Sveagruvan på Spetsbergen. Den första kolvagnen 1918. TEKA0107616
Sveagruvan på Spetsbergen. Den första kolvagnen 1918. TEKA0107616 Okänd/Tekniska museet

Sveagruvan på Spetsbergen

Mellan 1917 och 1925 pågick svensk kolbrytning i det dåvarande ingenmanslandet Spetsbergen, idag Svalbard. Det är ett relativt bortglömt stycke svensk historia med många paralleller till vad som sker i polartrakterna idag. I Tekniska museets samlingar finns bland annat ett stort bildmaterial som berättar om gruvverksamhet vid den svenska Sveagruvan. I denna specialsamling kan du se ett urval ur samlingen.

Den första hösten vid gruvan. Tjänstemän fotograferade i september år 1917. TEKA0107608 Okänd/Tekniska museet

I takt med att klimatet förändras smälter isarna kring Nordpolen. Det innebär paradoxalt nog att det kommer bli möjligt att komma åt stora gas- och oljefyndigheter på havsbotten. Nordpolen är idag ett ingenmansland och betraktas som internationellt territorium. Men, de fem länderna Ryssland, USA, Kanada, Danmark och Norge gör idag alla anspråk på området. Stora pengar och politisk makt står på spel.

Exploatering av Arktis har en lång historia

I början på 1900-talet uppstod en liknade situation på Svalbard. Svalbard var ett ingenmansland, men flera olika länder ansåg sig ha rätt till den arktiska ögruppen. Framför allt lockade stenkolsfyndigheter som upptäckts på huvudön Spetsbergen. Även svenskar ockuperade landområden på Svalbard, men det var bara på en plats som Sverige verkligen lyckades få igång kolbrytning i större skala. År 1917 började företaget "AB Spetsbergens svenska kolfält" bryta kol vid den så kallade Sveagruvan. Under de följande åtta åren bodde sammanlagt ungefär 2000 svenskar i det lilla samhället kring gruvan.

Projektet fick dock ett snöpligt slut. År 1925 utbröt en svår brand i gruvan. Man lyckades inte släcka och tvingades till sist att lägga ned verksamheten. 1934 såldes Sveagruvan till norska gruvbolaget "Store Norske". Sveagruvan är idag den viktigaste kolfyndigheten på Svalbard. 

Sveagruvan tippning av kol från gruvvagn. TEKA0149011 Okänd/Tekniska museet

I Tekniska museets samlingar finns ett stort bildmaterial som visar livet vid den svenska kolgruvan. Här vill vi berätta något om denna historia, men också lyfta fram kopplingen till dagens exploatering av naturresurser i de arktiska områdena.

Museets urval av bilder

Share to