Ständiga översvämningar – ett hot mot Kållereds åkrar
Att Kållered översvämmas är allt annat än nytt. Kampen mot vattnet har pågått i långt mer än hundra år.
1888 invigdes järnvägen genom Kållered. Stationshuset byggdes 1905 och det var då som det gamla Kållered började att förvandlas. Kommunikationen norr- och söderut förenklades.
Kållered bestod huvudsakligen av två byar, Vommedal och Heljered. Vid 1900-talets början fanns det ungefär 600 invånare i Kållered.
Efter att stationshuset byggdes och Bangårdsvägen senare anlades började olika verksamheter etableras utefter Bangårdsvägen, tillverkningsindustrier, brädgård (Kållereds trä), grisuppfödning. Till att börja med främst söder om Labackavägen.
Ävaån svämmade över
Kärrängarna mellan järnvägen och Heljereds by bebyggdes inte och odlades inte heller på grund av de ständiga översvämningarna som Ävaån orsakade. Men ån rensades upp efter mycket tvistigheter och avrinningen blev bättre vilket medförde att marken kunde användas som åkermark.
Under 1960-talet förbättrades förhållandena ytterligare genom kommunens försorg och kärrängarna utvecklades till ett industriområde. Det fanns redan då planer på att bygga bostadshus på kärret men de realiserades inte.
Ursprungligen hade många gårdar del i kärrängarna, små remsor från Gamla Riksvägen och västerut. Man tog vara på det gräs som växte där, det blev hö, foder till kreaturen. Ägaren av Ekans gård, familjen Sandberg, ägde det mesta av marken och flyttade sina hus från platsen där OK nu ligger, till bergknallen ute på Kärret, där Ikea senare hade sin personalparkering. Orsaken till flytten känner vi inte till men det är troligt att det var för mörkt och skuggigt på den ursprungliga platsen.
Fann rätta platsen för Ikea
Under slutet av 1960-talet såg Ingvar Kamprad, när han åkte förbi på motorvägen, att platsen var lämplig för ett varuhus och 1972 stod det första Ikea-varuhuset i Kållered färdigt.
Från Mölndals stads hemsida från 2024 framgår följande: ”Planförslaget innebär en utbyggnad med cirka 350 bostäder i flerbostadshus och radhus, med olika upplåtelseformer. Byggnaderna är mellan två och fem våningar höga. Befintlig infrastruktur med gatorna Heljeredsvägen, Hållevägen och Sanders väg används till stor del, men byggs ut då det ska bli allmän plats med kommunalt huvudmannaskap. Huvudgatan Heljeredsvägen får en ny sträckning för att anpassas till föreslagen bebyggelse och de geotekniska förutsättningarna.”
Beslut om detaljplan kommer troligen att fattas under 2024.
Jordbruket som en månghundraårig epok i Heljered kommer då att avslutas.
Kyrkklockan ringde in freden
Gördis Johansson, som bodde i Heljered har beskrivit sitt minne från den 7 maj 1945:
Kriget var slut! Det var en strålande vacker morgon, Skräddarns Erik, Verner från Tållered, Oskar från Rättarns, min svärfar Carl och vår granne Arvid trädgårdsmästaren stod alldeles tysta och allvarsamma och lyssnade till klockringningen för freden. För dessa bönder blev det en högtidsstund. Dessa minuter glömmer jag aldrig.