg over Lopphavet under stjernene, og det er blitt søndag 21. sept. V.ass. Østang er på vei til Kauto og lurer på hva det kommende år vil bringe.

21 sept 1969

Har en vag anelse av at jeg ble purret 01.00 for Øksfjord, og at jeg var på dekk en tur. Likeledes var ikke bevissthetenfullt tilstede da jeg tørnet ut 05.15 for Hammerfest. Våknet først da den iskalde luften møtte meg på kaia. Trasket rundt i denne iskalde byen som er verdens nordligste.

06.30 fra H.fest til Skaidi. Satt på Repparfjord turiststasjon 08.30-09.50. Fortsatte så med buss til Alta. De første inntrykk av vidda på denne karen: et hav av flammende høstfarver. Fantastisk. Ank. Alta Hotell 11.50. Tilbragte tiden frem til 18.20 (!) i hotellets peisestue med fotball-landskamp i tv, en treretters middag og ellers sitting. Traff en fra Lstn Kauto som hadde vært på perm, fls Tom Eriksen, Oslo. Kl 18.20 tok vi så buss de 13 milene til Kautokeino. Lokalrute av de sjeldne der sjåføren tar den tiden han vil innimellom råkjøring på kullsvarte veier. ... de første møter med samene ... Bussen ble etterhvert dørgende full av småsamer, som skulle på skole i Kauto ... .Midt oppi alt dette blå og røde satt så to flysoldater, den ene helt fersk i gamet.

Ank. Kautokeino 21.05, og den nødvendigste innklarering på stasjonen i kveld. God forlegning, null hilseplikt og en aldeles nydelig kantinebygning. Skal nok komme på talefot med karene her, ... kan komme til å like meg her. Samene .. er interessante óg.

Tromsø.
Hurtigruten Håkon Jarl ved Dyrøya.

Mandag 22. september 1969

Innkvartering, egenerklæring osv ... orientering om min dont av lt. Nilsen (delvis velf.off.). Får eget kontor i det nye kantine/kontorbygget. Kommer til å jobbe med velferd, sivilundervisning og litt for admin. ... Utpakking, buksepressing, skjortevask, dusj og avslapning i kantina ikveld. 23.01

Tirsdag 21. oktober 1969

Skrev en liten Kauto-rapport til «Fly-Dur», leiravisen på Bardufoss Flyst. 49 Evensen bad meg om det.

... I forbindelse med stasjonens 15-årsjubileum arrangerer LKN stasjonssjefskonferanse her ... det kryr av majorer, obltn., oberster + gen.maj. Christie her.

Onsdag 22. oktober 1969

Fikk et intervju for leiravisen «Joiken» med LKN-sjef gen.maj. Werner Christie rett før han dro med Twin-Otteren. Delvis på vei til hotellet og delvis på hans hotellrom. Ganske hyggelig fyr. Lite militær prippenhet der. Så har man også snakket med et av de sagnomsuste jageress fra Spitfire’ns dager.

Generalmajor Werner Christie var sjef for Luftkommando Nord-Norge 1971-1976. Norsk Luftfartsmuseum
Jagerflyver Werner Christie i sin Spitfire i England under andre verdenskrig. Wikipedia

Mandag 27. oktober 1969

En prat med maj. Flåten i befalsmessa ikveld. ... Hadde hørt av gen.maj. Christie at jeg hadde stilt «intrikate» spørsmål. Øyensynlig hadde begge sluttet at jeg må være «radikal» - for han pratet litt om at jeg må ringe Christie om interjuet og ikke skape anti-NATO-blokk her i Kauto!

Arnfinn Flåten kapt i Luftforsvaret, før han ble sjef på Lstn Kautokeino. slekt.ruffen.no
Arnfinn Flåten på eldre dager. slekt.ruffen.no

November 1969

Tidlig i november 1969 utkom «FLY-DUR», Bardufoss flystasjons leiravis, med årets andre nummer. På innstendig oppfordring fra redaksjonsmedlem Leif Kilde Evensen var det innsendt et innlegg fra Evensens kollega ved Lstn Kautokeino (2019).

«FLY-DUR» 2/1969, førstesiden.
«FLY-DUR» 2/1969, side 11..
«FLY-DUR» 2/1969, side 12.
«FLY-DUR» 2/1969, redaksjonen

10. november 1969

I anledning Luftforsvarets 25-årsjubileum idag hadde alle stasjoner hovedoppstilling med opplesning av bl.a. dagsordren fra 1944. - Her kl. 13.00. Raskt unnagjort.

Forlegninger og adminbygg ved Lstn Kautokeino 4. april 1970, da Luftforsvaret var bare 25 og et halvt år.
Ved porten til Lstn Kautokeino i april 1970.

Lørdag 22. november 1969

Totto Osvolds radioprogram «På en kveld som denne» hadde flere innslag fra Luftforsvarets stasjon Kautokeino, med Rannie Rommen som vokalist. Her er forberedelsene sett fra en flysoldats dagbok (2019):

Lørdag 25. oktober 1969 ... «På en kveld som denne» nå. (00.03) Bl.a. innslag fra Bodø med «The Berets» - mil.orkesteret Bodø Flyst. - med saksofonist velf.ass Kjetil Lystrup! God. Intervju med ham også. En tanke å få et innslag fra Kauto i dette programmet?

Onsdag 29. oktober 1969 … Brev … til Totto Osvold i NRK med forespørsel om å ha et innslag herfra L. st. Kautokeino i et kommende «På en kveld som denne». …

Mandag 10. november 1969 … Ca. 15.15 kom det riks fra Oslo: Totto Osvold, NRK. Takket for brev av 29/10 og var interessert i et innslag fra Kauto i «På en kveld som denne» lørd. 22/11! Teknikk og muligens reporter fra Vadsø - hvis den siste uteblir, «får du ta det». - Ringer igjen i løpet av uken for eventuelt å gi grønt lys.

Så dukket problemet opp: Sjt. Nielsen dimmer nå på fredag og drar med sin Ranni Rommen! - Men de ble i fyr og flamme for sakene, - og i løpet av kvelden er maj. Flåten trukket inn og skal gjøre alt for å beholde Nielsens en uke til! …

Tirsdag 11. november 1969 ... Flåten har fikset at Nielsens blir en uke lenger med gratis kost og losji. Så da mangler bare grønt lys fra Osvold. …

Al Bishop (fra «Deep River Boys») ringte fra Nordreisa og forhørte seg om mulighetene for et show her i Kauto. Skulle kontakte hotellet. Kunne tenke seg noe her på stasjonen også. - Ringer igjen. ...

Onsdag 12. november 1969 … Ringte Totto Osvold og NRK Vadsø og fikk såpass klarsignal at vi går igang med forberedelsene her. …

Mandag 17. november 1969 … Progr. sekr. Mikkelsen, NRK Vadsø, ringte i formiddag. Bare telefonforbindelse herfra til Alta, så de kommer oppover på torsdag for å ta opp sangen og musikken. Det blir bare talen som går direkte herfra på lørdag. …

Torsdag 20. november 1969 … Progr. sekr. Mikkelsen og en tekniker fra Vadsø kom ved 18.00-tiden og jobbet med musikkopptakene for lørdagens program. (Randi (Rommen) Nielsen, Stein Nielsen og korp. Solbakken). - Ganske bra. …

Fredag 21. november 1969 … Progr. sekr. Mikkelsen pratet endel med Flåten og meg om intervjuene imorgen. Skal inn siste gang ca 23.50. …

Lørdag 22. november 1969 … 22.30 «På en kveld som denne» i radio. Ca. 22.50 intervju med major Flåten og 00.01 fant man sin plass i «studio» på hotellet og ble utspurt litt om velferden her i Kauto. - Greit nok å være på lufta direkte ....

ProgramsekretærTotto Osvold. NTB Scanpix
Magnar Mikkelsen, tidligere programsekretær i NRK Vadsø. Sagat
Rannie Rommen, lenge etter at hun var befalsfrue i Kautokeino 1968-1969. Romerikes Blad

Fredag 12. desember 1969

Klarvær, kaldt og fantastiske farver på SØ-S-himmelen mens resten av himmelen var mørk og stjernekledd. Fotograferte det rødgule brannlyset.

Kautokeino sett fra Luftforsvarets stasjon.
Flaggstanga ved Lstn Kautokeino like før flaggheising kl. 10.00.

Søndag 14. desember 1969

Utilsiktet dobbelteksponering søndag 14. desember 1969: Nypyntet julefuru ved Luftforsvarets forlegning i Kautokeino, skolekorpset spiller under kaptein Oftedals ledelse.

MP-soldatene ... og Kletten før kirkeparade i Kautokeino kirke

Tirsdag 16. desember 1969

En prat med oberst Garstad, NK LKN, for å få godkjent intervjuet med GM Christie for «Joiken». Hyggelig fyr.

Mandag 22. desember 1969

Gjorde ferdig «Mini-joiken» idag.

Onsdag 24. desember 1969

Ca 7 cm sne inatt. Sneen her på vidda er helt spesiell: Tørr, porøs og fjærlett. Hvirvler bort når man går i den. – Overskyet idag. Oppklarnende.

... 16.00 til barnegudstjeneste i kirken. Sogneprest Gunnar Bøe.

17.30 middag i befalsspisesalen. 13 menige, 3 befal + major Askestad med familie (4 mann på vakt). – Påfølgende samling i befalsmessen. Kaffe osv. Pakker. (Endel fra søsterhjemmet på Ullevål. Med lange brev ‘Fra meg til deg’, ‘Til ukjent soldat’ osv.) Men, gutta blir rastløse på en militær julaften. De fleste gikk etterhvert på rommet ... .

Bilde 1: Julaften 1969. Fra v kjøkkenass? (Gjøvik), vsold Ottesen, vsold Selnes, fls ?, NK maj Askestad, fru Askestad, Askestads sønn. Stasjonssjefen, maj Arnfinn Flåten, var på juleferie.

Bilde 2: Julaften 1969. Fra v bak bordet Askestad sønn, sjt?, sjt ?, Askestads datter (delvis skjult), ?, fls Akse, fls ?. Fra v på denne siden av bordet fls ?, vs, Ottesen, vsold Bergheim.

Bilde 3: Julaften 1969. Fra v fls ?, fls Eriksen, vsold Svein-Tore Paulsen, vsold Bergheim.

Bilde 4: Julaften1969. Kaffe, kaker og julegaver i befalsmessa. Fra venstre fls?, korporal ? fls Akse (med ryggen til), vsold Bergheim, fls ?, vs Svein-Tore Paulsen (delvis skjult), vsold Ottesen, vsold Selnes.

Bilde 5: Julepyntet gabba heargi (hvit kjørerein) i befalsmessa på Lstn Kautokeino julaften 1969. På bordet under bildet av HM kong Olav V i luftforsvarsuniform, en Tandberg båndspiller.

Bilde 1
Bilde 2
Bilde 3
Bilde 4
Bilde 5

Lørdag 14. februar 1970

Fra venstre i gangen på kaserna på Lstn Kautokeino MP Kletten på skurebøtte, korp Solbakken på trompet og trekkspill, korp Berg på kam.

Vet. korp.’ene Solbakken og Berg marsjerer på gangen til tonene av ‘Dimmetwist’.

Lørdag 7. mars 1970

Korp Kjell Arne Follerås, fls Østang og utskrevet menig Torbjørn Anmarkrud på undervisningskontoret i Heggelia leir.. UM Anmarkrud

Til Alta flyplass ganske tidlig ... 12.05 Metropolitan til Bardufoss via Tromsø. Nesten vårlig ... Kjell Arne var på Bardufoss 13.50, og etter en prat med 49 Evensen på velferdskontoret på flystasjonen, hiket vi rundt flyplassen til Heggelia leir. Tjukt av NATO-mannskaper og materiell i området.

17.15 kvelds i spisesalen, Heggelia, bare gamp + meg inntil UM Anmarkrud dukket opp. Vi forsøkte en hike mot Finnsnes på kvelden, men havnet i steden på SAS-restauranten på flyplassen. Hvor man tilbragte kvelden. Torbjørn og jeg tørnet inn på U-kontoret, Heggelia, i utlånte soveposer på dørken.

Søndag 8. mars 1970

UM Anamrkrud og korporal Follerås på Bardufoss.

Opp 07.45, da Torbjørn måtte tilbake til Gratangen i løpet av formiddagen. Etter frokost tok Kjell Arne og jeg tommelen fatt mot Finnsnes. Mye gåing og weasel-kjøring. Ank. Finnsnes 12.00. En titt på hurtigrutekaia hvor man selv ank. for 5 ½ måned siden.

... 19.00 tommelen tilbake. Volvo-jeep via Sørreisa. Andselv ca 20.30. Til Heggelia ... 21.45 ca forsøkte jeg ... å hike til flyplassen, men måtte gå. Tiden frem til 02.00 tilbragtes på restauranten der, med en avstikker til vakten på flystasjonen for å stemple permsedler.

