main article image

Påskbrev bortglömd tradition i Østfold?

Har vi ett hål i Østfoldmuseenes samlingar eller har vårtraditionen med påskbrev och påskkärringar glömts bort i Østfold? Påskkärringar är en viktig vårtradition i Sverige. Särskilt i norra och mellersta Bohuslän, Värmland och Dalsland, som tillsammans ger en lång gränssträcka mot Østfold, har ungdomar och senare barn åtminstone sedan 1800-talet gått påskkärring. I delar av detta område, kanske främst i norra och västra Dalsland och västra Värmland, var under hela 1900-talet också traditionen att rita och kasta eller dela ut påskbrev en av årets höjdpunkter.

På 2000-talet har traditionen att klä ut sig till påskkärring formaliserats genom gemensamma påskparader. I de delar av Sverige som påskbrevstraditionen är stark sker numera ofta organiserade byten av påskbrev istället för att unga och barn utklädda till påskkärringar går runt till vännernas hem för att överlämna eller kasta påskbrev så som man gjort i över hundra år.

Påskkärringen uppstod i Sverige på 1800-talet och är en utveckling från äldre tiders tro på häxor som djävulens handgångna. Efter hand som minnet av häxprocesserna och rädslan för trolldom klingade ut väcktes en lust att använda häxor som ett medel för att skämta med varandra. Till en början var det unga vuxna, både pojkar och flickor, som ofta med hjälp av masker klädde ut sig till oigenkännlighet för att skrämmas. Det var viktigt att vara utklädd så ingen kunde vem som stod bakom buset. Ofta klädde män ut sig till kvinnor och kvinnor till män.

Påskkärringar och påskgubbe på tur i Bohuslän på 1920-talet. Inventarienummer Bohusläns museum UMFA54429:0365a. Oscar Färdig (1882 - 1978).

Detta skedde vid påsktid. Sedan tidigare i både Sverige och Norge fanns en tro att häxorna var extra aktiva just vid denna tid på året. På påsknatten «...regner det påskekjerringer med spiker i nesa,» sa man i Berg i Östfold enligt Ruth Hult i Östfoldminne.

Från unga till barn Den svenska traditionen med påskkärringar fortsatte att utvecklas in på 1900-talet. Från att ha varit unga vuxna blev det barn som klädde ut sig till påskkärringar. En påskkärring var klädd i kjol med förkläde och en scarf om håret, kinderna rödmålade och näsan fräknig. Hon var oavsett kön gärna utrustad med en sopkvast, en korg, en kaffekittel och en svart katt. Istället för att klä ut sig till oigenkännlighet är 2000-talets påskkärring ofta ett barn i förskoleåldern som ska vara söt istället för skrämmande. Det är heller inte ovanligt att dagens påskkärring är en kanin eller en Batman.

Det verkar vara okänt att klä ut sig till påskkärring i Norge, medan det finns belägg för att det i Östfold förekommit att det vid påsk överlämnats påskbrev precis som i gränsområdet på svensk sida. Det troligaste är att traditionen kommit till landet från Sverige. Det är just i västra Sverige, i områdena som gränsar mot Östfold och Akershus, som påskbreven är en viktig del av årets traditioner.

En puss i påsk påminner om de vänliga påskbrev som förekommit i Östfold och till och med kunde innehålla frierier. Inventarienummer Vänersborgs museum VM29025. Foto: Vänersborgs museum.

Folkloristen Ørnulf Hodne har skrivit om påskbrev: «Østfold er det eneste området i Norge hvor skikken er klart dokumentert. […] Slike brev var det også etter århundreskiftet vanlig å springe rundt til hverandre med denne dagen», skriver han i boken Påske: tradisjoner omkring en høytid från 1988. Han kopplar dem också till påskkärringar, utan att ange någon källa till att påskbrev och påskkärringar hör ihop: «I denne uskyldige barne- og ungdomsleken kan vi kanskje skjønne et blekt minne om hekseforfølgelsene, en humoristisk karikatur av den styggelige angiverivirksomheten.»

