main article image
Fotograf: Elinor Algin, Tekniska museet

En hjälpande hand i hushållet

Handdriven diskmaskin tillverkad av lantbruksdirektör Carl Hultenberg med hjälp av gårdssmeden Carl Engelholm någon gång strax efter år 1860. Diskmaskinen är tillverkad för att underlätta hushållsarbetet i det stora hushållet på Borgholms Kungsgård på Öland, vilken Hultenberg arrenderade och drev fram till 1881 och där även Engelholm arbetade.

Förutom diskmaskinen tillverkade han ett kvarnhjul vilket skulle fungera även då vattennivån är väldigt låg, en saftpress, en modell till brandstege vilken han patenterade 1882 samt en korvstoppningsmaskin för att underlätta kvinnors arbete i köket, eftersom han tyckte att de brukliga maskinerna var otympliga. I det brev som följde med diskmaskinen till museet står det även att läsa att Hultenberg ”var en man med ett stort behov av att förbättra maskiner och redskap”, han var också ”en ovanligt verksam och framsynt man”, han var 3 alnar och 3 tum lång, och ”även oerhört stark”. Han ”kunde hålla en hästs båda bakben - ett under vardera armen - så lång tid, som smeden behövde för att sko hovarna”.

De äldsta typerna av diskmaskiner drevs, likt Hultenbergs för hand med vev. Sådana maskiner började tillverkas i USA vid 1800- talets mitt och serietillverkades där under 1920-talet. I Sverige kom de första apparaterna för hushållsdrift 1929. Carl Hultenberg var med andra ord en man före sin tid, men hans diskmaskin blev dock aldrig någon hit eftersom det tog alldeles för lång tid att sätta tallrikar och glas på sin plats i klykorna i maskinen. Troligen gick det snabbare att diska för hand.

Författare: Emilie Sabel, Tekniska museet

Diskmaskin

Order this image

Share to