Mandag 9. mars 1970

Mye amerikansk, britisk, kanadisk på restauranten der. Liver opp med andre uniformer og språk. Typestudier. Ble trøtt etterhvert.

02.00-02.15 noen stakkede minutters nytelse ombord i DC-9 til Tromsø. Hvor man satt til 03.20. Der var det livlig på nattestid. Kjendiser og tv-folk på vei til Solfest på Svalbard, med Braathens DC-6B. Med Ludvig selv i kapteinsuniform.

03.20 med Metropolitan til Alta 04.05. Slumring på Alta flyplass til 06.30. Trasking og hiking til Bossekopp, og litt om og men før jeg fikk hike med en adstadig fyr til et sted nordenfor Mieron 08.30. Så litt spasering på vidda, og ESSO-bil til Kauto. Ank. 11.00.

Begivenhetsrik helg. Sovnet ca 14.15 og var vekk til ca 17.00. Jobbet med arkivering hos distriktslege Øivind Vandbakk 17.30-19.30 ... .»

Lørdag 14. mars 1970

MP-soldat Kletten på gangen på kaserna på Lstn Kautokeino. I bakgrunnen - til høyre for døra til spisesalen - den eneste telefonen soldatene hadde på kaserna.

MP-soldat Jan Robert Kletten fra Rendalen feirer at han er blitt veteran på Lstn Kautokeino - i stridshjelm og tresko på gangen på kaserna.

Søndag 15. mars 1970

Opp 10.00. - Grønbech og jeg gikk til kirken 11.00. Konfirmasjon. Vi fikk såvidt plass på galleriet. Kirken var et farvehav. Tok noen bilder utenfor.

Kusinene Inger Marie Gaup Eira (6) og Inger Anne S. Triumf (7) på kirketrappa i Kautokeino før konfirmasjonsgudstjenesten. Takk til Inger Marie Gaup Eira for navn.
Konfirmantene på kirketrappa i Kautokeino etter gudstjenesten. Til høyre sogneprest Gunnar Bøe.

21-26. mars 1970

En flysoldat fra Kautokeino er med som voksenleder på Skolelagets påskeleir i Talvik i Finnmark. Deltagerne er 40 ungdomsskole- og gymnaselever fra Kautokeino, Alta, Hammerfest og Tromsø (2020).

Bilde 1: Kautokeino-elever på kirkevei i Talvik 22. mars - palmesøndag. Fra venstre Liv Sara, Ellen Marit Sokki, Ellen Sofie Hætta, Elin Sandvik, Sonja Johanson og Sola Sara. Takk til Leif Åge Hætta, Inga Hermansen Hætta og Ellen Marit Sokki for navn.

Bilde 2: Skitur i Talvik 23.mars. I bakgrunnen Talvik skole, der leiren ble holdt.

Bilde 3: Kveldsmøte på Talvik skole 23. mars. Foran til h en av leirlederne, turnuskandidat Ingunn Svendsen fra Hfest. Litt til v på tredje rad sitter en annen voksenleder på Talvik-leiren, korp Kjell Arne Follerås fra Heggelia leir. Bak Ingunn Svendsen sitter Turid Bøe fra Kautokeino, og noen rader bak henne den da ukjente sognepresten i Balsfjord, Børre Knudsen, som er en av talerne på leiren.

Bilde 4: Leirsjef og skoleundomsprest Anbjørn Neerland, Tromsø, i Talvik 24. mars.

Bilde 5: Åshild Severinsen, Kautokeino, i Talvik 24. mars.

Bilde 1
Bilde 2
Bilde 3
Bilde 4
Bilde 5

28. mars 1970, påskeaften

Litt disig, - men solen gjorde det likevel til godt påskevær.

... Kletten og jeg var parkeringsvakter i forbindelse med reinkappkjøringen fra ca. 11.30. Kauto oppviste rene folkevrimmelen idag. I det deilige været strømmet folk til fra fjern og nær for å være med på folkefesten.

Freske saker denne kappkjøringen. Som foregår i en svær rundbane nede på elven. Racerklasse og turistklasse.

Bilde 1: En pust i bakken under reinkappkjøringen i Kautokeino påskeaften. På høyden bak geviret ligger Kautokeino Turisthotell, med Kautokeino skole nedenfor.

Bilde 2: MP Jan Robert Kletten på vei ned til banen på Kautokeinoelva påskeaften. Fra v Edel Hætta Eriksen, Sara Inger Anne Hætta, Eli Hætta, Anja Hætta (delvis skjult) og Odd Mathis Hætta. Takk til Oddbjørg Hætta Sara og Odd Mathis Hætta for navn.

Bilde 3: Distriktslege Øivind og lærer Wenche Vandbakks datter Kirsti i finstasen under reinkappkjøringen i Kauto påskeaf. I bakgrunnen hennes tante Aud Holter Hanssen med Kirstis tvillingsøster Kari og bror Ole Vandbakk. Bak til venstre en «gamp», trolig fra Alta bataljon. Takk til Kirsti Vandbakk, Karen Juuso Baal og Egil Keskitalo for navn.

Bilde 4: En av racerne under reinkappkjøringen i Kautokeino påskeaften. Takk til Nils Mathis Buljo og Inga Margrethe Eira Bjørn for navn.

Bilde 1
Bilde 2
Bilde 3
Bilde 4

Mandag 30. mars 1870, 2. Påskedag

Litt kaldere i dag ... klarere og sterkere sol. - Kaldt og frostrøk ikveld.

09.30 dro Røed, Grønbech og jeg med Neerland og Turid Bøe til Masi. (I Mercedes 230 tilhørende distr.legen i Balsfjord.) - Gudstjeneste i den stilrene Masi kirke (anno 1965) 11.00

Bilde 2: Det var skoleungdomsprest Anbjørn Neerland som kom fra Tromsø for å forrette gudstjeneste i Masi kirke andre påskedag 1970. Her er han sammen med fra venstre Karen Anna Kemi Sara, ..., Karen Anna Kemi Saras barn Inga og Ole Michael Sara, og hennes mann, kirketjener og kirketolk Anders J. Sara. Dagen før, påskedagen, holdt Neerland to gudstjenester i Kautokeino kirke. Grunnen var at sogneprest Gunnar Bøe hadde sykdomsforfall. Takk til Sara-familien for navn.

Folk på kirketrappa i Masi andre påskedag.

Lørdag 4. april 1970

Samme vårlige været over det indre av Nordkalotten idag og.

Røed, Grønbech og jeg bestemte oss for å dra til Finland idag, - og etter litt om og men fikk vi (+ blod Arntzen) leie Saab’en til Ottesen.

Fra Kauto 09.30 ... En liten Tulli-stasjon på grensen, og så 37 km lenger syd Enontekiö. ... fortsatte SV mot hovedriksveien ... stanset i Palojensuu (?) og dreide NV mot Karesuvantu - og tvers over elveisen til Karesuando i Sverige. ... Retur samme vei ... og ank. her i ettermiddagssolen

I Enontekiö i Nord-Finland med grenader Ottesens Saab. Fra venstre flys Arntzen, Østang og Røed. Flysoldat Grønbech
Grenader Ottesens Saab Y-40444 på vei hjemover mot Kautokeino

Mandag 20. april 1970

Vinterøvelse. ... I bil fra stasjonen 0900 til Bidjovagge gruver. 4 mil. - Snørekjøring bak weasel 20 km retning N til nordsiden av Mollisvarre. ?javvre. Ca 700 m.o.h. Været skiftet fra vindstille påskevær til overskyet blåsende vintervær.

Terrenget: høyfjell uten særlig vegetasjon

Ettermiddagssol over leiren nord for Mollejusvarre.
Grenader Ottesen dypt konsentrert om fisket på Mollejusgobejavri, flankert av fls Wangen (til høyre) og Østang. Flysoldat Olsrud
Flysoldat Olsrud ved teltet som han og jeg delte i leiren nord for Mollejusvarre 20.-23. april.

Tirsdag 21. april 1970

Tørnet ut av 2-mannsteltet (+ Olsrud) - og dro på speiding efter ‘Fi’ - 2-troppen som skulle ‘ta’ oss. Godvær.

De kom først ca 1500. - I overskyet vær. Og ble tatt under ild av v/sjt Brendens tapre lag som lå fremskutt på v. flanke

Vingsersjant Domben fisker fra sin Studebaker amfibievogn på Mollejusgobejavri 20. april.
Den nedkjempede angrepsstyrken får en pust i bakken i vår leir nord for Mollejusvarre.
Den nedkjempede angrepsstyrken blir møtt med avventende ro vår i leir nord for Mollejusvarre.

Onsdag 22. april 1970

Flysoldat Olsrud

En værfast flysoldat i et av teltene nord for Mollejusvarre på Finnmarksvidda 22. april 1970.

Torsdag 23. april 1970

Hvil i snødrevet under snørekjøring sørover mot Bidjovagge. Fra h fls Sjølshagen, Olsrud og Wangen.
Transiten på vei fra Bidjovagge til Lstn Kautokeino. Flysoldat Sjølshagen

Fredag 24. april 1970

Fra vinterøvelse den ene dagen til vårperm den neste. Haik med løytnant Jone i hans ‘Hocus’ (UH1B-helikopter) fra Kautokeino til Banak flystasjon 24. april 1970. Derfra militær Twin Otter til Bodø og håp om haik med en C-130 Hercules til Gardermoen. I stedet ble det SAS’ nattfly til Oslo Fornebu neste morgen - etter middag på byen, kino og fire timer på øret på Norrøna Hotell.

Fredag 1. mai 1970

Klarvær, plussgrader og varmt … ca 10.30 dro Røed, Holter, Stennes, Wangen og jeg ut på ski østover mot Vourasjavrre … Antrekket minnet om deilige aprilturer i Breidsaasen. … fin tur innover, men føret våres og er heller vått. … Tilbake til middag 16.00. … Ingen feiring av dagen her i Kauto … 00.15 (Rosignalet utsatt en time nå fra 1/5).

Torsdag 7. mai 1970 Kristi Himmelfartsdag

Kristi Himmelfartsdag. Et kraftig høytrykk gir klarvær og varme over hele landet. Her i Kauto har man følelsen av at våren kommer stormende så jord- og vannspruten står.

Flagheis - festflaggan - 0800.

… Tiden 1200-1600 tilbragtes langsetter veien til Avzze. Kom omtrent inn til Vuorasjavrre før jeg snudde. Virkelig varmt; - ‘skjorteermevær’.

En tur på hotellet og Fjellstua sammen med fls Slåtten … . Kinokjøring ikveld … .

23.40. Solen så vidt nede.

Festflagget rekker langt ned på Luftforsvarets flaggstang i godværet i Kautokeino Kristi Himmelfartsdag. Utsyn over bygda sørover mot kirken.
Kautokeino fra sør.

Fredag 8.mai 1970

Flaggvakt etter endt oppdrag, ved Luftforsvarets kaserne i Kautokeino. Til v bobla til stasjonens NK, major Askestad. Jan Robert Kletten

Lørdag 23.mai 1970

Fls Hansen og Østang ved sogneprest Bøes Volvo i Tornedalen nord for Muonio. Bjørnar Grønbech

Stort sett klart pent vær med godværsskyer. Ganske ‘varmt’. … Hentet Y-17394 Volvo 544 hos sogneprest Gunnar Bøe 0830 - og 0900 forlot man Kauto med Grønbech, Hansen og Baltzersen i bilen.

Vi kjørte over en vårflekket vidde på lemenbesådde veier til Enontekiö. Videre via Palojoensuu til Muonio fem mil lengre ned i Tornedalen. - Et lite sted i norra Suomi … Nordover igjen via Palojoensuu til Karesuvanto og -suando. Ferja over og spiste elgstek på hotellet der.

Ca 1530 retur igjen med stans i forretningen i Palojoensuu. Piken husket oss etter 7 uker! Til Enontekiö - turisthotellet. Og etter en fresk snebyge rett før Kauto ank. vi bygda 1830.

… 2344 så jeg midnattsoloppgang oppe ved MB-senderen. Stillhet, spede fuglefløyt, kaldt - og så plutselig solstrålene som sved i øynene da solen dukket frem bak et fjell omtrent rett N. Opplevelse. Nå er kl 0105.

Lørdag 30. mai 1970

Idag hadde Kauto +18 grader C kl. 16.00. Oslo hadde +19 grader! Vi kommer vårs. Og det grønnes her nå.

… 1330-1600 en tur innover til flyplassen. Deilig varmt og vår. Med mye bokfink i vårsangen. Endel lemen fremdeles også.

… Var oppe ved MB-omformeren og fotograferte solskinnet kl. 2400. Underlige greier.

Flystripa i Kautokeino - «Hannumara Airport».
Midnattssola sett fra MB-omformeren i Kautokeino.

Lørdag 6. juni 1970

Stort sett meget varmt og bra vær.

