main article image

Apostelkanne

Hva er ditt kjæreste eie? For Maihaugens grunnlegger Anders Sandvig stod denne ølkanna høyt oppe på lista. På statuen av ham på Stortorget på Lillehammer sitter han med denne kanna i hendene.

Audbjørn Rønning, Maihaugen

Kanna ble kjøpt i 1880-årene som en av de første gjenstandene i samlingen hans. For det ble raskt en samling og ikke bare en tilfeldig mengde gjenstander. Det var gjenstander som fortalte en historie. Navnet apostelkanne kommer av raden med apostler langs øvre kant. Navnet på apostlene står der – men det er bare 11. Judas Iskariot var svikeren som ikke fikk være med. Det er apostelrekken før Paulus fikk være med blant de 12.

Audbjørn Rønning, Maihaugen

Nedre rekke har en serie bilder som er litt abstrahert, men siden det også er en tysk tekst kan vi se hva motivene. Dette er bibelske motiver knyttet til Jesu barndom. Det er Bebudelsen der engelen Gabriel kommer med bud til Maria. Det er Besøkelsen der Maria besøker sin aldrende slektning Elisabeth som også skal ha barn. Hun fødte senere sønnen Johannes som ble Johannes døperen. Så er det Jesu fødsel med okse og asen i vinduet i stallen. Videre er det hyrdenes tilbedelse og det er kongenes tilbedelse før Josef og Maria flykter til Egypt for å unngå soldatene til Herodes.

På lokket står Moses med de to lovens tavler, med De 3 bud og De 7 bud.

Audbjørn Rønning, Maihaugen

Denne kannen er skåret ut i Gudbrandsdalen. Men fant treskjæreren på motivet selv? Nei, det gjorde han ikke. Han har hatt en kanne å se etter, og det er en tysk keramikkanne. Der var de samme motivene preget inn i leirmassen. Kanskje er dette fortsatt en rest etter middelalderske drikkeskikker ved juletider – der man drikker til Guds ære, Maria og de hellige tre konger. Her er de i alle fall med alle sammen.

Ølkanne SS-01452 Jakup To Sel 1768 Høyde 20,6 cm

Maihaugens nye basisutstilling Impulser åpnet for publikum den 23. oktober 2020. Det gjennomgående temaet i utstillingen er kulturell utveksling over landegrenser.

Gudbrandsdalen og innlandet hadde fram til 1800-tallet ingen byer og det var lang reisevei til kysten og resten av Europa. Var regionen isolert, eller har den gjennom alle århundrer fått rikelig med impulser utenfra? Maihaugens samling av gjenstander viser klare spor etter påvirkning fra resten av Europa og andre deler av verden.

I utstillingen kan du se de viktigste skattene fra Maihaugens samling, og spesielle gjenstander lånt inn fra andre museer. Både i tekstiler og i treskurd ser vi påvirkningen utenfra. Impulsene har kommet hit enten ved at folk har krysset grenser, eller gjennom handel og import. Det ga inspirasjon til særegne uttrykk i møte med bygdehåndverkerne, kunstnere, lokal materialbruk og økonomi. Påvirkningen gikk på tilsvarende måte ut av regionen gjennom eksport av varer og ideer.

Share to