main article image

Når hjemmet er så fjernt i juletid

Treet er pyntet. Der er det norskeflagg, små sopp, kuler og lys som skinner. Men det er ingen øyner som lyser, her er det ingen glede.

Maten er servert og bordet er pyntet med duk og kvister. Pynten er enkel og serviset er et aluminiumsfat.

Nå er det tid for hvile og pleddet varmer. Men det er ikke senga hjemme de ligger i. Det er ikke Porsangerfjordens lyder de hører men lyden av reisende som sover utmattet, mennesker som ble tvunget ut av hjemmene sine og som har funnet ly i ei kirke i Trondheim denne julen i 1944.

Porsangerværinger i Trondheim

Bilder til et nytt museum

Hula i Saksfjorden

Før Gjenreisningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms i Hammerfest ble åpnet i 1998, ble det samlet inn både gjenstander og bilder. Den nye basisutstillingen skulle endelig fortelle historien om en hel landsdel som ble brent og om mennesker som ble send bort fra sine hjem med tvang. De ble flyktninger i eget land og flere tusen av dem overvintret i huler og andre skjulesteder.

Gjenreisningsmuseet forteller denne historien, men naturligvis også den om gjenreisningen som fulgte etter den etterlengtede frigjøringen. I 1997 fikk Gjenreisningsmuseet en mengde bilder fra Porsanger historielag. Først i forbindelse med retrospektiv dokumentasjon, dvs. ved gjennomgang av den eksisterende bildesamlingen, ble det oppdaget at fire av motivene kan tilskrives fotograf Alf Schrøder.

Fotograf Alf Schrøder Kilde: www.strindahistorielag.no

Alf Schrøder var født i Mosjøen. Han ble lærling hos fotograf Ludv. M. Bach i Trondheim da han var 16 år. Senere overtok han bedriften og gjorde den til en av de største i bransjen. I dag er det Trøndelag Folkemuseum Sverresborg som eier og forvalter Schrøders arkiv med anslagsvis 900.000 bilder. Allerede 140.000 av disse er digitalisert og mange av dem finnes her på DigitaltMuseum.

Porsangerfolk

Porsanger historielag hadde innhentet bildene fra Schrøder fordi de avbildede personer skal være fra området. Navnene deres er ikke kjent per i dag. Nå som bildene publiseres for første gang, er det noen som gjenkjenner personene? Har du informasjon som kan være relevant, så kan du legge disse inn i kommentarfeltet under hvert bilde.

Enda flere bilder

Sverresborg har gitt Gjenreisningsmuseet retten til å fortsatt bruke motivene i sitt arbeid. Samarbeidet førte også til at det ble funnet ni bilder til som er tatt ved samme anledning. Gjenreisningsmuseet får lov til å publisere og bruke alle 13 motiver. Originalbildene eies av Sverresborg og ved ønsket om bruk kan du henvende deg dit.

Se flere fotografier av Alf Schrøder

Se flere fotografier fotografier fra Museene for Kystkultur og gjenreisning IKS

Order this image

Share to