Grönmålad julgran för lysgasanvändning. Tillverkad av förtent bleckplåt med munstycken för gaslågor. Topprydnad (ängel) saknas dock.
Grönmålad julgran för lysgasanvändning. Tillverkad av förtent bleckplåt med munstycken för gaslågor. Topprydnad (ängel) saknas dock. Häll, Peter / Tekniska museet Attribution (CC BY)

Stadsgas i julgranen

En grönmålad plåtgran som kunde användas i hus med stadsgas. Granen är cirka 50 centimeter hög och har ett antal öppna brännare som tändes med en tändsticka när gaskranen öppnats. Den är tillverkad av förtent bleckplåt, troligen i Tyskland omkring 1900.

Gas för belysning och uppvärmning var ett stort framsteg före elektriciteten blev allmän. Den engelske ingenjören William Murdoch, en elev till James Watt, var den förste som byggde ett gasverk för belysning och värme i sitt eget hus, år 1792. Det första försöket att använda gas i gatubelysning skedde i London 1807. Första gasverket i Sverige byggdes 1822 på Carlslunds egendom nära Örebro. Gasledningar drogs in i godsets väggar och tak till armaturer, ljusstakar och två Sergelstatyer som uppbar gaslyktor.

Göteborg var den första staden som 1846 fick ett större gasverk. Sedan följde Norrköping 1851 och Stockholm 1853. 1949 fanns det gasverk i 37 svenska städer och bara några år senare började avvecklingen av stadsgasanläggningar i några mindre svenska städer.

Föremål för gasbelysning i Tekniska museets samlingar

Share to