Korsettet Sizell fra Fröja

En dag dukket en tidligere ingeniør fra Moss Verft opp på museet med en avlang eske under armen. Sammen med et par andre gjenstander lurte han på om dette var noe for museet? Forsiktig åpnet jeg esken som minnet meg om den gang alle fine esker ble brukt til glansbilder, servietter eller andre kostbare skatter. På det mintgrønne eskelokket tronet en oval innramming av et svart hvitt fotografi av en kvinnelig modell som var iført korsettet. På lokket sto skrevet Silhouette og Sizell.

Klart dette var noe for museet! Giveren var blitt inspirert da han besøkte utstillingen «Fra krambod til handel og industri i Moss» i 2003. Der var det blant annet utstilt undertøy. Denne skatten var et svart korsett eller body som vi sier i dag, fra konfeksjonsbedriften Fröja i Moss. Korsettet var i stretch, litt innsvinget, formsydd byste med blonder, tre strømpeholdere for hvert ben, og et innfelt glatt svart stoff midt foran og bak. I sidene var det innfelte blonder. På merkelappen på innsiden sto det «SIZELL MADE IN NORWAY BY KONFEKTIONS A/S FRÖJA».

I 1959 ble stretchtråden Lycra lansert av tekstilkjemiker Joseph Shivers ved DuPont Benger laboratoriet i Waynesboro, Virginia. Den elastiske tråden erstattet gummitråden. Korsettet er derfor antakelig fra 1960-tallet. Konfektions A/S Fröja startet i Dovrehallen i Storgata i Oslo i 1932 og flyttet til Moss i 1937. Lokalet var i Henrich Gerners gate 2. Bedriften tilvirket korsetter, hofteholdere og bysteholdere under varemerket Fröja. Produktene ble vist på Moss Handelstands 50-års jubileumsutstilling på Skarmyra i 1937. Da beskjeftiget korsettvirksomheten rundt 75 arbeidere og funksjonærer.

I 1955 flyttet bedriften inn i nye lokaler i Strandpromenaden. Nærmeste nabo var arbeidsklærbedriften Aug. P. Horn. Tidligere disponent og eier Nils Sederholm fortalte at korsettvirksomheten ble vanskelig i 1967-68 da strømpebuksen ble moderne, og korsettet fra Fröja er nå blitt museumsgjenstand.

Artikkelen er hentet fra boken "Ting & Tang" fra Østfoldmuseene.

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to