11 mann på veteran/dimmetur kom avgårde med Twin Otter fra «Hannumara Airport» ca 1110. - Fresk lavflyvning NV langs Stourajavvre og vassdragene innover mot Biddjovagge. Ank. Tromsø ca 1210. - Her var det tidlig sommer; med lysegrønt løv på trærne og mye mer grønt på marken. Herlig plutselig å dumpe ned i sol og sommer.

… kjøpte etpar Levi’s cord-bukser. Mens jeg satt i solen og leste ‘Nordlys’ kom Haldis og Eli (på kjøkkenet, Talvik-leiren i påsken). - Bad meg komme til avslutningsfest for Skolelaget i bispegården ikveld.

Og etter å ha sjekket inn på ‘Sydspissen’ - og ellers flanert både her og der, begav jeg meg til bispegården. På veien dumpet jeg oppi bl.a. tre soldater fra Heggelia. Stavanger, Sandnes og Haugesund. - De to første (Rasmussen) kjente hele Stavangergjengen på Sagavoll! Ganske hyggelig kveld i bispegården. Øyvind Norderval har vært formann i laget i vår. - Traff jo endel flere fra Talvik.

Gikk derfra ca 2300; - og spaserte hit til ‘Sydspissen’ i midnattstimen, mens solen stod høyt på himmelen bak et lett skydekke. Ganske mildt; - deilig sommernatt. 0040.

Vsjt Brenden og stasjonssjefen, maj Arnfinn Flåten, går fram for en prat med Otter-mannskapet i Kautokeino.

Dimmefest i juni

Få dager før Tromsø-turen var det tidlig i juni 1970 dimmemiddag i kantina på Lstn Kautokeino. Veteranene på langbordet i bakgrunnen, fra venstre ?, Eriksen, ?, Kletten, Sjølshagen, ? og Svein-Tore Paulsen. På venstre side av bordet i forgrunnen de mindre supre flysoldatene Ødegaard, Grøneng, Skåland, ? og Bergheim. På høyre side av bordet i forgrunnen fru Flåten (nærmest) og flysoldatene Nybø, Grønbech og ?.

Fra dimmemiddagen i kantina på Luftforsvarets stasjon Kautokeino tidlig i juni 1970. I bakgrunnen verten, stasjonssjef Arnfinn Flåten og fru Flåten. Fra venstre med ryggen til flysoldatene Nybø, Grønbech og ?. Fra venstre på motsatt side av bordet flysoldatene Baltzersen, Ødegaard, Grøneng og Skåland.

Søndag 7. juni 1970

Tromsø fra fjellheisen.

Sommer! - Skyfri himmel, sol og meget varmt.

… Sugde inn Tromsø en søndag formiddag fra en forretningstrapp før høymessen i Domkirken 1100. - Res. kap. Aschim.

Etter talen beina fatt over broen til Tromsdalen kirke. - Et stilig og vakkert kirkebygg av vår tid. Satte så kurs mot Fjellheisen, - men ble stanset av Ragnar Olsen (Talvikleiren) som hang ut gjennom et vindu og ropte. - En times tid i hans leilighet. Litt av en kunstner. Maler og forfatter.

1330 heisen opp - Like varmt på toppen 400 m.o.h. Lå rett ut i bar overkropp og sugde sommer. Sneflekker deroppe. Fantastisk utsikt over Tromsøya med byen.

… Endel sammen med Kauto-gutta ikveld. - Slåtten og jeg hadde en liten razzia i en bil han har leid. Bl.a. nok en gang på Fjellheisen - ved midnatt. Ingen dyprød skumring der nei; - lys dag.

Så litt på livet på sta’n mens solen steg igjen. - Folk er jo ute til langt på ‘natt’ her nord.

Mandag 8. juni 1970

Kraftig tilskyende fra sør i Kautokeino. I forgrunnen flysoldat Bjørnar Grønbech.

Nok en meget varm dag. - Nesten trykkende allerede ca 0900 i Tromsø.

Buss til byen 0915; - og videre sammen med Wangen til flyplassen 0930. Twin Otteren kom 1200; - og vi tok av like etter. Væromslag med vind og tilskyende i Tromsø da.

Med en drabla ung ex-Starfighterflyver ved spaken (med den gamle ringrev lt. Aase som co) gjorde vi turen hit til Kauto på ca timen. Siste del lavt over vidda med endel rolige 1/4-roller, også over bygda. Deilig.

Vi så Twin Otteren vel opp igjen, og tok bilene fatt fra flyplassen. - Plutselig ser man selvsamme Otter komme max 5 m over lyngen parallelt noen få meter fra veien. Passerer oss og setter nesa til værs med et vræl. Tøffe greier. Eventyreren river og sliter i en stakkels arbeidsdyktig.

En tur på bygda sammen med Grønbech ikveld. - Meget lummert … Kraftig tilskyende fra syd. Torden og kraftig regn ikveld.

Kl 2340. - Lukt av våt vårnatur og meget varmt.

Tirsdag 9. juni 1970

Disig, varmt og sommer over vidda. - På 2-3 dager har nå vidda kledd seg i lysegrønt skrud. Friskt etter så mye brunt. Og myggen har gjort sine første angrep.

Stasjonen har årlig ettersyn med nedkjøring pt. Og personellet driver opprydning og vedlikehold. - Drev og smårødda litt oppe ved teknisk etter lunch. OG så på F-5’ene fra 718 skvadron (p.t. Banak) som foretok endel let-downs på stripa vår. De akter tydeligvis å forsøke seg på en landing her. Kommer med helikopter og sjekker stripa i morgen!

PS1 09.06.202: En uke senere, tirsdag 16. juni 1970 - da jeg dessverre var på perm sørpå - gjennomførte 718-sjefen major Per Ekholdt og løytnant Sigbjørn Stie de første - og siste - landingene med F-5 jetjagerfly på Luftforsvarets drøyt 900 meter lange grusstripe i Kautokeino. De kom opp fra Banak flystasjon med minst mulig drivstoff i tankene. Ekholdt satte hjulene i bakken så nær den ene enden av stripa som mulig, brukte bremseskjerm og stanset før han nådde den andre enden. Som toer måtte Stie sette hjulene ned lenger innpå, siden Ekholdts maskin ble parkert i landingsenden av stripa. Teknisk personell fra 718 var kommet opp fra Banak med bil og et UH1B helikopter. Helikopteret ble brukt som kontrolltårn, med 718-flyver Per Bøthun som kontrolloffiser. Bøthun ble mange år senere sjef for Forsvarskommando Nord-Norge. Hans sønn Vegard Bøthun ble også jagerflyver, og er nå oberstløytnant og nestkommanderende på Bodø flystasjon.

Etter lunsj med stasjonssjef Arnfinn Flåten i befalsmessa nede på Luftforsvarets stasjon Kautokeino, en handletur på bygda og etterfylling av noe drivstoff, var det klart for takeoff. Ekholdt kom i lufta igjen etter under 800 meter. Han brukte full etterbrenner og ekstra rakettflasker som var montert under buken på flyene. Dette drev opp en kraftig grus- og støvsky. Stie måtte derfor drøye sin takeoff - også med etterbrenner og rakettflasker - til støvet hadde lagt seg og hans maskin var rengjort. Det ble ikke funnet grusskader på flyene da de landet på Banak flystasjon. Også helikopteret måtte rengjøres før retur til Banak.

Major Ekholdt fikk etterpå spørsmål fra general Werner Christie, sjef for Luftkommando Nord-Norge i Bodø, om hvorfor dette ikke var klarert med ham. Ekholdt viste til at det lå innenfor en skvadronsjefs myndighet å beslutte en operasjon som denne, og at Kautokeino kunne tenkes brukt som nødflyplass i tenkte kamphandlinger med sovjetiske jagerfly i Finnmark. I motsetning til andre jetjagermaskiner hadde F-5 understell som kunne tilpasses for korte grus- og gresstriper. Ekholdt hadde allerede erfaring med slike landinger i USA. Han var 26. juni 1966 med på å fly de første norske F-5’ene hjem fra USA til Norge. Per Sverre Ekholdt (1933-) ble værende i Luftforsvaret til han i 1990 ble pensjonert som brigader. Hans siste post var som sjef for Bardufoss Flystasjon 1985-1988. Sigbjørn Stie (1939-) gikk etterhvert over til sivil flyvning, først i Sterling Airways og så 25 år i Helikopterservice.

PS2 09.06.2020 Kautokeino Lokalradios intervju med daværende teknisk sjef ved Luftforsvarets stasjon Kautokeino, Ivan Eikelmann: https://glr.no/.../femti-ar-siden-to-jetjagere-landet-i...

PS3 10.06.2020: Bodø Flystasjon får kanskje til overflyvning med F-16 i Kautokeino på 50-årsdagen 16. juni, melder Kautokeino Lokalradio: https://glr.no/.../forsvaret-lover-skikkelige-dronn-over...

PS4 11.06.2020: Kautokeino Lokalradios intervju med F-5-flyverne Per Sverre Ekholdt og Sigbjørn Stie: https://glr.no/.../vi-brukte-raketter-for-a-komme-opp...

PS5 15.06.2020: Kautokeino Lokalradios intervju med general Per Bøthun, den tredje F-5-flyveren som var i Kautokeino 16. juni 1970. Han satt i UH1B-helikopteret ved Luftforsvarets grusstripe og «snakket ned» sin sjef Per Ekholdt og sin kollega Sigbjørn Stie da de som de første og siste landet med jetjagere der: https://glr.no/.../f-5-femti-ar-siden-den-tredje-piloten...

PS6 16.06.2020: I dag ble 50-årsdagen for F-5-landingene i Kautokeino feiret ved overflyvninger i lav høyde over grusstripa med to F-16 fra 331-skvadronen i Bodø: https://glr.no/.../en-fartsfull-og-verdig-50-arsmarkering...

Kilder: FB-gruppa Gamle Kautokeinobilder Kautokeino Lokalradios intervjuer med Per Ekholdt, Sigbjørn Stie og Per Bøthun. FB-gruppa Norske F-5 Freedom Fighter.

Bilde 1: Løytnant Øyvind Øyen løfter opp datteren Trine for at hun skal se inn i cockpiten på den ene F-5’en som har landet i Kautokeino 16. juni 1970. Flyveren er løytnant Sigbjørn Stie.

Bilde 2: Befalsbarn, til venstre Jarle Hauglie, foran en av F-5’ene, DP-H, på grusstripa i Kautokeino 16. juni 1970. Flyveren er løytnant Sigbjørn Stie.

Bilde 3: Trine Øyen og Vera Anita Basso foran en av F-5’ene, DP-J, på grusstripa i Kautokeino 16. juni 1970. Flyveren er major Per Sverre Ekholdt.

Bilde 4: Beretning i Northrop News om F-5’ene på grusstripa i Kauto 16. juni 1970. Beretningen opererer feilaktig med 17. juni, og med at de påmonterte JATO-rakettene ikke ble brukt ved takeoff. Det ble de, sier Ekholdt i intervjuet med Kauto Lokalradio 11. juni 2020.

Bilde 1 Brita Øyen
Bilde 2 Brita Øyen
Bilde 3 Brita Øyen
Bilde 4 Gamle Kautokeinobilder

Torsdag 2. juli 1970

Siden jeg var med på festflaggreddingen i Kautokeino, har jeg ikke bilde av den. Men her sliter medsoldater med å redde flagget i regn- og tordenvær snaut to uker senere, mandag 20. juli.

Finnmark igjen på topp i Nord-Europa hva temperaturer angår. + 25 grader her 16.00 Svalende vind, til dels meget sterk. - Regn- og tordenbyger i ettermiddag. …

Ordonnans. - Festflagget gikk i bakken i en kulingbyge ikveld. Måtte vippe ned stanga osb. Sirkus.

Firte flagget 2059-2102. - Så græslig med mygg! Denslags omsverming kan drive en mann til vanvidd.

Fredag 10.juli 1970

Meget varmt, strålende vær.

1745 tok Transit’en av for Honningsvåg med 9 mann på velferdstur. … Rast i Alta, - og også på Skaidi Hotell. … Videre via Olderfjord … nordover til Repvåg. Ank. Ca 2250. - Kom med ekstraferje ca 0040. - Bare spredte skyer, - så det ble en ferd inn i solen. Ank. Honningsvåg ca 0200. Og sjekket inn på Lstn H.våg ca 0230.

Lørdag 11.juli 1970

Meget varmt - og full sommer på formiddagen. Imidlertid kom havtåken utpå ettermiddagen, - og temperaturen sank betraktelig.

Opp ca. 0930. - Etter frokost taubanen opp til radaranlegget på fjellet. Arntzen, Viken og jeg - som ikke er klarert for ops-anleggene - satt ute og nøt solen. Fantastisk varmt på 71 grader nord. Pent i Honningsvåg, - men null vegetasjon over 20-30 cm høyde. Og en uhyggelig stank fra sildoljefabrikken.

Nede igjen til middag 1300. - Så nordover øya 34 km til Nordkapp. På veien møtte vi havtåken. Og på 71 grader 10 minutter 21 sekunder var det ikke lett å se hvor Europa stuper i Nordishavet før man sto ute på kanten. Skimtet såvidt det isgrønne dypt der nede. … Tilbake i H.våg ca 1700. Kveldsmat.

