Personalen framför den nybyggda fabriken år 1948.
Personalen framför den nybyggda fabriken år 1948. Okänd fotograf.

Inbrottet i fabriken gav inget annat än skitiga kalsonger

I Kållered har det tillverkats plåtburkar för Islandssill och Plastic Padding! Trots namnet Waldts Fabriker så var det endast EN byggnad. Verksamheten blomstrade under 1950-talet men under slutet av 1980-talet gjorde plasten entré.

Det finns en busshållplats utefter Gamla Riksvägen med namnet Waldts fabriker. Ett familjeföretag som tillverkade plåtemballage, det vill säga plåtburkar av olika storlek. Många kålleredsbor har arbetat på fabriken och ännu fler känner till vad man tillverkade där.

Verksamheten startades 1944 i Kållered, Vommedal, och slutade med konkurs i mitten av 1980-talet.

Grundare var Torsten Waldt född 1901 i Malmö. Han kom ursprungligen från AB Plåtmanufaktur i Malmö (PLM) och blev disponent i Göteborgsfabriken i slutet av 1930-talet. Det berättas att han blev utköpt från PLM med förbud att fortsätta i branschen.

Jordbruksfastigheten Lilla Vommedal

Torsten Waldts villa på Streteredsvägen 25 i Vommedal år 1980. Okänd fotograf.

Omkring 1935 köpte Torsten Waldt jordbruksfastigheten Lilla Vommedal i Kållered. Adressen i dag är Streteredsvägen 25. Tanken från början var att familjen, som bodde i en villa i Örgryte, skulle bo på sommaren i Kållered. Boningshuset byggdes om och ladugården revs. Markerna arrenderades ut. En stilig trädgård anlades, som sköttes av en trädgårdsmästare.

Entrén upp till den nu moderna villan pryddes av gatulyktor från Malmö stad.

Flyttade in

När andra världskriget bröt ut flyttade familjen, som nu också bestod av fyra barn, ut och bodde i Kållered året runt. Hushållet sköttes av ett hembiträde och städhjälp kom varje fredag.

Man hade många stora fester i huset. Utlandsresor skedde nästan varje år och oftast var det till Italien resan ställdes. Torsten Waldt styrde familjen som en patriark av den gamla skolan och han hade inte många kontakter med andra kålleredsbor. Hustrun Margot, som av familjen kallades Molle, var däremot vänlig och generös mot omgivningen. Det hindrade dock inte att familjen levde ett annat liv än de flesta andra kålleredsbor.

Verksamheten startades Torsten Waldt i Vommedal i mitten av 1940-talet. På tomten byggde han en fabriksbyggnad. I bottenvåningen var det tvättstuga och bastu. Torsten startade med tillverkning av fotogenkaminer men ganska snart började tillverkningen av plåtburkar.

Känd för den första burken för Plastic Padding

Torsten och Margot Waldt på besök i Venedig cirka 1937. Okänd fotograf.

En smal väg på gränsen till grannarna, ledde upp till en denna byggnad. Här höll han på under några år tills olägenheterna blev för stora för de närboende. Transporterna till och från den lilla lokalen i Vommedal blev ett stort bekymmer för grannarna. Torsten köpte då mark vid Gamla Riksvägen (då Rikstvåan) och uppförde byggnaden där 1948. Den gamla lokalen i Vommedal använde han fortfarande, nu som lager. Följden blev att lastbilstransporterna fortsatte och grannarna fick inte den avlastning man räknat med. Trafiken medförde ganska stora olägenheter berättas det, som nedkörda murar och buller. Så småningom gjorde Waldt en tillbyggnad av lokalerna vid Gamla Riksvägen där lagret fick plats.

Fabriken var specialiserad på att göra små serier av burkar av varierande utseende. Mest känd var den stora sillburken (10 liter) med pålödda fästen för bärhandtaget. Känd är också den första burken för Plastic Padding.

Burkarna gjordes på löpande band men med mycket manuellt arbete, många vassa plåtkanter orsakade många skärsår. Företaget gjorde allt från 1/3 liters till 16 liters burkar. Man gjorde främst burkar till färg- och konservindustrin.

Företaget hade 1984 ett trettiotal anställda. Bland dem fanns Gösta Olsson, ett geni inom teknik. Han byggde de flesta maskinerna för produktionen och underhöll dem.

Waldts fabriker på Gamla Riksvägen 20 år 2020.

Waldts fabriker på Gamla Riksvägen 20 år 2020. Okänd fotograf.

Fabriksbyggnaden finns fortfarande kvar och innehåller i dag ett antal olika verksamheter, bland annat en MC-firma och den kände TV- och radiospecialisten Alenäs verkstad.

Inbrottet

Fabriken var utsatt för flera inbrott. Mest spektakulär var kassaskåpssprängningen. Inbrottstjuvarna, två stycken, lyckades inte så bra. Ägarna kanske desto bättre. Laddningen var så stor att det mycket stora kassaskåpet flyttades genom flera rum och slutligen stannade i personalrummet med rykande innehåll. Polisman Ragnar sade att det var det klantigaste inbrott han sett. De båda inbrottstjuvarna hade tagit för stor laddning och i förskräckelsen flytt nerför stegen på baksidan där man senare hittade två ”nersketna” kalsonger.

Sagesmannen tillade att han vet vilka inbrottstjuvarna var men nämner inte namnen.

Efter Torstens död 1964 tog sonen Olle (Hans-Olof) Waldt över verksamheten fram till konkursen på 1980-talet.

Några ur personalen försökte att driva verksamheten vidare efter konkursen men det var fruktlöst och slutade med att även dessa fick slå vantarna i bordet. Konkurrensen blev för hård från större företag och så kom plasten in på marknaden.

Fortfarande idag kan man på fabriksfasaden skönja bokstäverna – Waldts Fabriker!

Order this image

Share to