Lucia betyder den lysande och ljuset har i alla tider ansetts hålla bort mörkret och de mörkas krafter. I förkristen tid och i det gamla bondesamhället ansågs det att den natt som var den allra mörkaste var farlig, eftersom övernaturliga krafter då var i rörelse. Enligt den julianska kalendern som användes i Sverige fram till 1753 var också lussenatten den 13 december den längsta på hela året. Lusse förknippades inte bara med Lucia utan än mer med Lucifer. För att hålla det mörka borta var det bäst att hålla sig vaken hela natten och vaka in den nya dagen.
Luciadagen markerade att höstens arbete skulle vara klart och inledde förberedelserna inför julen. Det var också en tid för fest, då man på sina håll kunde äta tre, sju eller elva frukostar.
I äldre tider innebar att lussa att byns ungdomar klädde ut sig och under glada upptåg drog runt och samlade ihop pengar till fattiga och sjuka och kanske också en del åt sig själva. De utklädda ungdomarna kallades för lussegubbar.
Kyrkan och även nykterhetsrörelsen firade från början inte Lucia, men man upptäckte efterhand att man kunde förhindra fest och bus genom att ta in firandet i sina lokaler. Då togs alkoholen bort och det serverade istället kaffe med dopp.