Kvelden ble tilbragt hos kollega 73 Johannessen som har fått sin Turid (fra Fr.stad) og sønnen oppover i sommer. … 10 mnd siden sist jeg så ham. Gikk tilbake til stasjonen ved midnatt. - Litt prating med gutta før jeg la meg ca 0130. All right karer å ha med. Ikke noe fyll utover en jovial og permanent pilsrus! - Fantastisk konsum.

Bilde 1: Flysoldater fra Kautokeino på MS Nordkappferga Repvåg-Honningsvåg natt til 11. juli 1970. Fra venstre Ødegaard, Viken (sjåfør i uniform), Holter, Skåland, Arntzen, Askvik, Akse og Slåtten.

Bilde 1
Nordover med MS Nordkappferga natt til 11. juli, «en ferd inn i solen».
En flysoldat ytterst på Nordkapp om ettermiddagen. Da kostet det ikke noe å komme ut på platået.

Søndag 12. juli 1970

Opp 0930 ... Oppklarnende, - men kaldt når solen ikke skinte direkte. Rolig formiddag på stasjonen. Var nede og parkerte Transit’en i ferjekøen ca 1300. - Middag. 1615 fra Honningsvåg. - Endel sjøgang og tjukt av folk. Mye franskt … - Ank. Repvåg nærmere 1800. Ca. 1845 sydover grusveiene til Olderfjord og opp til Skaidi. Stopp. Ca 2 mil syd for Skaidi møtte vi en bil, - og et drabla smell fortalte at frontruten gikk. - Kjølig tur uten rute 6 mil over Sennaland til Alta. Litt regn og. Etter mye rot, fikk vi montert ny rute i Alta henimot midnatt. - Og tok fatt på siste strekk. Tilbake i Kautokeino 0130.

Mandag 13.juli 1970 Luftforsvarets Transit uten frontrute på Sennalandet natt til 13. juli 1970. Fra venstre Viken, Askvik, Arntzen, Skåland.

Søndag 26.juli 1970

Fortsatt sommer på Vidda. Mye sol, litt vind- og regnbyger i ettermiddag. Klarvær ikveld.

Opp 0840. - Ca 1000 SV til fots retning Bæccegasvarre. Nådde toppen etter 2 1/2 times mygg-/knottkrig i siksakmarsj rundt myrer og vann. … Multene modnes så smått. Kort rast på Bæccegas . - Fri utsikt over Vidda i alle retninger. Vakkert. - Nedover sydhellingen i behagelig moseterreng til hytta ved Ravdojavrre. Hvor Sevenius holdt til. Knerta tomflasker med salongrifla hans. Kikkertsikte og greier. - Og rodde litt med oter på slep; - uten å få noe.

Ca 1430 forlot vi hytta og gikk SØ til Galanito-veien. En times gange i solregnet. 1615 kom Hansen med Transiten og hentet oss. - Godt med dusj og middag. Kjørte «The Graduate» («Manndomsprøven») kveld. - Dustin Hofman, Anne Bancroft, Katherine Ross bl.a. Bra greier; - gode melodier. Simon & Garfunkel.

Fjernsyn resten av kvelden, kl 22.55.

Nordøstover fra varden på Beahcegasvárri (519 moh). Det største vannet er Bávváljávri, med Kautokeino-bygda i dalsøkket bortenfor.
Flysoldat Sevenius i døra til Luftforsvarets hytte ved Rávdojávri på Finnmarksvidda.

Mandag 27. juli 1970

Endelig, - LKN’s svar kom idag. Utsettelse innvilget fra 25. august 1970 til ca. 1. juni 1971. - Hvilket i praksis vel vil si at jeg reiser herfra fredag 21. august; - og laver mest mulig krøll for ikke å måtte inn påny neste sommer. … Kun 25 dager igjen! ...».

Dokument viser Luftkommando Nord-Norges brev 24. juli 1970, om utsettelse av resterende førstegangstjeneste, mottatt på Lstn Kautokeino 27. juli.

Søndag 2. august 1970

På perm i Karasjok pga Nordkalottmøtet - nordisk skolelagsleir (2020):

Stort sett meget varmt og godt vær i hele dag. Tilskyende i kveld.

Gudstjeneste i Karasjok kirke (1805) 1100 - 150 sitteplasser maximalt utnyttet. Pen gammel kirke. - Neerland forrettet mens Stig Olof Fernström fra Helsingfors talte.

Etter middag tur til Assebakte med buss og elvebåt tilbake. - Gamle sameboplasser utgraves deroppe. Deilig tur ned. ....

På kirkevei i Karasjok. Nærmest Hans Ragnar Olsen, Tromsø.
Karasjok kirke.
Finsk og norsk ved Karasjok kirke. Fra venstre pastor Stig Olof Fernström og skoleungdomsprest Anbjørn Neerland.
Hans Ragnar Olsen, Tromsø, med finske piker i Karasjok.
I elvebåt nedover Karasjokka. Foran fra venstre Kerstin Sundberg og Rolf Lundberg fra Luleå.

Tirsdag 4. august 1970

Siste kveld på Nordkalottmøtet i Karasjok. Her hørte jeg første gang «Guds kärlek är som stranden och som gräset, är vind och vidd och ett oändligt hem», av Anders Frostenson og Lars Åke Lundberg. Senere gjendiktet til norsk av Alfred Hauge.

Leirbål i Karasjok.

Onsdag 5. august 1970

En härlig dag. - Helsvensk; - i den betydning at den ble tilbragt helt og holdent sammen med Nordkalottmøtets svenske deltagere under ledning av student- og skoleungdomspräst Bengt Bergius.

Fra Karasjok i to busser ca 0650. Ferje til Honningsvåg 1020 fra Repvåg. - Buss til Nordkapp. Returferje 1545, - og så sammenhengende bussing Repvåg-Kauto 1720-2255.

… Innkvarterte gjenget på Fjellstua efter ankomst; - og spiste aftens sammen med Bengt. … Vinker farvel 0715 imorgen.

Bilde 1: Svensker på ferja Repvåg-Honningsvåg. Blant andre Åsa Sandström, Marie Carlsson fra Örnskiöldsvik og Sverker Ågren fra Malmberget

Bilde 2: Svensker på Nordkapp, 97 år etter at Sveriges og Norges «Kong Oscar II besteg Nordkap d. 2. Juli 1873», som det står på bautaen. Sittende til venstre Margareta Lindqvist fra Bjurholm.

Bilde 1
Bilde 2
Utsikt østover fra Nordkapp

Fredag 7. august 1970

Venter ... bare på at de resterende to uker skal gå. … Har gjort null idag. - Dimmeslappheten melder seg for fullt. …

Overskyet vær - som gjør kvelden mørkere enn den har vært på mange måneder. Pussvisitasjon idag. - Min siste. Og ordonansjobb.

Køye 1 på rom 103 i mannskapsforlegningen på Lstn Kautokeino. Bjørnar Grønbech
Flysoldat Grønbech ved vingsoldat Østangs skap på rom 103 i mannskapsforlegningen
13 måneder etter innrykk på Luftforsvarets rekruttskole på Værnes flystasjon. To uker igjen av førstegangstjenesten.

Søndag 9. august 1970

Pluss 12 grader kl. 1600 på vidda. - Stort sett overskyet. Regnbyger. Høstlig mørke ute i kveld pga skydekket.

… Slentret rundt i bygda sammen med Grønbech. Og på Fjellstua.

Rastløsheten siger på nå.... .

Bilde 5: Mot nordvest fra Kautokeino Samvirkelag. Fra v blant annet befalsboliger, Luftforsvarets administrasjonsbygg og befals-/mannskapsforlegning (øverst i midten) og Esso-stasjonen i krysset. I høyre bildekant kjøpmann Heikas Hanomag foran butikken hans.

Bilde 6: Regnbuen ser ut til å ende over Vuorasjavri borte i øst fra Luftforsvarets stasjon Kautokeino. I høyre bildekant Kommunehuset.

Kommunehuset i Kautokeino, sett fra Fjellstua. Samvirkelaget i høyre bildekant. I venstre bildekant skyggen av Heikas butikk. Bjørnar Grønbech
Ved innkjøringen til Lstn Kautokeino. Til høyre flysoldat Andreassen. Bjørnar Grønbech
En vingsoldat på krakken ved Kautokeino Samvirkelag. Bjørnar Grønbech
Mot sørvest fra Kautokeino Samvirkelag. Bjørnar Grønbech
Bilde 5 Bjørnar Grønbech
Bilde 6 Bjørnar Grønbech

Mandag 17.august 1970

August er en fin måned her i Finnmark. Varme dager, - og deilige skumrende kvelder. Med stor, gul måne og kraftig varmedisutvikling over elven. Ringte Sig. Tønsberg angående inspisientjobb i Dagsrevyen. - Saker og ting under oppseiling, sa han. Stikk oppom på mandag eller tirsdag i neste uke.

Følgelig bestilte jeg plass på SAS sydover lørdag 1100. …

Dimmepermen er tilrådet, - og utklareringen begynner ond./torsd. - O fryd.

Etpar turer i bygda utover kvelden. - En av de deiligste kveldene i Kautokeino. Vindstille, varmt, klart - og måneskinn i fløyelsmørket.

Bilde 2: På Kautokeinobroa i kveldssola. I bakgrunnen blant annet sykestua med distriktslege Øivind Vandbakks bolig rett nedenfor, bedehuset i svingen og fjellstua med L st Kautokeino bak.

Bilde 4: Kauto fra riksveien bak skolen. Kirken i bakgrunnen til v, kommunehuset midt i, derfra mot h samvirkelaget. Heikas butikk, bedehuset, distriktslege Øivind Vandbakks bolig og Samemisjonens fjellstue.

Kautokeino kirke med sogneprest Gunnar Bøes bolig i midten nedenfor, etter solnedgang.
Bjørnar Grønbech
FFRs godsbuss passerer Kautokeino skole og internat idet sola synker i blikkstille kveld.
Bilde 4

Onsdag 19. august 1970

Vingsersjant Støre lavt over Luftforsvarets grusstripe i Kauto med flyklubbens Piper LN-SAI.

Høytrykket og godværet vedvarer. - Temperaturer over pluss 20 på dagen. Og fantastisk stemningsfulle kvelder med den lysende himmelranden fra V til Ø.

Min siste oppstilling 0745; - og pakking av effektene. (Pluss min siste stramme hilsen - til gen. lt. Mohr). - Sjekket ut Nordström på kinodriften før lunch.

FØR MAN KLOKKEN 1120 TRAKK I SIVILE KLÆR FOR GODT. Og pakket ned de siste effekter.

Sentralen 1200-1230 med hjelmen som eneste militære kjennetegn. - Utklarering hos Arntzen på depotet derefter, - og hos Bugge-Jensen på teknisk.

5 km terrengløp 1330. - Kortpustne greier, - men det gjør godt i skrotten.

Grønbech, Hansen og jeg var oppe og fløy Piper Cub med Støre ikveld igjen. - Fløy kjerra egenhendig ikveld. Morsomt å koordinere pedalene og stikka i sving. Så overtok Støre med manøvreringer som etterlot magen alle andre steder enn på rett plass. Og avsluttet med å tråkle seg frem 4 meter over Sabrasjokka (merknad 2020: Cabardasjohka) så høydemåleren viste minusverdier. (Den var nullstilt på flyplassens nivå).

Utklarering og dimmesprøyte hos dr. Vandbakk 1900.

Vandret i augustkvelden og forsøkte å fordøye tanken på at militærtjenesten er over og gutten igjen er sivil. - Det krever tid.

Generalløytnant Wilhelm Mohr mange år etter at han fikk min siste militære hilsen på Lstn Kautokeino. Han besøkte stasjonen sammen med sin datter. Da var han luftkommandosjef ved NATOs nordkommando på Kolsås. Mohrs flyverkamerat fra krigen, Werner Christie, var på denne tiden sjef for Luftkommando Nord-Norge. Han intervjuet jeg for leiravisa da han var i Kautokeino høsten 1969.

Bjørnar Grønbech

En vingsoldat i sivil ved Luftforsvarets stasjons forlegning i Kautokeino.

Torsdag 20. august 1970

Siste dag i Kautokeino. Like strålende som de foregående denne uken. For å være alvorlig: jeg er litt lei for å måtte dra herfra nå på den beste tiden. August og september med stemningsfulle kvelder og høstflammer like om hjørnet.

Sjekket ferdig Nordstrøm på kinoen i formiddag. - Sentralen 1200-1230, hvoretter resten av tiden frem til middag gikk til resterende utklarering.

… Sjøblom* kom med multene, - og man tok farvel.

1920 stilte jeg hos sogneprest Bøe. - og tok farvel med prestefolket. Frua disket opp med speilegg.

Litt kino og litt fjernsyn. - Sistnevnte feirer 10-årsjubileum idag. Det ble markert med å sende åpningsprogrammet i reprise. Ti år er lang tid når man bykser slik tilbake.

