Blysats.
Blysats. Foto: Anne Lise Norheim

Trykkeriet i andre etasje (utstilling på IDDIS - Norsk grafisk museum)

Dette er en smakebit på den delen av utstillingen som inneholder de levende maskinene og fortellingen om hvordan en trykksak ble til i setteriet og trykkeriet, og deretter gjort ferdig av bokbinderen.

Setteriet

Torstein Sæbø Tegnet av Ståle Ådland

På utvalgte dager vil frivillige være til stede og demonstrere noen av håndverkene. I utstillingen introduseres du for noen av de aller mest aktive frivillige i Venneforeningen for Norsk grafisk museum, her representert ved håndsetteren Torstein Sæbø.

Det ble etter hvert utviklet settemaskiner – komplekse mekaniske maskiner som ble sentrale i økningen av produksjonen av aviser og bøker. Gled deg til å se vår perle av en settemaskin: Linotype’n.

Når teksten var satt måtte den korrekturleses og korrigeres før trykking. Så var det tid for ombrekning og utskytning – men det får du vite mer om i utstillingen.

Trykkpresser

Museets håndtrykkpresse. Fra et formidlingsopplegg som var et samarbeid med daværende Rogaland Kunstmuseum. Foto: Norsk grafisk museum

De første trykkpressene var av tre, og ikke før rundt 1800 ble det utviklet trykkpresser av støpejern. Vår håndtrykkpresse fra ca. 1850 er et eksempel på det, og den er fortsatt i bruk når for eksempel skoleklasser kommer på besøk.

Fra ca. 1810 kom hurtigpressene som kunne produsere mer trykksaker i raskere tempo. Først var de hånddrevne, etter hvert fikk de motor. Vår Johannisberg hurtigpresse fra 1914 har nå elektrisk motor, men kan også drives med håndsveiv.

Litografi og offset

Steinhåndpressen opereres av Sven Haugbråten, tidligere daglig leder av museet. Foto: Anne Lise Norheim

Litografiet var svært viktig i Stavanger, som vi forteller om i utstillingen i første etasje. Her i Trykkeriet har vi en håndpresse for trykking med litostein, som ønsker å få i gang for demonstrasjoner på utvalgte dager.

Offset ble videreutviklet fra litografi. Heidelberger Druckmaschinen i Tyskland er verdens største produsent av offset-presser, og vi er så heldige å ha en GTO derfra som kan trykke på papir opp til 32 x 46 cm.

Ferdiggjøring

Uten bokbinderen, ingen ferdig trykksak. Bokbinding var et håndverk med røtter til tidlig middelalder. Med økt produksjon av trykksaker, ble også bokbinderyrket mekanisert. Utstillingen vil vise både håndverktøy og maskiner av ulike slag.

Gjenstander knyttet til bokbinding i museets samling:

Velkommen til Trykkeriet og mye mer når Norsk grafisk museum åpner våren 2021!

Order this image

Share to