main article image

Sandbeck og Grønoset - i vennskap og samarbeid

Journalist, forfatter og fotograf Dagfinn Grønoset, hadde blitt 100 år den 4. april 2020. Han og multikunstneren Vidar Sandbeck var gode venner, og samarbeidet både på radio og TV.

Langs bygdevegen

Vidar Sandbeck Grønoset, Dagfinn

Mest sentralt i samarbeidet deres står utgivelsen «Langs Bygdevegen» fra 1960. I boka skriver Grønoset tekster om sin barndom i Trysil, mens Sandbeck bidrar med viser som passer til tekstene. Boka skildrer natur og folkeliv og kan betegnes som en humoristisk kulturreportasje:

Det var mye rart som fôr – og ennå fær – etter bygdevegen. Det var sjølve livsnerva, den knyttei hop smått og stort, den fekk det tel å leva der’n drog fram. Alle hadde bruk for’n – den låg og tok imot både sørj og gle’e. Her risse onga paradisstreka sine så fort gruslaget kom fram om vår’n- Her rann dagslyset over Hammaråsen og avslørte hemmeligheter natta hadde hatt for seg – små og store fæøger fylte ut hjulgangen der en jentesko hadde vår-natt-trippe ved sida tå en beksøm. Det var peneste pynten bygdevegen hadde i hele året – tripper og en stans vart tel lenkjer og e perle … (Fra boka «Langs bygdevegen»).

Omslagstegning av Kjell Aukrust

Alvdal, Tv-opptak Grønoset, Dagfinn

Som en kuriositet kan det nevnes at bokas omslagstegning er laget av en annen kar som ble 100 år i 2020, nemlig humoristen, tegneren og forfatteren Kjell Aukrust. Aukrust var også god venn av både Grønoset og Sandbeck, og inngikk i en gjeng som ferierte sammen på Skjærdingfjell.

Radioprogram

Vidar Sandbeck og Dagfinn Grønoset

Deler av boka ble produsert som et radioprogram med samme navn. Her leser Grønoset historiene, mens Sandbeck synger visene.

Sterkt og livslangt vennskap

Vennskapet mellom Vidar Sandbeck og Dagfinn Grønoset oppsto da Sandbeck kom til Grønoset med tekster for å få råd. Det utviklet seg til et sterkt og livslangt vennskap, ikke bare mellom dem, men også mellom deres respektive koner; Rise og Målfrid.

En hyggelig tradisjon var alle gangene i 1970-årene som vennene ferierte på Skjærdingfjell. Sammen med Kari og Kjell Aukrust, Edith og Egil Storbekken med flere, fikk Målfrid og Vidar Sandbeck og Rise og Dagfinn Grønoset bo gratis mot at de underholdt gjestene. Og jammen ble det mange edle kappestrider og artige spillopper til glede for dem selv og andre!

Vidar Sandbeck sover på høy. Skjæringfjell, februar 1972 Aaserud, Ivar
Vidar Sandbeck (sittende) og Kjell Aukrust. Skjæringfjell, februar 1972 Aaserud, Ivar
Kjell Aukrust på akebrett,med hund. Skjæringfjell, februar 1972 Aaserud, Ivar
Vidar Sandbeck sover på høy. Skjæringfjell, februar 1972 Aaserud, Ivar
Vidar Sandbeck som koffertløpper. Skjæringfjell, februar 1972 Aaserud, Ivar
Kjell Aukrust (i forgrunnen), Vidar Sandbeck (bak Kjell), Rise Grønoset med andre. Skjæringfjell, februar 1972 Aaserud, Ivar
Kjell Aukrust på ski. Skjæringfjell, februar 1972 Aaserud, Ivar
Kjell Aukrust (t.v) og Vidar Sandbeck på ski. Skjæringfjell, februar 1972 Aaserud, Ivar
Egil Storbekken sitter på taket og spiller tussefløyte.Rise Geønoset ser på. Skjæringfjell, februar 1972 Aaserud, Ivar
Kjell Aukrust (bak), Vidar Sandbeck og Dagfinn Grønoset på bakken. Skjæringfjell, februar 1972 Aaserud, Ivar
Rise Grønoset,Kjell Aukrust,Dagfinn Grønoset på akebrett,med hund. Skjæringfjell, februar 1972 Aaserud, Ivar

Litteratur

Bakken, Thorbjørn (2005). Vidar Sandbeck hans liv og virke. Trysil: Trysil-forlaget.

Grønoset, Dagfinn og Sandbeck, Vidar (1960). Langs bygdevegen. Oslo: H. Aschehoug & Co.

Muntlige kilder

Knut Fjeld

Audun Kristiansen (NRK)

Order this image

Share to