main article image
Randa Arntzen, Østfoldmuseene

Et 1700-tallstapet vender hjem

Her får du den 250 år lange fascinerende historien om et håndmalt lerretstapet fra siste halvdel av 1700-tallet.

Om tapetets historie og hjem, Narvestadbygningen

Narvestadbygningen på Folkenborg Museum på Mysen Foto: Hilde Lauvland, Østfoldmuseene

Narvestad er en av de største gårdene i tidligere Eidsberg kommune (siden 1. januar 2020 Indre Østfold kommune). Gården ligger like nord for Folkenborg Museum. Narvestadbygningen ble bygget av sorenskriver Janus Colstrup i 1724. Den ble gitt i gave til Folkenborg Museum av Harald og Agnes Narvestad og flyttet dit i 1942.

I første etasje innenfor festsalen, Blåsalen som den også kalles, befinner rommet seg som i et skifte fra 1812 omtales som «det ytre kammer». Både dette kammeret og det ved siden av har trolig vært gjestesoverom.

I «det ytre kammer» har veggene høyst sannsynlig vært kledd med tapetet denne artikkelen handler om. Tapetet er trolig fra omkring 1760-80. I disse årene hadde Narvestad flere eiere, som alle trolig kan ha hatt midler til å sette opp tapetet: Hans Rasmussen Rested, fogd i Rakkestad fogderi, var eier fra 1755 til 1776. Etter hans død i 1776 arvet kona, Cathrine Margrethe Grønbech, og barna en part hver i gården. Fra 1782 til 1787 stod Bartholomæus Fædder Munch, sorenskriver i Heggen og Frøland som eier, og i perioden 1787 til 1810 var det Hans Christian Lassen som eide gården. Sistnevnte omtales i folketellingen for 1801 som «Student, gaardbruger, selvejer og saugbruger». Hvem av dem som besørget oppsettingen av tapetet vet vi dessverre ikke.

Detalj av papirtapetet, produsert av F.H.Frølich, Christiania, i perioden 1855-1860. Foto: NIKU

Etter å ha prydet veggene i sengekammeret i omkring 100 år, ble lerretstrekket skåret ned fra veggene og snudd slik at den opprinnelige bemalte siden vendte inn mot tømmerveggene. Det var da underlag for en papirtapet i ny-renessansestil, datert 1855-60. På den tiden var det gårdbruker Lars Johannesen som eide Narvestad gård. Han arvet gården i 1837 etter faren Johannes Larsen Østereng, og eide den til sin død i 1889.

"Det ytre kammer" slik det så ut med enkel, umalt strie på veggene etter flyttingen til museet i 1942. Foto: Hilde S Krogstad, Østfoldmuseene

Før bygningen ble flyttet til museet i 1942 ble tapetet skåret ned fra veggene, og etter flyttingen ble veggene i kammeret trukket med umalt strie. 1700-tallstapetet ble plassert på loftet, og ble liggende sammenbrettet der i over 50 år. Daværende leder for Folkenborg Museum, Bjørn Høie, fattet etter hvert interesse for dette skitne, sammenbrettede som lå på loftet. I 2007 tok han kontakt med Randa Arntzen, gjenstandskonservator i Museumstjenesten i Østfold, og ba om bistand for å finne ut hva dette var. Tapetbitene ble tatt ned fra loftet for nærmere undersøkelser og begges begeistring og fascinasjon ble vekket. Det var ingen opplysninger om tapetet, men oppmålinger av tapetbitene stemte så godt overens med veggmålene i det sørøstre sengekammeret at de mente det var stor sannsynlighet for at det var der det opprinnelig hadde vært oppsatt. Ideen om å montere tapetet opp igjen var tent.

Etter såpass mange år sammenbrettet på loftet, var tapetdelene imidlertid i nokså dårlig forfatning, og behovet for konservering var stort. Det ble sendt flere søknader uten hell til ulike instanser for å skaffe midler til konserveringen. Til slutt ble det den nyopprettede Grini-stiftelsen som bevilget de nødvendige midlene sånn at tapetet våren 2019 kunne konserveres hos NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning - https://www.niku.no/ ), og remonteres i «det ytre kammer» samme høst.

Nærmere om tapetet

Tapetdel oppspent på veggen hos NIKU - arbeidet med retusjering er påbegynt i venstre del, men mye arbeid gjenstår. Foto: Hilde S Krogstad, Østfoldmuseene

Tapetet er laget av lin eller jute og består av 4 store og 5 små deler, til sammen ca. 19,5 m2. Trekket er 171-175 cm i høyden. Det er sydd sammen av vertikale lerretsbaner i litt varierende bredder og tilpasset de enkelte veggene. Lerretet er forholdsvis grovvevet. Det er benyttet to lerretstyper, den ene vevd i kypert-teknikk, den andre i lerretsbindings-teknikk. Malingen på lerretet ligger inntil brettekanter og langs listverkene, noe som forteller at lerretet ble malt etter at det var strukket på veggene.

