Solstickan - Pojken i allas hem

Ett av världens mest reproducerade konstverk, brukar det sägas. Dessutom ett av Sveriges mest välkända varumärken. Den lilla tändstickspojken har prytt Solstickan asken sedan starten 1936.

Stiftelsen Solstickan

I mitten av 1930-talet sitter Olof H Hanson i styrelsen för Ekedalens barnhem. Det är hans idé att man ska börja sälja tändstickor för välgörande ändamål. Det förekom redan både i Sverige och utomlands att man sålde tändstickor till förmån för olika välgörenhetsprojekt, men Solstickan skulle få en annan genomslagskraft.

För att få in pengar till Ekedalen börjar man sälja Barnhemsstickan, som snart byter namn till Solstickan. Under 1930-talet är tändstickan fortfarande en dagligvara för många människor och åtgången är stor. De första Solstickan-tändstickorna kommer ut på marknaden i början av 1936 och i oktober samma år har Solstickan genererat 170 000 kronor.

Privat välgörenhet är ofta det enda som kan hjälpa utsatta familjer i dåtidens Sverige. Solstickan-stiftelsen bedriver under hela 1900-talet omfattande verksamhet för barnfamiljer. Kolloverksamheten under somrarna syftade till att få barn från storstäderna ut på landsbygden. Levnadsstandarden i storstäderna är under den här tiden generellt lägre än på landsbygden, med dåliga luft- och hygienförhållanden. Att få fattiga storstadsbarn att vistas på landet går helt i linje med tidens anda och ideal om “en sund själ i en sund kropp”.

Sedan 1986 delar stiftelsen ut Solstickepriset, för första gången, för att hedra insatser för barn och äldres hälsa. Stiftelsen delar också ut forskningsstipendium och projektstöd. Idag går en stor del av stiftelsen intäkter från försäljningen till forskning om barnsjukdomar och geriatrik.

... ”till fromma för sjuka och klena barn, i synnerhet invalidiserade och kroniskt sjuka, samt för andra behövande, i synnerhet åldringar, som ej på annat sätt kan tillgodoses."

Konstnären bakom Solstickepojken

Einar Nerman föds 1888 i Norrköping. År 1905 hoppar han av sina gymnasiestudier för att istället studera konst i Paris. Nerman studerar sedan vid flera konstnärs- och teaterskolor. Under sin levnad är Nerman framför allt känd som karikatyrtecknare i olika tidskrifter, bland annat i ”Söndags-Nisse” och brittiska "Tatler Magazine". Nerman illustrerar också flera verk av Selma Lagerlöf och H-C Andersen, skriver egna musikstycken samt tonsätter många av brodern Ture Nermans dikter.

År 1936 får Einar Nerman i uppdrag att gestalta loggan som ska finnas på stiftelsen Solstickans tändsticksask. Som förlaga till bilden använder Nerman en av sina tidigare teckningar, från barnboken Tummelisa som han illustrerat. I boken bär barnet en fackla. Nermans son Tom stod modell för Tummelisabilden, men nu gör han om flickan till en pojke. Sedan tar han bort facklan och målar en sol i övre, vänstra hörnet. Pojken står i profil med sjömansskjorta. Det sägs att Nerman fick 200 kronor för teckningen som senare blivit Sveriges kanske mest reproducerade konstverk.