main article image

Cathrineholm kjele

Roderick Ewart

Den gamle emaljeringsbedriften Cathrineholm i Halden innledet et samarbeid med formgiveren Grete Prytz Korsmo (senere Kittelsen) i 1954. Kombinasjonen av hennes erfaring med emalje på sølv og bedriftens kompetanse på emalje på stål eller jern la grunnlaget for et moderne designeventyr. Hennes formgiving for Cathrineholm besto blant annet av fat, boller, skåler og bokser. Den såkalte «Sensasjonskasserollen» med opak emalje over en kjerne av jern eller stål er blitt et av de fremste uttrykkene for det som den gang gikk under slagordet «vakrere hverdagsvarer», og som i dag er blitt moderne, ettersøkt retro. Kasserollen kom i seks ulike størrelser og ble noe av et varemerke for både formgiver og produsent. Til å begynne med var den i hvitt uten dekor, og med metall-lokk i blått, rødt eller sort. Etter hvert kom ulike dekorer, hvorav «lotus» festet seg som en vinner, tross at Prytz Korsmo selv mislikte motivet. Hun måtte finne seg i at det utover i 1960-årene ble satt på blant annet boller, skåler og kaffekjeler enten i hvitt på farget bunn eller i ulike farger på hvit bunn. Det het seg at husmødrene i Halden elsket lotusdekoren, og dermed bidro til markedsstyring av den på tvers av formgiverens vilje. Bare ett enkelt år solgte kasserollen i 150 000 eksemplarer, og det er ikke vanskelig å forestille seg at den gikk rett inn i et blomstrende, alternativt 60-tall med sine friske farver og nye utseende. Kontrasten til aluminiumskokekarenes grå kjøkkenverden er stor. Ikke rart at slagordet «Not just for your cooking. But for your good taste» ble brukt i annonseringen. USA var et godt eksportmarked.

På bedriften bevarte man tradisjonene om at lotusdekoren var tegnet av Arne Clausen, som var lokalt ansatt. Hans familie bekrefter det. I dag er det så anerkjent at produkter med lotus omtales som Grete Prytz / Arne Clausen. En nydesignet, dansk serie med keramikkvarer, med former og farver til dels tett opp til Cathrineholms produkter, og alle prydet med lotus, heter simpelthen Arne Clausen Collection. Da har pendelen svingt betraktelig i løpet av et halvt århundre. Det er dessuten en annen lokalt ansatt som skal ha æren for at det i det hele tatt var mulig å få mønsteret på varene ved å lage sprøytemaler til gryter og boller. Ytterligere to kolleger sto bak hver sin form av de populære kaffekannene.

Kasserollens håndtak er særegent. En ring i rustfri stål omslutter øvre kant helt rundt, og danner håndtakene ved to utgående buer. Den opprinnelige idéen er anerkjent som utgått fra to danske designere. Også her har den lokale tradisjonen noe å fortelle. En tidligere ansatt tilkjennegir at det var ham som fikk idéen til utformingen etter å ha sett løsningen på et utstilling i København, dit han var utsendt av Cathrineholm for å hente inspirasjon.

Dermed var det bare å legge ut sidene på gryten så de skrånet. Formgiverens bidrag var å gjøre hankene mer avrundet. Men hverken formen eller hanken ga navnet. Sensasjonen var at emaljen holdt. Det var noe helt nytt med et tynt emaljelag som ikke sprakk. Det fortelles at et dansk firma var mektig irritert på det store salget av Cathrineholmprodukter. –Si meg, hva er sensasjonen? spurte direktøren en av Cathrineholms ansatte. – Sensasjonen er at vi har solgt en million eksemplarer! var svaret.

Det er ikke alltid enkelt å fastslå hva som er kilder, innovasjon, originalitet, inspirasjon, opprinnelige idéer eller samarbeidselementer på veien fra forelegg til det som blir et produkt for hyllene. Heller ikke hva som er bevisst eller ubevisst i prosessen, enn si passende etterlikning eller rekonstruksjoner i ettertid. Cathrineholmansatte var klar over at mange bidro til og hadde æren for suksessen. Sensasjonskasserollen eksemplifiserer derfor flere allmenne trekk ved deler av historien om kunstindustrien. En kjent formgiver med overordnet ansvar, som bedriften bruker og markedsfører. Ansatte som bidrar i det daglige arbeidet med teknisk kunnskap og utførelse. Det typiske er samspillet mellom partene, der det til syvende og sist kanskje er fåfengt å dømme om både høner og egg. Produktet blir til i samarbeid, og utvikler seg under felles inspirasjon og utvikling til et merkenavn.

Også designhistorien skal ha rom for diskusjon. Sensasjonskasserollen rommer en lokal historie, der bedriftens vilje til og forståelse for design, kombinert med lange produksjonstradisjoner og dyktige fagpersoner, skapte en suksess i et internasjonalt marked. Kanskje det er den virkelige sensasjonen?

Artikkelen er hentet fra boken Ting & Tang.

Order this image

Share to