Det grovt vevde lerretet har først blitt påført en rød grundering for å glatte ut lerretsstrukturen. Over grunderingen var det malt en lys grårosa bunnfarge, og over dette var det strøket et tynt rødbrunt fargelag. Til sist har den mørk rødbrune og lys okergule frihåndsdekoren blitt påført. Dekoren er typisk for rokokkostilen på 1760-80-tallet, i motiv- og fargebruk. Ifølge NIKUs eksperter er dekoren relativt godt utført, muligens av en skolert dekorasjonsmaler. De mener imidlertid å se litt variasjoner i utførelsen, så kanskje har det vært to malere i sving?

Tapetets reise fra Folkenborg til NIKU

Tapetdelene rulles på støperør av Randa Arntzen (til venstre) og Hilde Serine Krogstad. Underveis må det stadig holdes øye med at tapetet ikke rulles opp skjevt og at skrukker etc. brettes ut. Foto: Hilde Lauvland, Østfoldmuseene

Før tapetet kunne fraktes til de ventende ekspertene hos NIKU, måtte de måles nøye opp og fotodokumenteres. Før transporten til Oslo ble delene rullet opp på store støperør - diameter 45 cm. Den store diameteren ble valgt for å unngå brekkskader på det tykke malingslaget under transporten. Før opprulling ble det lagt ut bobleplast og syrefritt silkepapir. Silkepapiret fungerte som et beskyttende lag inn mot originalmalingen. Arbeidet ble utført av konservator ved Folkenborg Museum, Hilde Lauvland, gjenstandskonservator i Østfoldmuseene – Museumstjenesten, Randa Arntzen og magasinforvalter ved Østfoldmuseene – Trollull fellesmagasin, Hilde Serine Krogstad.

Randa Arntzen tar mål av tapetdelene og Hilde Lauvland noterer. Foto: Hilde S Krogstad, Østfoldmuseene
Den største tapetbiten på, 3,72 meter lang, rulles møysommelig opp på støperøret. Foto: Hilde Lauvland, Østfoldmuseene
En fin vinterdag med oppholdsvær og godt føre ble rørene med tapetdelen båret ut i bilen og fraktet til Oslo. Foto: Hilde Lauvland, Østfoldmuseene
Tapeten er klar for transporten til NIKU i Oslo. Foto: Hilde Lauvland, Østfoldmuseene

Tilstand før konservering

Detaljfoto av de hvite flekkene/klumpene som var spredt utover alle tapetdelene. Foto: NIKU

Lerretstrekket var av god kvalitet i utgangspunktet, men var sterkt preget av tidens tann. Det var lerretsdeformasjoner; hull, revner, brettskader og opprevne lerretskanter. Overflaten var skitten av sot (fra lamper og vedovn), søl og støv og hadde skader som følge av direkte sollys og fukt; bleking av farger, misfarginger og fuktskjolder. Det var slitasjeskader på malingsoverflaten, stedvis helt ned til bart lerretet. Det var monteringshull utover flatene, og sømmene mellom lerretsbanene hadde stedvis revnet.

Alle delene hadde i tillegg mange hvite små flekker/klumper som viste seg å være et materiale som har presset seg gjennom malingslaget fra undersiden. NIKUs eksperter anslo at klumpene muligens skyldtes gips/kritt/kalk i grunderingslaget som ikke var helt oppløst i vann før påføring, og som senere hadde svellet ved påvirkning av fuktig klima i rommet.

NIKUs konservering

Planering av bulker og bretter ved hjelp av fukt og press. Foto: NIKU

Tapetet har blitt konservert av NIKUs kyndige eksperter, Brit Heggenhougen (prosjektleder) og Dagheid Berg. Tapetdelene ble først behandlet fra baksiden, deretter fra forsiden. Overflatene ble skånsomt renset/rengjort. En av delene hadde noen mindre områder med tykke lag skitt som satt godt. De ble fuktet og skrapt av mekanisk. Papirtapetet på baksiden måtte fjernes for å komme til med konserveringen av selve lerretet. Papirtapetet ble tidsbestemt, produsentbestemt og fotodokumentert av NIKU før det ble fjernet. Folkenborg Museum har i tillegg flere bevarte biter av papirtapetet. Bulker og brettekanter ble deretter planert ved hjelp av fukt og press. Ytterkantene ble forsterket med ca. 10 cm brede lerretsstrimler. Det ble benyttet et linlerret som var noe tynnere og tettere vevd enn det originale.

