Oljemaleri signert Ragnar Gulbrandsen
Oljemaleri signert Ragnar Gulbrandsen Foto: Bergens Sjøfartsmuseum

DS KARMTs forlis i 1937

I 2017 mottok Bergens Sjøfartsmuseet en samling gjenstander knyttet til DS KARMTs forlis i 1937. Gjenstandene har tilhørt Theodor Leif Bessesen (1895-1965). Han var 1. styrmann ombord på TS LEDA og var med da mannskapet på DS KARMT ble reddet i en dramatisk redningsaksjon i Nordsjøen 23. januar 1937. For sin innsats fikk han og flere av mannskapet på TS LEDA kongens gullmedalje for edel dåd.

Orkanen i Nordsjøen

I januar 1937 var dampskipet KARMT fra Haugesund på vei fra Port Talbot i Wales til Bergen med jernplater i lasten. Dette var en skummel last ettersom tyngden på jernplatene gjorde at lasterommet ikke ble fylt opp. Ved tung sjø kunne dermed skipet bli slått lekk da det ikke fantes støtte på innsiden. Midt i Nordsjøen havnet DS KARMT i en storm som senere gikk over til orkan i styrke. Det snødde og sikten var minimal. Etter å ha ridd stormen i nesten to døgn begynte mannskapet å bli slitne og skipet begynte gradvis å bryte sammen. Men det var først da rorledningen brakk at situasjonen gikk fra kritisk til katastrofal. Roret lystret ikke, og KARMT ble snudd med siden mot stormen.Spørsmålet var ikke lenger om skipet ville synke, men når. Stormen hadde slått i stykker en av lukene, og skipet ble gradvis fylt med vann. I forsøket på å reparere skadene ble kapteinen, Johan Ellingsen, tatt av en brottsjø og brakk begge beina ved lårhalsen. Skipet var nesten slått til vrak da kapteinen fra sykebåren den 22. januar 1937 klokken 11.43 ga ordre om å sende ut nødsignal S.O.S, "quick assistance required".

Oljemaleri av redningsaksjonen, signert Ragnar Gulbrandsen. Foto: Bergens Sjøfartsmuseum

Redningsaksjonen

På dette tidspunktet var passasjerskipet TS LEDA, tilhørende Det Bergenske Dampskibsselskab, på vei fra Rotterdam til Bergen. Etter å ha konferert med ledelsen i Bergen, ble man enige om at TS LEDA skulle sette passasjerene i land i Haugesund, for deretter å dra ut i stormen for å berge mannskapet på DS KARMT. Ved 03 tiden på natten kom TS LEDA fram til havaristen. Sjøen var så høy at det ikke var mulig å ta seg over. Kl 04:30 sendte DS KARMT ut det korte telegrammet «Vi synker». Livbåt ble satt ut fra TS LEDA, uten at den klarte å legge til skutesiden til DS KARMT. Først da dagslyset kom lyktes det mannskapet på LEDA å skyte over en nødline, for så å kunne sende over en redningsstol.

Akvarell av TS LEDA, malt i 1920 av T. F. Murphy. Foto: Bergens Sjøfartsmuseum
Mannskap fra DS KARMT etter redningsaksjonen, trygt ombord på LEDA. Foto: Ukjent/ Haugalandmuseet
Kaptein Johan Ellingsen ombord på LEDA etter KARMTs forlis i januar 1937. Foto: Ukjent/ Karmsund folkemuseum

Kaptein Ellingsen ble reddet over til TS LEDA. Han skal ha vært mer under vann enn over vann da han hang i redningsstolen, men han skal ikke ha klaget over dette. I følge boken «SOS over Nordsjøen» (1938) sto kapteinen for en støyt: «Benet blev spjelket, og snart etter lå kapteinen i en køie og røkte cigaretter og så på frimerker. Han var en ivrig filatelist». Fotografiet over viser at kaptein Ellingsen nok var mer medtatt enn det forfatteren beskrev han i ettertid.

Mann over bord

2.maskinisten på DS KARMT, Sverre Hansen, gikk det ikke like godt med. Han fikk armen i klem i en wire under redningsaksjonen og ble slengt over bord av en brottsjø. På tross av iherdige forsøk på å redde han om bord, forsvant han i sjøen og druknet. Etter en lang og dramatisk redningsaksjon ble tilslutt resten av besetningen reddet ombord på TS LEDA. Fra dekk kunne mannskapet fra begge skipene se DS KARMT gå ned. TS LEDA ble mottatt med jubel da hun seilte inn til Bergen søndag 24. januar 1937.

Aksesjonsprotokoll Bergens Sjøfartsmuseum

KARMT & LEDA i Bergens Sjøfartsmuseums samlinger

Order this image

Share to