Allting har hatt preg av ‘det siste’ idag. For meg blir slike ting store på en måte; - vemodige. Føler derfor ingen jublende ellevill glede. Heller vemod og ønske om engang å vende tilbake til stedet og landet. Og folk som jeg har lært å sette pris på.

    • Siste natt i køye på rom 103 i mannskapsforlegningen ved L st Kautokeino.

*Sjøblom er Runar Sjøblom, dengang sersjant på adminavdelingen på L st Kautokeino. Han avsluttet sin militære løpebane som major og sjef for adminavdelingen på Rygge flystasjon (2022).

Bilde 1: Morgenoppstilling ved Lstn Kautokeino. Sersjant Matre og de av mannskapene som ikke er på vakt. I bakgrunnen nærmest noen av Luftforsvarets befalsboliger. I bakgrunnen i midten Samemisjonens fjellstue og broa lenger bak. I bakgrunnen til venstre kirken og presteboligen.

Bilde 2: Inspeksjon under morgenoppstillingen ved Lstn Kautokeino. Sjt Matre med fra v Thorsen, Skåland og Askvik.

Bilde 3: Morgenoppstillingen er over ved Lstn Kautokeino. De som trer av på sjt Matres kommando, er fra v Arntzen, Thorsen, Grøneng, Skåland, Baltzersen, Askvik (skjult), ..., .. Fru Øiens setter Pan lar seg ikke kommandere.

Bilde 1
Bilde 2
Bilde 3

En dimittert flysoldats eiendeler venter på Finnmark Fylkesrederis godsbuss til Alta om morgenen 21. august 1970, på parkeringsplassen ved Samemisjonens fjellstue i Kautokeino. Øverst midt i bildet ligger Luftforsvarets stasjons befals- og mannskapsforlegning, med befalsboliger nedenfor. Kantinedelen av det nye adminbygget stikker fram bak befalsboligen til venstre.

Kautokein fortsatte å vise seg fra sin beste side også idag. Morgensol fra klar himmel over en våknende bygd var det siste jeg så av mitt tilholdssted siden 21. september 1969.

Opp til vanlig tid 0650. Pakket sammen sengeklærne, - pakket ferdig mine saker. Og etter frokost og farvel med gutta vandret jeg til Fjellstua nedtynget av multer og annet jordisk gods.

0730 la så FFR-bussen Kautokeino bak seg. Nydelig sensommervær på hele turen over vidda. - 10-15 min stopp i Masi. En fredelig plett som ikke bør oversvømmes ved ev. oppdemming av Alta-elven.

Og et kvarters tradisjonell kaffepause på Suolouvoubme Fjellstue 0900-0915. - Også et sted der viddas storhet totalt overskygger menneskenes byggverk.

Ank. Alta flyplass 1035; - og 1100 tok DC-9’eren av. Tredve minutter til Bardufoss og 1 times ventetid. - Starfighteroppvisning.

Nye tredve minutter til Bodø, - ank. ca 1305. - Mere skyet der.

Og så siste strekk Bodø-Oslo 1345-1450. - Lettskyet og ganske varmt i Oslo.

Buss til byen; - og slitsom drassing i varmen fra SAS til Oslo Ø. Snublet over Hege Hjerkinn: hyggelig tur. Ank. Fredrikstad 1810. - Pappa var på stasjonen.

Kvelden tilbragtes hjemme. - Akkurat som fredagen for ett år siden. Da man hadde sin første perm som rekrutt.

Er i ferd med møysommelig å innstille meg på fakta: militærtjenesten er over, - og unge Østang starter om en uke som stud. philol.

Morgen i Masi.
Morgen i Masi.
Morgen ved Suolouvoubme fjellstu. Til h FFRs godsbuss Kauto-Alta. Til v en finskregistrert SAAB.
En dimittert flysoldats avsluttende permisjon fra Lstn Kautokeino 20.-24. august 1970, tilrådd av kapt og adminsjef A. Opdal og innvilget av maj og stasjonssjef Arnfinn Flåten.
Dimmediplom fra Lstn Kautokeino 1969/1970. Trolig tegnet av fls Sjo noen år tidligere.

April 1970

Sent i april 1970 var Mannskapsavisas reporter Tord Larsen på Luftforsvarets stasjon Kautokeino (2022). Takk til Bjørn Nybø, da flysoldat - senere jagerflyger, for kopiene.

Mannskapsavisa april/mai 1970
Mannskapsavisa april/mai 1970
Mannskapsavisa april/mai 1970
Mannskapsavisa april/mai 1970

Resttjeneste 1972

Sommeren 1972 var det på tide å avtjene resten av 15 måneders førstegangstjeneste i Luftforsvaret. Igjen var tjenestested Luftforsvarets stasjon Kautokeino, der jeg 1969-1970 hadde vært i 11 måneder etter rekruttskole på Værnes flystasjon. Jeg hadde ordre om å møte på Rygge flystasjon 3. juli 1972, for transport nordover. Men det tok noen dager før jeg nådde Kautokeino (2022).

Mandag 3. juli 1972

Til Rygge Flyst. 1130. … dårlig planlegging fra Forsvarets side. Fikk etterhvert reiserekv. for tog til Bodø. … Buss til Moss. 1413-toget til Oslo. Til SAS og ordnet flybillett. … Ikke plass 2100 til Bodø. Men 2235 tok vi av i lys julinatt. … Solen møtte oss like før Bodø. Landet i dagslyset ca 0115. … Jeg drosjet til Grand og sover for kr. 80,- i natt! … .

Tirsdag 4. juli 1972

Tropevarme i Nordland og Troms. … Våknet ca 0830. … drosje til Personell på Bodø Flyst. Hvor man utstyrte meg med rekvisisjon og penger for hurtigrute og buss til Kauto. Pga manglende mil.transp. de første dagene. Ålreit for meg. Har hele sommeren å ta av. Så jeg gjorde minst mulig i sommerhett Bodø noen timer. …

1500 «Håkon Jarl» nok en gang retning nordover. På 1. klasse med tjukt av amerikanske pensjonister doing Norway the marvellous way. ...

Vestfjorden var dagens «kjøligste» sjøstykke. Blikkstille med skiftende skyer i vest. Stamsund hadde sommerhete i kveldstimene … . Svolvær nådd under middagen 2100. En times rusletur i trykkende hete … .Så videre i den dagslyse julinatten. Med en svær rød sol dukkende frem mellom Lofotfjellene i nord. Vi svinget nord inn i Raftsundet. Og hadde en fantastisk avstikker inn i Trollfjorden … .

Onsdag 5. juli 1972

Nordvest mot Hadseløya fra taket på broa på MS Håkon Jarl i den første timen av 5. juli 1972.

Kl 0005 var vi så langt nord i Raftsundet at solen svær og rød skar fram bak fjellene. … over 20 grader pluss i vinden oppå styrehuset!

Nå er det Stokmarknes. En bande amerikanere skal av. Guidet av en søt studine jeg har sett på Blindern. …

Noen timers svettende søvn i salongen. Var oppe ca 0600 pga heten. Og kjente tempen stige mens vi ankom Harstad 0700. Rusla oppom kirken og rundt i byen … avgang igjen 0915 (forsinket).

Fantastisk sommertemp under solreisen nordover sundene mot Finnsnes. … 1530 ankomst Tromsø. Sommerhett og livlig. Skrev noen kort og kjøpte dagens aviser. Ruslet i byen og satt i parken. … Videre 1800. Kjøligere vind nå. Men fremdeles sommer. Satt på dekk og leste. Og hadde svær middag på 1. kl 1900-2000. … etter Skjervøy … i prat med … computer designer i State Department, Washington DC. Det var midnattssolen over Lopphavet som startet praten. … (hun) dro inn to søte kanadiere …(og) to skotske piker. …. Vi drakk en kopp kaffe i kaféen. … hyggelig. …

Torsdag 6. juli 1972

Kl 0255 en varm julinatt på Finnmarkskysten. Det er dagslys. Eller morgenlys. Noe disig. Blikkstille sjø. All right militærtjeneste.

Slumret noen tid i en stol på dekket mens vi gikk mot Hammerfest i soldis og begynnende hete. Blikkstille morgenstemning på havna da vi gled inn i grønn sjø ca 0440. … travelt på kaia.

Skotske Pam Brown, Liz Hanson og jeg skulle med samme buss og rusla rundt i byen sammen med en sørafrikansk turist som skulle returnere med sørgående 1245. 0630 entra vi Alta-bussen. Og hadde en heit og innmari humpende tur over Kvaløya og videre mot rast på Skaidi. … Alta ca 0930. De skotske jentene skulle jobbe på Alta Hotell i sommer. Har venner i Alta. Og gikk av på flyplassen. Jeg fikk meg et rom på Alta Hotell, en matbit og 3-4 timers tiltrengt søvn.

1615 ny luftkondisjonert Kautokeino-buss sørover kjente veier. … Varmt og mygg/knott i mengder på Soulovoubme. … en dansk pike på vei til Kauto. Prata litt med henne. Masi, Mieron og nedre vei langs elven mens jeg satt og lurte på om jeg i det hele tatt hadde vært borte fra dette stedet. Litt godt, helt naturlig å være her igjen. Ruslet opp fra Fjellstua under stadige angrep fra knotten. Varmt innpå her. (Sersjant) Sjøblom dukka opp i nedre boligfelt. Hyggelig å hilse på’n igjen. Ingen kjente på kaserna. Men greie karer å bli kjent med. Dessuten glir man jo lett inn i systemet når status er 39 dager! …

Så DR om de svære mose- og skogbrannene inne ved finskegrensen. … kvelds. Og var en tur i Kantina og prata med bl.a. en annen resttjenestekar, fra ifjor. Og har køyet på nytt rom. Den gamle kinosal er blitt lys og vennlig kjellerstue. Det er midnatt. Lyst som dagen. Og innmari med knott ute. … Regner med at dette blir 5-6 all right uker.

Skotske Liz Hansson og Pamela Brown i baksetet på FFR-bussen på Sennalandet i morgentime.ne, på vei fra Hammerfest til Alta

7.juli 1972

Finnmarken melder at nærmere 1.000 militære og sivile mannskaper var med i slukningsarbeidene.
Finnmark Dagblad melder at landbruksministeren skulle komme til Finnmark for å inspisere brannene på vidda. Mannskaper fra Porsangmoen og militære fly og helikoptre var satt inn i slukking og overvåkning.

Lørdag 8. juli 1972

Livlig ved Samvirkelaget i Kautokeino.

Frilørdag … avislesning, turer i bygda, plater i kantina og farvefjernsyn på oppholdsrommet. Livlig nede ved S-laget og Heika om dagen . - Turister som handler litt og tar noen bilder og drar videre. Folkebevegelse-stand óg. Hadde en kaffe … på Fjellstua. … .

Søndag 9. juli 1972

Opp til frokost ca 1000. Ruslet til kirken 1100. … God søndagsmiddag. … en tur i regnet og snuste på stemningen i gym.salen på skoleinternatet 2200. Der bygdekinoen/velferden kjører «Butch Cassidy & Sundance Kid». Samme gamle odør og stemning.

Mandag 10. juli 1972

Første dag som kontorassistent hos Sjøblom på regnskap. Trivelig nok der oppe. Og systemet kan man jo fra før. Tempoet er det samme bedagelige med kaffe nå og da. Prata med v/sjt Røsseth fra Kirkenes. Han skal til LBAS som instruktør.

Ettermiddagen og kvelden til 2000 vandret jeg her og der i bygda . … stille og godt å stå nede på broa. Luften er krystallklar som september. Elven renner grunn og rolig. … rundet av etter DR og kvelds med dusj og badstu. - … ble etterhvert søvnig mens praten gikk livlig blant hedmarkinger på rommet.

Tirsdag 11. juli 1972

Fra skyet myggevær til nok en klar klar kveld med varmt lys.

Tempoet på admin er bedagelig, ja. - Men vi gjør da noe innimellom pausene. Maj. Mikalsen, kapt. Opdal, sjt. Sjøblom, sjt Hannås, korp. Vaage og jeg.

Litt rusling i bygda igjen frampå kvelden. - Var på hotellet da en av 339’s UH1B landet med landbruksmin. Treholt fra befaring over brannstedene innover på vidda. Med i følget var Asbjørn «Putten» Gjærde + filmteam fra Tromsø - og en kar fra Vadsøkontoret. Tilbragte kvelden på hotellet sammen med dem. - Stor ståhei når en statsråd er i Kauto, ja. Lensmann, lappefogd, ordfører osb. … de rundet av med en bedre middag. Mens jeg rusla hit og la meg.

Onsdag 12. juli 1972

Aftenposten har førstesidesak om landbruksminister Thorstein Treholts besøk i Kautokeino dagen før. Han ble fløyet av fenrik Jacobsen og vingsersjant Hoem.
Hovedsaken på Aftenpostens var den tragiske ulykken med Luftforsvarets Twin Otter på Grytøya i Troms.