I Østfoldminne återger Ruth Hult en berättelse från Rømskog: «Det var almindelig skikk påskeaften å springe rundt med påskebrev til hverandre. Det stod visstnok bare godt i dem, til og med frieri kunde de inneholde. Brevene skulde kastes in i huset enten gjennom døra eller gjennom vinduet. Ingen måtte se når de ble levert, og den som kom med dem, måtte springe sin vei igjen så fort han kunde.»

Forelskedes signaler Det norska traditionsmaterialet om påskbrev antyder att detta är något som främst unga vuxna ägnar sig åt och det förefaller vara knutet till bondesamhället. «I vår nære fortid har påskebrevene hatt en positiv funksjon i det sosiale kontaktnettet i lokalsamfunnet og det eneste alvorlige innslaget i saken var den mulighet den gav forelskede gutter og jenter til å signalisere dette til hverandre på en hemmelighetsfull og underholdende måte. Senere ble brevene erstattet av påskekort,» skriver Ørnulf Hodne.

Påskbrev till ”Häxkronprinsen i Björkhagen” med motiv av en påskkärring som kastar påskbrev. Brevet har varit vikt och troligen innehållit godis. Kastades vid Mustadfors bruk i Steneby socken i Dalsland, okänt år. Ingår i Christian Aarsruds samling. Inventarienummer Vänersborgs museum VM29363:10. Foto: Vänersborgs museum.

Dagens västsvenska påskbrev handlar inte om frierier. De ritas med motiv som associeras till påsk eller våren. Ofta påskkärringen med sin katt och kvast, men hönor, ägg, vårblommor och påskris är vanliga motiv. Breven kan också innehålla en vers. I äldre tid var färden till Blåkulla, som var en av de platser som påskkärringarna reste till, temat. En typisk påskbrevsvers återfinns i Ruth Hults material från Berg i Østfold som presenteras i Østfoldminne. Där som något påskkärringarna sa till varandra innan de reste iväg i påsknatten:

«Sopa, raka og smørjehorn, det gir jeg deg til reisedon; smørjer du godt, så tider du fort, så møter du mig ved Olakasa port»

1½ miljon påskbrev varje år En person har mer än någon annan bidragit till att påskbreven levt vidare i Västsverige, medan de av allt att döma försvunnit i Østfold är Gustav Zackariasson i dalsländska Ed. Ed ligger bara ett par mil från gränsen vid Kornsjø. Gustav var redan som ung duktig på att teckna och sålde tecknade förlagor av påskbrev till andra barn. På 1940-talet fick hans firma en kopieringsmaskin och affärerna tog fart. Som mest sålde Zackariasson varje år förlagor till nära 1½ miljon påskbrev, flest i Värmland, Dalsland, mellersta Bohuslän och västra Västergötland. I dag har försäljningen minskat, berättar sonen Ulf, som tagit över verksamheten. Det allra största intresset finns i Arvika i västra Värmland.

Påskbrev med motivet påskkärring som flyger på en kvast över ett hus. På kvasten hänger en kaffekittel. Kastades vid Mustadfors bruk i Steneby socken i Dalsland, okänt år. Ingår i Christian Aarsruds samling. Inventarienummer Vänersborgs museum VM29363:03. Foto: Vänersborgs museum.

När vi letar i Østfoldmuseenes digitaliserade samlingar på nätet hittar vi inget material om vare sig påskbrev eller påskkärringar. På museernas databas för föremål, Digitalt Museum, visar flera norska museer teckningar som till sin form påminner mycket om påskbrev, utan att vara registrerade som det. ”Påskekjerring” eller ”påskehekse” ger inte heller någon träff, medan ett sök på ”hekse” visar teckningar och figurer till pynt som i en svensk kontext är tydliga exempel på påskkärringar.

När vi i samma samlingar söker efter påskkort är det tunt med information, trots att de enligt Hodne i mycket ersatte påskbreven, och vi vet att traditionen att skicka påskkort var vanligt förekommande redan före påskbreven. Påskkorten är i viss utsträckning en levande tradition även i 2020-talet, även om de i allt större utsträckning och hos allt fler gått över till digitala hälsningar. Troligt är att påskkorten hör det till det material som museerna bevarat men ännu inte digitaliserat och registrerat i de digitalt sökbara arkiven.

Påskbrev 2020. Foto: Bodil Andersson

Litteratur

Order this image

Share to