Peter Nicolai Arbo. Åsgårdsreien, 1872
Peter Nicolai Arbo. Åsgårdsreien, 1872 Nasjonalmuseet / Lathion, Jacques. Fotolisens: Fri ikke-kommersiell bruk (CC-BY-NC)

Lucia, oskoreia og heksebål – og Anne Rimer

13.desember, feires luciadagen til minne om St. Lucia som ble født på Sicilia rundt år 280. Lussinatta, eller lussi langnatt, var i folketradisjonen natten før luciadagen. Da kunne oskoreia (også kalt Åsgårdsreia) observeres på himmelen.

Dette flyvende følget av døde sjeler, tusser og andre underjordiske var slett ikke noe å spøke med. Dersom man ikke hadde gjort seg ferdig med forberedelsene til jul, kunne man risikere å bli dratt med i følget. For å beskytte seg kunne man male kors i tjære over døra til både folk og fe. Man måtte for all del passe på at barna holdt seg innendørs. Det finnes mange sagn og historier som forteller om hva som kunne skje dersom man ikke tok sine forholdsregler.

Oskoreia kunne komme andre netter før jul også. Lussinatta var derimot tettere knyttet til natten til 13. desember. Den skremmende skikkelsen Lussi var en slags sammenblanding av St. Lucia og Lucifer, som for øvrig betyr lysbringeren. Hun red med sitt følge mellom gårdene på lussinatta, og kunne ødelegge og rase ned ting dersom folk ikke lå i rute med juleforberedelsene. Hun kunne skrike gjennom ruta og fare ned gjennom pipa og rive den ned dersom hun ikke var fornøyd.

Fredrikstads Anne Rimer ble som Lucia brent på bålet

St. Lucia skal ha blitt henrettet for sin kristne tro den 13. desember, og døde dermed martyrdøden. Det er mange myter knyttet til hennes død. Blant annet sies det at de forsøkte å brenne Lucia, men ilden ville ikke bite på henne. I Fredrikstad finner man fra 1653 en spesiell parallell, det var nemlig en annen kvinne som ble brent på bålet den samme dagen, mange år etter Lucia. Hun het Anne Rimer. Sammen med søsteren Marte, ble Anne arrestert og anklaget for å ha forårsaket en stor brann som hadde lagt mesteparten av byen i aske tidlig det samme året.

I løpet av rettsaken kunne flere vitne på at Anne var trollkvinne. Hun ble dømt for brannen, og brent som heks 13. desember 1653. Søsteren Marte ble forvist fra Akershus med underliggende len. For hennes del mente kunne man ikke bevise skyldspørsmålet, men hun ble straffet for ikke å ha meldt til byens øvrighet at hun visste at hennes søster stod bak brannen.

I dag er det få utenfor Fredrikstad som kjenner historien om Anne Rimer. Det er heller ikke så mange som forbinder 13. desember med ondsinnede vetter eller døde sjeler som flyr over himmelen. Likevel er symbolikken og tradisjonene rundt luciafeiringen sterk, men den adskillig mer hyggepreget. Lucia feires i Norge og Sverige på tiden av året hvor det er mørkest, og Lucia kommer med lys i vintermørket. På barnehager og skoler går barna Lucia-tog og synger med lys i hånden. Selveste Lucia går foran med lys i håret. Det deles ut lussekatter, og ofte koser man seg med gløgg og pepperkaker i tillegg. Safranen i baksten gir en gul farge, som symboliserer solen og lyset. For mange er luciatradisjonene et trivelig intermezzo i adventstiden, hvor man kan tenne litt ekstra lys og ha en unnskyldning for å spise boller til frokost.

Fakta: Luciafeiringen er opprinnelig en katolsk feiring. I gammel folketro var natt til 13. desember knyttet til de mer farlige krefter. I den gamle julianske kalender var 13. desember vintersolverv, og dermed årets mørkeste natt.

Order this image

Share to