Torsdag 13. juli 1972

Været har snudd. Sør-Norge får etterlengtet sommer mens vi her i nord får noe kjøligere vær med regnbyger. Ikveld er det svært så mørkt, - med skyene nedpå de lave åsdragene. Og silregn. På admin frem til lunsj. - Deretter forberedelser til pussvisitasjon ikveld. Våpenpuss, skaporden og rundvask av kaserna. - Fikk fra hverandre AG-3’n, vaska dusjen og kom frem til at dette måtte i alle fall være min siste puss. Rimelig og fornuftig inspeksjon. Mye fjernsyn kveld. - Godt britisk portrett av McGovern som igår ble dem. presidentkandidat for høstens valg i USA.

Pussvisitasjonen på L var langtfra på nivå med dette bildet fra Bodø hovedflystasjon omtrent på samme tid. digitaltmuseum.no

Mandag 17. juli 1972

Admin.rutinen avbrutt av at (sersjant) Sjøblom og jeg var oppe på stripa der tyskerne planla flyplass under krigen. Og tok noen landmålerobservasjoner for FFI.

Fredag 21. juli 1972

Her ved Ravddojavrre sees ikke solen nå 22.58. Den er en snartur bak skyer og Bæccegasvarre i N.

1800 kjørte Bryne og Sørensen meg i Volvo-jeepen til der Agjetjokka løper ut i Kautokeinoelven. Labbet innover langs Agjetjokka 1810. I feltuniform og litt for tung sekk. Ved hjelp av Sjøbloms kart navigerte jeg rett på Ravddojavrre. Og ankom hytta på østsiden av vannet ca 1920. (To år siden sist.) … pakket … ut, ristet sengetøy og fikk båten på vannet for at den skal trutne. Fyrte opp i ovnen og varmet tevann … speilegg og ostesmørbrød. Og en snadde på trammen mens solen gyllet skyene i nord. Sent fredag kveld kom tre gutter forbi på bærtur fra Økseidet. De kom innom og pratet litt.

Nattehimmelen ved Rávdojávri sørvest for Kautokeino.
På trammen på Lstn Kautokeinos hytte ved Rávdojávri.

Lørdag 22. juli 1972

Sov … godt og lenge i stillheten og roen. Stod opp ca 1100 … . Etter frokost … til Bæccegasvarre. Bra utsikt fra de 560 moh. Skiftende skydekke med mye sol. Vinden holdt myggen unna. Multene begynner å modnes. … returnerte til Ravddo og tok livet med ro. … Haugstulen (Lillehammer, NTH, - også rest-tjeneste) dukket opp ca 1600. Koselig fyr. Orienteringsløper … . Vi våget oss uti båten. … satte garn nede ved oset i sørenden av vannet. … Tida gikk fort ved bordet etter kveldsmaten. … Han køyet tidlig. Mens jeg padlet rundt i nattetåken på Ravddojavrre … . Brannrøde skyer i nord, dagslys nok til å fotografere på 1/60 og 1/30 sek, blikkstille vann med fiskevaking, vindstille og bra temperatur. … Først 0115 kom jeg i seng.

Nordøst fra Beahcegasvárri, over Bávváljávri mot Kautokeino.
Sørøst fra Beahcegasvárri.
Luftforsvarets hytte ved Rávdojávri sørvest for Kautokeino.

Søndag 23. juli 1972

Vi sov til ca 1030 idag. … Garnet trakk vi ca 1100. 1 stk røye på etpar hekto. Bra fet. … smakte bra etter noen minutter i stekepanna.

1445 rusla jeg avgårde. H ble igjen til imorgen. Tok med meg noen multer i farta oppå myra. Og fulgte høyededraget sørover mot Agjetjokka. Lett å gå på moseteppet. Var nede ved veien allerede 1600. Så jeg hadde labba i nærmere 45 min da Hansen kom med Volvo-jeepen.

Luftforsvarets båt ved Rávdojávri.
Rávdojávri.
Rávdojávri.
Røye fra Rávdojávri (Røyevannet).
Røya er kommet i panna på den vedfyrte ovnen i Luftforsvarets hytte ved Rávdojávri.
Flysoldatene Haugstulen og Østang i Luftforsvarets hytte ved Rávdojávri.

Mandag 24. juli 1972

Martha, Brita, korporal Arne Øvsthus og mygg ved Cábardasjohka.

Velf.assen her - Øvsthus, Arne - og jeg planla fisketur i Cabardasjokka kveld. Og endte opp med Opel GT og to Altapiker … Øvsthus kjente den ene, Brita … . Vi forlot kaserna 1900 … Parkerte i nordenden av stripa … returnerte ganske raskt fra elva pga mygg og knott. Myriader!

Tirsdag 25. juli 1972

1730 varslet Øvsthus multetur med Brita, Martha og GT’n. Jeg fikk kjøre. Vi raste innover viddene mot Bidjovagge. … Fyren som de andre kjente var imidlertid ikke på forlegningen akkurat nå. Rart å være der inne på sommerføre. Sist var det vannrett snefokk. Fantastisk utsyn over vidda på nedturen … varm kveldssol. Vi stoppet og plukket multer. Mye mygg. Og hadde en kaffekopp i stua på Cunuovuoppe Fjellstue i sørenden av Stourajavrre.

Martha, Brita og korporal Arne Øvsthus ved Biedjovággi.
Flysoldat og Opel GT ved Kautokeino Fjellstue. Martha de Jong.

Onsdag 26. juli 1972

Etter lunch idrettsmerkeprøver på flyplassen. Godvær og vide utsyn. Var funksjonær.

Fredag 28 juli. 1972

Den nye presten for Finnmarkstasjonene kom på besøk idag. Jens Ivar Aasen, gift med Tine Weider, Fredrikstad. … «Prestens time» 1300.

Lørdag 29. juli 1972

OLSOK. Ikke frilørdag. Så jeg oppholdt meg på admin stort sett til 1200. Det meste av tiden med (sersjant) Sjøblom og (løytnant) Aasen. Ca 1330 dro vi til Vuorasjavrre for å fiske. Sjøblom, Aasens og jeg. I Ole Mathisens elvebåt tilbragte vi 3-4 herlige timer i fantastisk sommervær dorgende rundt på vannet med otere og stenger. Ikke en mygg! Kun 4 røyer pga godværet

Fra venstre sjt Runar Sjøblom, Tine Weider Aasen og ltn Jens Ivar Aasen i Ole Mathisens båt på Vuorasjávri.
Trine Weider Aasen og sjt Runar Sjøblom med røye på Vuorasjávri.
SjtRunar Sjøblom og ltn Jens Ivar Aasens rygg i Ole Mathisens båt på Vuorasjávri.
Fra v ltn Jens Ivar Aasen, sjt Runar Sjøblom og Tine Weider Aasen i Ole Mathisens båt på Vuorasjávri.

Sændag 30. juli 1972

0930 fra kaserna i VW-buss med Naustdal, Sund og Austrheim pluss Tine Weider og (løytnant) Jens Ivar Aasen, og Bryhni bak rattet. Over den nye broa ved Stornes og østover ca 10 km til Lappoloubbal. Veien ender foreløpig der. 1100 gudstjeneste i det lille kapellet ved sogneprest Framhus (ex Karasjok). … Vi returnerte over Masi og den gamle veien over Stuoraoivve sydover på vestsiden av Rassegalvarre ned til Mieron. Den gamle, smale grusveien byr på et virkelig panorama over Finnmarksvidda!»

Takk til Nils Eira, Anders Gaup, Britt Inga Vars, Marit vars, Ole Mathis Hætta og Jan Henrik Hætta for navn.

Fra v lærer og kirketolk Anders Bongo, kirketjener Lars Gaino og … Framhus utenfor Lappoloubbal kapell. Takk til Anders Gaup for navn.
Lærer og kirketolk Anders Bongo, feltprest Jens Ivar Aasen og Tine Weider Aasen ved Lappoloubbal kapell
Johan Klemetsen Hætta, John Mikkelsen Gaup og Johan Mathis Klemetsen ved Lappoloubbal kapell. Takk til Nils Eira, Anders Gaup, Britt Inga Vars, Ole Mathis Hætta og Jan Henrik Hætta for navn.
En noe skeptisk Anders Vars ved Lappoloubbal kapell. Takk til Marit Vars for navn.
Kirketjener Lars Gaino og sykesøster Anna Fuglesteg ved Lappoloubbal kapell. Takk til Anders Gaup for navn.

Tirsdag 1. august 1972

1700 … fikk Naustdal og jeg bil til Økseidet med kano. Vi padlet fort opp til strykene retning Galanito. Roligflytende elv, frodige elvebredder med mye sand, varmende ettermiddagssol og en svak bris. … Vi rusla litt oppover strykene før vi begynte på nedturen. Gled lydløst og dvelende ned til Økseidet. Og padlet og padlet og padlet. Til vi nådde Kauto 2240. Bra slitne i armer og skuldre. Løp opp og rakk kvelds. Og var nede etter kanoen etterpå.

Flysoldat Helge Naustdal illuderer tørst mann i ørkensand ved Kautokeinoelva ovenfor Økseidet
Flysoldat Helge Naustdal illuderer tørst mann i ørkensand ved Kautokeinoelva ovenfor Økseidet
Flysoldat Helge Naustdal ved gammel og ny farkost ved Kautokeinoelva ovenfor Økseidet
Flysoldat ved Kautokeinoelva ovenfor Økseidet Helge Naustdal

Onsdag 2. august 1972

Idrettsmerkeprøver på flyplassen etter lunch. Var funksjonær igjen. … Besøk av spretne kadetter fra LKSK ikveld. Festmiddag … i messa.

Fredag 4. august 1972

Sommervær med plutselige og kraftige regn- og tordenbyger nå og da igår og idag. Strømmen gikk i en sånn kule … .

Lørdag 5. august 1972

(Hjemreise 12. august) Lappoloubbal-Karasjok-Tanaelven- Kirkenes og så Kirkenes-Bergen med hurtigruta 20.-26. august? Vi får se.

Jogget en tur og skrev (brev) … . Bryhni, Holt og jeg fraktet en av velferdsbåtene fra elva til Cuonovuoppe i ettermiddag. Med Magirus’en.

2200-2230 besøkte Øvsthus og jeg en av sykepleierskene på Sykestua: Britta fra Brandbu. Utpå kvelden dro vi til Sykestuas hytte borte ved skytebanen. Regnvær og inneliv. Sykepleiere, en fyr fra Karasjok, Roald Sandvik, Øvsthus og Fjellstuepikene Hesjedal, Greta og Sonja fra Arna. Vi padlet over elva henimot 0200 og ruslet hver vår vei.

Bilde 1: To år etter: veteranene på Luftforsvarets stasjon Kautokeino høsten 1970 - vakkert montert på veggen på veteranrommet nord i 1. etasje på kaserna 5. august 1972. Fra venstre Akse, Mathisen, Olsrud, Thorsen, Bergheim, Grøneng, Slåtten, Østang, Hansen.

Bilde 2: Kautokeinos eneste hest foran kommunehuset 5. august 1972. Bak hestens hode skoleelev Åshild Severinsen. Lurer på om ikke hesten nå og da ruslet i bygda på egenhånd.

Bilde 3: På Kautokeino sykestues hytte ved skytebanen øst for elva 5. august 1972. Sykepleiere og fjellstuebetjening, Roald Sandvik i hjørnet, en kar fra Karasjok foran til venstre, korporal Arne Øvsthus foran til høyre.

Bilde 1
Bilde 2
Bilde 3

Søndag 6. august 1972

Gudstjeneste 1100. Sogneprest Bøe tilbake igjen. Og Hans Ragnar Grimsøe stilte på besøk … kaffekopp på Fjellstua etterpå. Så var det søndagsro og god middag og fjernsyn. Før Øvsthus 2200 forkynte at man var ønsket på Fjellstua. Kvelds med betjeningen (Hesjedal-folk), litt fjernsyn. Og så ... peisestua til 0200.

Mandag 7. august 1972

Idag utklarerte vi hos (distriktslege) Vandbakk. … Ellers nok å gjøre på admin nå fire dager før dim. …

Onsdag 9. august 1972

Klarvær, sol og varmt. … Slappt på kontoret i formiddag. Og idrettsmerkeprøver på flyplassen og langs Finlandsveien etter lunch. Funksjonær. Joggetur ikveld.

Fredag 11. august 1972

Godvær på vidda. Varm august med endel vind. Men nå er kveldene kalde, klare, gulrødt i N med en og annen stjerne, og tåke på elva. August i nord.