Dagheid Berg, NIKU, syr fast nytt lerret der en stor bit manglet. Foto: NIKU

Enkelte større hull i lerretet ble lappet med lerretsbiter og tilpasset skadene. Til reparasjonene ble det klippet ut biter av en av tapetdelene som ikke passet noen steder, og derfor var til overs. Det ble montert nytt lerret der det var skåret ut større biter – antagelig gjort i forbindelse med at tapetet ble snudd på 1800-tallet. Kantene på originallerretet ble renskåret for løse og krøllete tråder, og de nye lerretsinnfellingene ble festet til baksiden av originallerretet med lim.

Overflatens store fargevariasjoner gjør at retusjeringen nøye må tilpasses det enkelte område. Foto: Hilde S Krogstad, Østfoldmuseene

De små monteringshullene ble kittet. Fortynnet kitt ble også lagt på områder der malingen manglet for å jevne ut vevstrukturen i lerretet. Kittet ble innfarget med så lik farge med bunnfargen som mulig. Overflaten ble deretter påført et lag med retusjeringsferniss for å mette fargene og jevne ut overflateglansen. Kittinger, brettekanter, områder der malingen var falmet, misfarget eller manglet helt, ble retusjert. Det var utfordrende å treffe den riktige glansen på retusjene da lyset bryter forskjellig på originalmalingen og kittingenes overflater. Ekstra utfordrende var det der det var montert nytt lerret, da lerretsstrukturen i det nye lerretet er finere og jevnere enn det originale lerretstrekket, og dermed reflekterer lyset annerledes enn originallerretet.

Retusjeringen krever stor tålmodighet og et sikkert fargesyn. Foto: Hilde S Krogstad, Østfoldmuseene

Remontering

Prosjektleder Britt Heggenhougen, NIKU, i ferd med å stifte opp tapetet på østveggen. Foto: Dagheid Berg, NIKU

I november 2019 ble det ferdig konserverte lerretstrekket transportert tilbake til Folkenborg Museum.

Lerretstapetene ble festet på plass, vegg for vegg. På de største delene var vi fire personer om å løfte og holde, samtidig med at det ble stiftet opp. Delene på hver vegg ble strukket ut og festet jevnt langs taket, i nedre kant og langs vindus- og døråpninger med rustfrie stifteklemmer. Det ble lagt en bit tykt papir mellom stiftene og tapetet til beskyttelse av tapetets overflate. Monteringen vil senere bli dekket av lister. Det ble benyttet møbelstifter der monteringen skulle stå synlig, som ved vinduet og døra.

Oppmålingstegning av Narvestadbygningen, utført av Daniel Dahl i 1930, før flyttingen til museet. Setningsskadene er tydelige i det sørøstre hjørnet (venstre) der sengekammeret ligger. Foto: Hilde Lauvland, Østfoldmuseene

Under remonteringen av lerretstrekket viste det seg, som forventet, at tapetdelene ikke lenger stemte helt med veggfeltene i størrelse. Eldre opptegninger fra før flyttingen i 1942 viser at Narvestadbygningen hadde store setninger, og kammeret lå i den sør-østre delen der siget var størst. Da bygningen ble flyttet og satt opp på nåværende sted ble veggene rettet opp.

Veggtrekkene var også blitt beskåret da de ble tatt ned siste gang, og passet følgelig ikke lenger helt. De synlige glipene mellom lerretstrekket og tak-, hjørne- og brystningslist vil bli dekket av ulike typer lister. Disse listene har som funksjon å sørge for et best mulig helhetsinntrykk av rommet, og vil ikke fremstå som dekorelementer. I tillegg skal taket skrapes og males hvitt med limfarge. Det skal også monteres en lav profilert fotlist, enten kopi av list benyttet i andre rom i bygningen eller en tidstypisk list. De gjenstående arbeidene vil bli utført av personale fra Østfoldmuseenes driftsavdeling.

Tapetet har kommet hjem!

Folkenborg Museum retter en hjertelig takk til alle som har bidratt i prosjektet, og ser fram til å kunne vise fram rommet møblert og i all sin prakt for publikum når det er endelig ferdigstilt.

Slik ser det «det ytre kammer» ut i dag. VR-foto: Kjartan Abel Nilsen, Østfoldmuseene

Detalj av det håndmalte 1700-tallstapetet i Prinserommet . Foto: Hilde Lauvland, Østfoldmuseene

I tillegg til overnevnte 1700-tapet, har også det såkalte Prinserommet et vakkert rokokkotapet. Med sine lekre detaljer, lette farger og smekre linjeføring fremstår dette som enda mer profesjonelt utført enn det i sengekammeret.

Men historien om det tapetet får vi komme tilbake til en annen gang. I mellomtiden kan du være med tidligere leder på Folkenborg Museum, Bjørn Høie, på en liten omvisning i Narvestadbygningen og Prinserommet, samt høre historien om maleriet i Prinserommet - spill av videoen under.

Order this image

Share to