main article image

Lucia förr

Säg lucia eller luciatåg och många ser framför sig en vitklädd gestalt med ljuskrona som högtidligt skrider fram, åtföljd av tärnor, stjärngossar och möjligen någon tomte. Den här utformningen av ett luciatåg uppstod under 1900-talets mitt, när luciafirandet blev allmänt i Sverige. Högtidens historia är dock betydligt äldre och mer mångfacetterad än så. Plockar man isär den i sina beståndsdelar så finner man bland annat ett italienskt helgon, medeltida karnevaler, en napolitansk båtsång, brudtärnor och pepparkakor.

Halmfigur "Lussebrua" från Eda i Värmland. Denna påklädda halmdocka bars runt från gård till gård och dansades och skojades med vid Luciafirande.

Bakgrunden till dagens luciafirande finns i det folkliga, västsvenska lussefirandets karnevalsliknande utklädningsupptåg den 13 december. I lussegången, som den beskrivs vid 1800-talets slut, förekom lussebrudar, lussekärringar och lussegubbar och det var vanligt att flickorna klädde ut sig till pojkar och tvärtom. Skolpojkar från Västsverige bidrog till luciatraditionens spridning när de påbörjade sina studier i universitetsstäderna i Lund och Uppsala. År 1869 firade Västgöta, Värmlands och Göteborgs nationer gemensam lucia i Lund. Iklädda vita nattskjortor vandrade de manliga studenterna runt, väckte professorerna och förde dem till en gemensam luciafrukost vid Akademiska föreningen. Senare, på 1910-talet, var det fortfarande endast de västsvenska studenterna som firade lucia i Uppsala.

Lucia på slutet av 1800-talet

Lucia på Skansen 1896. Pers Karin Olsdotter. Klemming, Frans G.
Lucia med följe uppvaktar par i säng. Tuschteckning av Fritz von Dardel.
Ateljéporträtt, kolorerat, föreställande Kröök Karin Olsdotter från Leksand i Dalarna som Lucia. Hon bär långt, vitt, linne, rött band i midjan och en klädd krona med ljus. Skansens Lucia omkring 1898. Edlund, Hélène Sofie
Luciafirande på Koberg i Västergötland 1848. Akvarell av Fritz von Dardel. Eriksson, Ann-Marie
Stjärngossar utanför Blekingestugan, Skansen, Stockholm. Klemming, Frans G.
Luciadagen 1884 på Carlberg. Reprofotografi av blyertsteckning utförd av Henning Thulstrup (1836-1902). De avbildade personerna i det uppvaktande luciatåget, eller processionen, är fru Karin Boman, fröken Hildur Boman, fröken Hoffman och Lisa Boman. I sängen ligger Ebba Tp.

Lucia på tidigt 1900-tal

Västerås första Lucia, Anna Palm, från 1914, omgiven av tärnor och bagare. Festen hölls i stadens metodistförsamlings kyrksal. Bagaren till vänster är en av männen, fd Göteborgare, som planerade festen.
Lucia med tärnor och marskalker. I Bu skola Renström, Georg
Luciafest i gamla Tranebergsstugan 1920. En grupp unga kvinnor är klädda i vita särkar och bär kransar av lingonris som huvudprydnad. I mitten står Lucia med en bricka, tärnorna håller en lång girland av lingonris.
Stjärngossarna" Bröderna Elmgren Renström, Georg
Lucia i Lima 1906. Berta Olsson (Lassar-Olle) från Lassargården i Heden är klädd till Lussebrud. Bakom henne står Jenny Martinsson, Elin Johansson och Olga Johansson från Sörbäcken. Persson, Per

Lucianatten förknippades också på många håll med övernaturliga makter och har ända in på 1900-talet av många ansetts vara en lämplig natt för så kallad årsgång, det vill säga att fastande och tigande uppsöka en korsväg, varvid det kommande årets händelser skulle visa sig.

Luciakronor i Nordiska museets samlingar

Lucia på Nordiska museet

Mer Lucia från samlingarna

Share to