… Idag har vært D-dagen. Skiftet til sivil ca 0800. Og utklarerte på depotet osb i løpet av formiddagen. Har vært på admin til 1530. …

Øvsthus og jeg var hos Juhls ca 1700. 1900 ruslet vi bortover til (sogneprest) Bøe. På broa i aftensol og høstklar luft møtte vi Ingjerd, Marit og Kristine (Bøe). Som alle hadde vokst siden sist, ja. Mens vi stod der kom … Målfrid pr. sykkel fra Sykestua … kvelden i prestegården. Bøe er på Sørøy i Loppa og Turid er i Tromsø. … god siste kveld i Kautokeino. …

V/sjt Domben, Erling har nettopp vært innom kjellerrommet på daghavenderunden. Han fikk altså æren av å være sistemann som sjekket at fls Østang, Øivind er på plass i køya den siste av sine netter i Luftforsvaret. Klokken er 0027.

Fra venstre Målfrid, Marit, Kristine og Ingjerd Bø med korporal Arne Øvsthus på Kautokeinobroa 11. august 1972.
Mot NV fra Kautokeino prestegård
Siste permseddel fra Luftforsvarets stasjon Kautokeino, datert 11. august 1972. Permen er tilrådd av stasjonssjefen, major Martin Mikalsen, og innvilget av personellbefalet, sersjant Viggo Hannås.
Diplom fra Luftforsvarets stasjon Kautokeino 11. august 1972, undertegnet av fung stasjonssjef, kaptein H. Fløtten, og adminsjef, kaptein A. Opdal.

Lørdag 12.august 1972

Mye godvær og varme over vidda idag …

0800-1000 (ca) de siste maskinanslag for Luftforsvaret. En velferdsbrosjyre for stasjonen. Så var det avskjed med alle gutta som jeg har lært å kjenne disse ukene. Mange drabelig greie karer.

Med Holt (Skien) bak rattet i pickupen og Øvsthus, Gjersvik og kapt Opdal +barna som eskorte forlot jeg L st Kautokeino nok en gang 1000. I tindrende klart augustvær og varme over bygda. Kan ikke hjelpe for at jeg føler litt vemod … . Ca. 1040 ankom vi Lappoloubbal Fjellstue. Rådførte meg litt med oppsitteren om veien. Tok farvel med folka. Opdal er en grei og omgjengelig fyr, han … fikk skyss over elva med en kone fra andre siden.

1120 begynte så turen nordover østsiden av Lappojavrre, på den gamle stien som slynget seg over moseteppekledde, åpne hauger. Parallelt med bilveiens lyse sår i landskapet. Sekken var endel for tung, Men det var likevel godt å labbe og kilometerne gikk raskt unna. Lite vann i bekker og myrer lettet turen. Dog brukte jeg lang tid på å runde Ganisvarre (ved Suodnjo) på østsiden. Hadde rast nr. 2 der, og fortsatte 1600 langs bilveien nordøstover til Garggoluobbal i sydenden av Vuoddasjavrre. Ankom Fjellstua der ca 1700. To mil på 6 timer. Oppsitteren og kona er ca 60-70 år, med en sønn i slutten av 30-årene. … Ny overnattingshytte med to brisker og bra utstyr. Og en fyldig kvelds her med ferskt brød, med RSP - og multer med melk og sukker. Gubben og sønnen har vært her og prata etpar ganger. Og jeg har sett DR borte i stua … .Jeg har det bra ikveld … Klokken er 2100, det er klarvær og lyst. Men solen er nede under fjellene i N. Og det er litt kjølig.

Bilde 1: Eskorten fra Luftforsvarets stasjon Kautokeino ved Lahpolouppal fjellstue 12. august 1972. Fra venstre kaptein Agnar Finn Opdal, Agnethe Opdal, Arnfinn Opdal, korporal Arne Øvsthus, flysoldat Holt og korporal Gjersvik.

Bilde 2: Lahpolouppal kapell sett fra nordøst 12. august 1972. Riksvei 92 har ennå ikke krysset Nahpojohka her.

Bilde 3: Min 1963-modell Berganssekk ved myk sti langs østsiden av Láhpojávri 12. august 1972. Ved siden av sekken ett stk jakke, felt som jeg ærlig og redelig kjøpte sammen med ett stk lue, felt, sommer, str 60 ved å skrive TS på dem og betale på depotet på Luftforsvarets stasjon Kautokeino. Jakka var fast ytterplagg i mange år, og har nå sin plass på hytta på Hvaler.

Bilde 1
Bilde 3

Søndag 13.august 1972

En strålende, klar og varm dag. Men med høstklar luft, og en og annen gulnet bjerkekvist.

Stod opp i åttetiden og fikk frokost servert av oppsitterens datter fra Nordreisa. Stekt reinkjøtt.

0945-1015 gjorde man Vuoddasjavrre pr smekker elvebåt og evinrude. Oppsitterens sønn og to barnebarn (Karasjok og Masi). Først gjennom den slyngete bekken og så over vakre Vuoddasjavrre til Vuoddasluobbal.

1015 startet jeg langs bilveien østover retning Suosjavrre. På nordsiden av Vuoddasjokka. Greit men noe kjedelig å gå på grusvei. Hjalp tre franskmenn (1 gutt og to piker) med retningen til Lappoluobbal. Og en tysker. Og ble skysset over elva av en småpike (kr 1,25) like nedenfor Suosjavrre Fjellstue. Som ligger fantastisk vakkert til i nordhellingen av Middagsfjellet. Vyer over Suosjavrre og åser og fjell i vest, nord og øst. Solide rødmalte, velholdte bygninger. Og et pent lite kapell. Rastet på trammen der med brød, RSP og kumelk 1230-1400. Sommer, varme og ingen mygg mere.

Bilveien ender ved kommunegrensen Kauto-Karasjok vest for bebyggelsen på Suosjavrre. Så nå ble det mere vekslende lende langs traktorveien østover. Først endel myr, så jevn stigning opp Aittevarre (Stabbur) og så ligger hele herligheten for en vandrers føtter idet han snur seg tilbake fra toppen 420 moh. Bølgende åsdrag med bjerkeskog og blåblinkende vann. Og Jiesjokka snart bred og roligflytende, snart brusende i stryk. Cottaguikkas evige brus nådde meg.

Tok det med ro en stund der oppe på fjellet. Før jeg 1600-1700 gjorde unna siste delen ned på østsiden og over Coavdakjokka. Fulgte stien ned til båtplassen ved Jiesjokka like overfor den nederste av de to gårdene på neset ved Coavdakmuotke. Ropte noen ganger til jeg ble hentet med elvebåt. Kr. 5,-. Stod og pratet litt med fyren. Før jeg gikk over til nabogården og fikk losji hos Biti. Et velholdt lite småbruk med melkeku, kvige, kalv, sauer og høy nok på fruktbare jorder. Gubben er endel eldre enn kona. Ca noenogseksti. Hun prater endel mere norsk enn han. Yngste datter (9. kl) og smågutten Jan Henrik bor hjemme. … snille mennesker … som ikke gjør noe oppstyr av en nattegjest. Har vært med barna ut på elva og satt garn. Og har hjulpet til litt med hesjingen borte på jordet. En god kaffekopp ved kjøkkenbordet etterpå.

Ligger på et soveværelse i annen etasje. Hvor bilder, klær og lesestoff forteller om voksne barn som engang bodde her. Nå er det smågutten som tusler rundt og leter etter lesestoff. Har visst ikke lyst til å legge seg. Det har skyet over fra V ikveld … rødme under skyene lavt i vest. Mye mygg, litt kjølig … stille og godt her ved Coavdakmuotke».

Tusen takk til Ellen Klemetsdatter Bueng og Svein Solheim for hjelp med navnene på Gárgoluoppal og i elvebåten derfra til Vuottasluoppal.

Gárggolouppal fjellstue i sørvestenden av Vuottasjávri om morgenen.
Klemet Klemetsen Bueng, sønn av oppsitter Klemet Klemetsen Bueng på Gárgoluoppal fjellstue, og oppsitterens barnebarn Aslak Anders Anti i elvebåten på vei opp bekken mot Vuottasjávri. Takk til Ellen Klemetsdatter Bueng og Svein Solheim for navn.
Oppsitter Klemet Klemetsen Buengs barnebarn Aslak Anders Anti øser båten på vei opp bekken fra Gárgoluoppal til Vuottasjávri.
Nordøstover på morgenstille Vuottasjávri 13. august 1972. Klemet Klemetsen Bueng og nevø Aslak Anders Anti.
Oppsitter Klemet Klemetsen Buengs barnebarn Anders Solheim hjelper til med å holde kursen i elvebåten opp bekken fra Gárgoluoppal til Vuottasjávri.
Riksvei 92 i emning mellom Vuottasluoppal og Suossjávri 13. august 1972. Da var det slutt på filmen, derfor ingen bilder fra Suossjávri, Áitevárri eller Coavddatmuohkki.

Mandag 14. august 1972

Skiftende skydekke med mye varmende sol. Men kjølig straks solen forsvinner.

Etter god frokost ved kjøkkenbordet hos mine hyggelig pratsomme vertsfolk (Biti), forlot jeg Coavdakmuotke 0830 i godt driv. Fikk virkelig rytmen og siget på de 18 km til Jerggul … Brukte 2,5 time. Langs traktorvei i vekslende lende over åser og myrdrag og ned til bilvei og sivilisasjon ved Jerggul Fjellstue.

1140-1600 lå/satt jeg veikanten og ventet på skyssmuligheter til Karasjok. … Så jeg bestemte meg for å ta inn på Fjellstua. Kjøpte litt mat … da kom det en Transit med varer. Etter to skiver brød m/multesyltetøy ble det å trive sekken og reise. 1650-1730 så var man i Karasjok. Tok inn på NUH. Har dusjet oppå NUH/nye …, spist mye på kafeen, vandret i bygda, sett på TV og forhørt meg på turistinformasjonen. Om mulighetene for å komme seg til Valjok. Må i så fall hike. Eller ta buss via Finland til Utsjok. Tomorrow will show.

Tirsdag 15. august 1972

Lettskyet med mye sol og varme i indre Finnmark.

Oppe ved åttetiden … kaldt i hytta på NUH. Men ute hadde solen begynt å varme godt. Tuslet ned i bygda og kjøpte film og kort før posthuset åpnet 0900. Sendte kort til L st Kautokeino og Bøes. Og videresendte pakken med klær til Kirkenes. Så ble det noen timer på en stubbe ved Valjokveien … uten biler som ville ha med en fyr til Valjok. … Etterhvert stemte jeg for å ta bussen til Utsjok via Nord-Finland. … Brøt opp fra hikeplasen 1400 og spiste middag på Mobil-kafeteriaen.

… bussen gikk 1530. Finsk postbuss med kun finsktalende betjening, to franske piker og en student fra Tampere på vei hjem fra sommerjobb i Båtsfjord. Og noen lokalboende … 19 km til Karigasniemi … en tur opp (ned) langs Tanaelvens finske side til Rovasuvanto … Så tilbake til Karigasniemi og over furumoer og øde myrer SSØ … ank. Kaamanen ca 1930 finsk tid. En kafe med campingplass og hytter på en furumo ved en elv. De andre reiste videre med bussen. Så her er jeg … bra campinghytte. Ny og lys og ren. Så langt mot øst som dette har jeg aldri vært … .

Turister i Karasjok 15. august 1972, første bilde etter innkjøp av ny film til kameraet.

Onsdag 16. august 1972

Skyet vær med regnbyger i Finland og langs Tana. Lettere østover mot Kirkenes. …

Våknet 0800 finsk tid. Etter en liten frokost i Kaamanens lune tømmervertshus entret jeg bussen fra Ivalo 0845. Ikke mange passasjerer. Milene gled unna i de øde skogsområdene … Postkasser langs veien … fikk aviser avlevert i 50-60 kms fart. En noe lengre rast i Utsjoki. Ble kjent med Kate (N.Y. USA) og Leena (Helsinki) over en tekopp. De var begge her nord for første gang. Og gledet seg til to timer i Norge før retur med samme buss.

Vi nådde den brede Tanaelven og fulgte finsk side opp mot Polmak. Grensen passertes like før P. 1230 finsk tid ankom vi Polmak … Pikenes to timer gikk bl.a. med til en liten elvebåttur som jeg fikset hos Hilmar Pettersen. Gratis. Så skrev de kort hjem, vi pratet - og tok farvel 1330 norsk tid. Litt ensom entret jeg Vadsøbussen og forlot Polmak 1420. Langs østbredden av Tana til Skipagurra … og videre opp til Tana bru. Der fremtrådte ex-sjt Atle Matre nå som lensmannsbetjent i Tana! I full mundur med båtlue, kjeledress og POLITI-skilt.

Bussen rullet tilbake til Skipagurra og over fjellet til Varangerbotten. Tre kvarters pause før Nord-Norgebussens avgang for Kirkenes. En karbonade på kafeteriaen. 1605 fra Varangerbotten i makelig buss-standard med luftdyser og radio. FFR . Fire passasjerer og to sjåfører. Mot Kirkenes i lav ettermiddagssol … rast på Neiden … over Høybuktmoens militærmangfold til vi ca 1830 dumpet ned i Kirkenes by. … Da det ikke var rom for meg i herbergene, ringte piken på Gjestgiveriet til Stenby i Riiser-Larssens gate 10. Privat innkvartering … Nord-Norgebussen kom etter og kjørte meg til døra. Mindre gjestfri og grei var heller ikke frua her. Bra rom til 30 kr natta.

Bussen fra Ivalo ved Neljän Tuulen Tupa (De fire vinders stue) nord for Kaamanen 16. august 1972. Takk til Britt Rajala for stedsnavnet.
Hilmar Pettersen, Leena fra Helsingfors og Kate fra New York City på Tana ved Polmak.
Leena fra Helsingfors og Kate fra New York City ved Tanas bredd i Polmak

Torsdag 17. august 1972

Lettskyet med solregn …

… Buss til Sandneskrysset 1140. Og bra gli på hikingen innover Pasvikdalen … frodig og blid … minner om sydligere strøk av Norge … furuskog … blinkende vann langs grensen. Nøyde meg med Høyde 96 som reisemål. Militært vakttårn, instrukser for ferdafolk i grenseegne og god utsikt til Sovjetunionen. Byen Nikel med bebyggelsen i skogkledde vestlia av Petsamofjellet. Og røkspyende industriskorstener. Så nært innpå i kilometer og så langt unna i politikken. Fotograferte litt ulovlig mot USSR. Og ruslet nordover myrene igjen. Fikk hike med et nyklekket lærerpar fra Halden off … Vi kjørte nedom Utnes. Kun noen hundremeter vann over til russiske vakttårn og grensemerker. Fra norsk merke 150. … Fikk kjøre med folka helt til byen. …

Gravplassen nord for Høyde 96 i Pasvikdalen.
Norsk grensepåle 150 ved Utnes i Pasvikdalen 17. august 1972. De nyutdannede lærerne fra Halden offentlige lærerskole, her en av dem, noterte jeg dessverre ikke navnet på.
Fra Høyde 96 i Pasvikdalen østover mot Nikel i Sovjetunionen.

Fredag 18. august 1972

Fra i ettermiddag varm sommersol fra klar himmel. Da er Kirkenes intet dumt sted, nei. En frodig by i ly av nakne fjell.

… opp 0515 … tok Jarfjordruta 0600 østover mot Grense Jakobselv. Stort sett bare sjåføren og jeg … ganske ung fyr fra Neiden. … vi tok god tid langs Grense Jakobsbekken (15-20 meter over). Dalen er frodig og grønn i begge land. Skjermet av steile nakne fjell med vakttårn. Plutselig vider dalen seg ut, elven løper gjennom sandbanker og utenfor ligger Barentshavet med hvite bølgetopper. Mektig inntrykk. Oscar IIs kapell og to småbruk med russiskættede i Norge. Og et vakttårn oppå fjellet. I USSR sees veien, en militærforlegning og vakttårn. Ingen mennesker. Vi rundet neset vestover til Lillesand … yrende badeliv på de hvite strendene her for en måneds tid siden.

0815 rullet vi tilbake mot Kirkenes. … Frokost på Centrum … på hurtigrutekaia mens «Vesterålen» kom … og gikk 1215 … Henta pakke på postkontoret. Sendte endel ting hjem …

Vandret i sommerlige Kirkenes … til fjelltoppene bak Turisthotellet. Vidt utsyn over hav, fjell og frodig by. Med AS Sydvaranger som et stygt ryggstø. Så hiket jeg tur/retur Skafferhullet på kort tid. Rart å se inn i et så ukjent land med samme natur og tilogmed samme Pasvikelv.… .

Nøt aftensolen på kaia, forberedte så smått avreisen i morgen.

FFR-bussen på Skjergardsneset ved Grense Jakobselv.
Grense Jakobselv fra FFR-bussen.
Lossing av bil fra nordgående MS Vesterålen i Kirkenes.
Kirkenes fra Prestfjellet.
Dimittert flysoldat i kveldsol på Hurtigrutekaia i Kirkenes.

Lørdag 19. august 1972

Varm sommermorgen med sol og klarvær i Kirkenes. …

Pga tysk dame med armbrudd gikk «Midnattsol» fra Kirkenes først 1020 … Kaldt og freskt i blåsten da vi kom ut i Korsfjorden. Ank. Vadsø 1200. Spurte etter Anne Baggethun i NRK/Vadsø. Men hun var i Tromsø. Så jeg bestemte meg for å dra videre med båten til Vardø. GSV-presten Knut Olstad, forloveden Reidun (turnuskandidat K.nes) … og Frida Bø (sykepleier K.nes) havnet ved bordet mitt i spisesealen. Vi prata ikke lenge over kalvefrikasseen før vi fant felles kjente.

Hurtigruten rulla freskt ettersom vi nærmet oss Vardø … Ca 1630 rundet vi Vardøen og la til kai. Bjørg Rørvik, gift med distr.lege-turnusassistent Otto Marthinsen møtte på kaien. Kjente reisefellen mine fra Kirkenes. … jeg fikk en helt annen kveld enn ventet … varmt hjem med god mat, tur i byen og på festningen … Så ordna GSV-presten med ukehavende på L st Vardø at jeg fikk kvarter her på mannskapsforlegningen inatt. Drosjet opp her og kryper nok en gang under Forsvarets blå/hvitrutete teppetrekk.

Nordgående MS Midnatsol glir inn mot Hurtigrutekaia i Kirkenes.
Havnebetjent Arne Johnsen idet sørgående MS Midnatsol legger til ved Hurtigrutekaia i Vadsø 19. august 1972. Takk til Bernt Eriksen for navn og tittel.
Tine Weider Aasen, Jens Ivar Aasen, Bjørg Rørvik og Knut Olstad på Vardøhus festning.

Søndag 20. august 1972

Skyet vær med vind og noe kjølig i Vardø førstpå dagen … Maksvær på Finnmarkskysten i ettermiddag … .

… frokost på L st Vardø før kirketid. Aasens kom og henta meg i messa … gudstjeneste i Vardø kirke 1100 med den nye sognepresten … (ex Ullevål sykehus) … kirkekaffe hos Bjørg og Otto … vi var på Vardøhus og museet før jeg fulgtes … til kaia. Ennå en gang entret jeg «Håkon Jarl». Dennegang sydgående.

1545 sto vi ut Nordvågen i herlig ettermiddagssol. I lange havdønninger og solskinn bar det NV langs Finnmarks steile og karrige kyst. Med mye tyskere på soldekket. Båtsfjord og Berlevåg (hvor skuta ligger på havna og losser/laster fra en skøyte uten overbygg) … har sett solen gylle skyer og hav i NV fra styrbord broving … farvefjernsyn … middag. 2320 nå. Vi står inn Sørfjorden mot Mehamn på Nordkinnhalvøya. Natten er halvmørk, skuta ruller noe, det er stille i salongene. Særlig her jeg sitter alene på 1. pl røkesalong. Søvn trenger man jo, lugar har jeg. Likevel synes det å sove som en måte å kaste bort tiden på.

Søndagstur til Vardøhus festning 20. august 1972. Luftforsvarsprest Jens Ivar Aasen, GSV-prest Knut Olstad, Reidun …, Bjørg Rørvik og Tine Weider Aasen.
Passasjer entrer sørgående MS Håkon Jarl fra åpen skøyte i Berlevåg.

Mandag 21. august 1972

Opp 0730. Like bekmørkt her i lugarillo 69 (på sørgående MS Håkon Jarl) når lyset er av. Oppe i dagen var det solskinn, varme og straks før anløp Havøysund … Så var det solskinnstur til Hammerfest. Ank 1115. Første gang jeg opplever byen i full vigør … meget sommerlig i varmen. Luften klar som september. På Posthuset. … møtte den lyse oppi Skolebakken. Lesset med mere bagasje … et nikk, et smil og noen ord. Avgang 1245. Snart etter var vi i prat … . På bakdekket. Fysioterapeut, halvveis i praksisåret … har feriert på Sørøya, gått Nordreisa-Kauto, Alta-Karasjok, vært i Kirkenes. Alt på 2 uker … Resten av dagen og kvelden var vi sammen … Begge hadde ønske om reisefølge … Vi løp på kaia i Øksfjord, vandret litt i Skjervøy, pratet, leste, spiste middag med noen flere … Kveldstimene gikk raskt … ankom Tromsø 2345 … Jeg hjalp henne med bagasjen ut i drosja. Sa farvel til Anne … Som flyr til Oslo i natt.

Tirsdag 22. august 1972

Mye regn nedover langs kysten … fra Harstad til Vestfjorden … gode varmeperioder så snart solen har vist seg. … Å reise med hurtigruta er bra greier. Nødt til å bli kjent med folk på så mange døgn. I løpet av tirsdag ble jeg bedre kjent med den amerikanske jeg prata med i Skjervøy. Norsk mor, svensk far … lærer i New York City - Brooklyn, på tredje besøk hos familie i Masfjord … Vi rusla rundt på Stokmarknes og i Svolvær … Over Vestfjorden et stykke trøsteprata jeg med en … fransk studine fra Lille på Interrail-billett i Norden … sjøsyk i bølgene, stakkar.

MS Håkon Jarl på sør i Raftsundet.
Sørgående MS Håkon siger inn i Trollfjorden 22. august 1972. I forgrunnen til venstre Gloria fra Brooklyn.
Sørgående MS Håkon Jarl i Trollfjorden.

Onsdag 23. august 1972

Våknet i Ørnes. … den amerikanske … og jeg rusla i Sandnessjøen og utforsket tyske kampstillinger. Ellers spiste vi … leste … og prata så timene fløy. Vi rusla litt i Rørvik óg. … Å se landet skifte og veksle sørover fra båt er riktig måte å reise på. Tid nok til å fordøye det som skjer. Inatt var det måneskinn og freske vover over Folda.

Torsdag 24. august 1972

Våknet ved kai i Trondheim 0700 … Gjenså byen. Med glede etter tre år. Og Nidarosdomen. Et godt sted. Traff den amerikanske der. Vi har tilbragt det meste av dagen sammen … Trondheimsfjorden med frodige åser, skoger, enger, gule kornåkre og røde gårder. Sol og blå himmel. Og en UH1B hengende parallelt med akterstussen vår utover ved Brekstad … Så var det Kristiansund på ettermiddagen. Og Molde noe sent pga tung sjø over Hustadvika … Gloria … og jeg prata til hun køyet ca 2300. … Ålesund 0030 i skiftende skydekke med regnbyger og måne … Nå er det 0140. Vi ruller i retning Stadtlandet i ferdens siste natt.

Fredag 25. august 1972

Opp like før Florø 0750. Vestlandet er jamen frodig og pent. Fra Florø 0815. Frokost. Og resten av turen på dekk. I klarnende vær over stille farvann sydover mellom kyst og skjær. Med havet som det uendelige derute på styrbord side … Gloria og jeg … var sammen idag òg. Mens «Håkon Jarl» gled inn mot Bergen stod vi på babord broving og så … Ank. Bergen 1420 … Gloria satte bagasjen sin på et skur. Skulle med 1730-båt til Masfjord. Og vi rusla rundt Vågen. Til hydrofoilkaien. Hvor vi tok farvel … «Vingtor» gled ut Vågen 1530. Og vi vinket.

I solskinn for vi sydover til Lerivik på Stord, langs havgapet i røff sjø til Haugesund, ned sundet til Kopervik og over Boknafjorden i bøljer til Stavanger 1930. Rask sjøreise. I vakker natur. Skogkledde øyer og holmer. Hvite gamle hus og steder. … buss til Mosvangen UH.

Lørdag 26. august 1972

Sommer i Sør-Norge. Skyfri himmel og varmt over frodig mørkegrønt og gult augustland. Frokost på NUH 0830. Så telefon til Olav … kom og hentet meg til Buflåtveien … selv reiseklar til Oslo med … amerikanske venner av svigerinna … kjørte .. meg til Sola 1240.

1305 Braathens Fellowship retning Kristiansand og Oslo. Min mest fantastiske flytur. I det klare sensommerværet så vi Jæren, Egersund og rundt kysten straks vi var kommet opp fra Sola. Det blå, blå havet gikk over i dis, skyer og himmel. Kort opphold på Kjevik. Videre 1355. Sørlandsbyene lå som perler på snor på styrbord side … Allerede over Brevik så vi tvers over Oslofjorden til Østfold og svenskekysten. Karbid’en i Sarp. Yrende båtliv i indre Oslofjord. Fornebu 1415. … Så er vandrerlivet over for en tid. Pakket ut og installerte meg … Disse åtte ukene synes korte, men … innholdsrike. Menneskene jeg møtte vil jeg gjemme i minnet.

Kort om Lstn Kautokeino

Luftforsvarets stasjon Kautokeino var en kontroll- og varslingsstasjon som ble opprettet i Kautokeino kommune i 1955. LSTN Kautokeino ble nedlagt som selvstendig stasjon 40 år senere, i 1995.

Stasjonen var en del av NATOs NADGE-system og dens militære kallesignal var «Brandy». Ved nedleggelsen ble anlegget omgjort til et radarhode under Luftforsvarets stasjon Sørreisa.

Order this image

Share to