Historiskt luciafirande i Kållered

Luciafirande i Kållereds Missionsförsamling, 1940-tal. Foto: Kållereds Hembygdsförening

Det finns nästan 100 bilder från luciafirande i Kållered. Det äldsta som vi hittat är från Kållereds Missionsförsamling 1935. Idag är det tunnsått med firande – frågan är om det återkommer? Känner ni igen personerna, hör gärna av er till Kållereds Hembygdsförening eller Digitalt Museum!

Lucior i Kållereds Missionskyrka 1960-tal. Från vänster ses Marita Haag, Britt Svensson, Lucia: Carin Gustafsson, Vailet Olsson och okänd. Foto: Kållereds Hembygdsförening

En tidig morgon, så mörk som 13 december kan vara, kom luciatåget till Brattåshemmet. Det gamla ålderdomshemmet var invigt 1955 och där bodde 15 pensionärer i moderna rum. Ja, det kändes som ett hotell med matsal och sällskapsrum med små sittgrupper.

Lucian med tärnor tassade in på rummen och väckte upp pensionärerna med ljus och skön sång. Många vaknade yrvaket och undrade vad som hände. Andra var säkert förberedda.

Mathilda trodde att hon var i himlen

Ingeborg Johansson, Thelma Benkel, Nellie Gustafsson, Lisa Nilsson, Lucia: Rut Lind, Maj Engström, Ingrid Karlsson, Linnéa Fredriksson och Maj-Britt Pettersson i Kållereds Missionsförsamling, okänt år... Foto: Kållereds hembygdsförening.

Mathilda Karlsson från Vommedal, var en som väcktes med sång och hon reste sig upp från kudden med sitt långa hår utsläppt. Hon trodde för ett ögonblick att nu hade hon kommit till himlen. Hon hade hela sitt liv varit en trogen kyrkobesökare. Nu satt hon i sängen och såg lucian med tärnor, levande ljus och sång.

Vägg i vägg bodde Hulda Hansson. Damerna var jämnåriga och skolkamrater. Deras barndomshem låg intill varandra i Vommedal. Men livet hade skiljt dem åt. Hulda kom i tjänst i ett fint hushåll i Göteborg och hon tillhörde Smyrnaförsamlingen, medans Mathilda blivit kvar i föräldrahemmet. De kom aldrig överens och kunde aldrig förlika sig med varandra - och nu hade de blivit grannar på ålderdomshemmet.

Mathilda, som trodde att hon befann sig i himlen, hörde Huldas röst från grannrummet och utbrast: ”Är Hulda här också, då vill inte jag vara kvar!”

Allt utspelades i mitten av 1960-talet och det är lucian som själv har berättat historien. Den äldsta luciabilden är från cirka 1935 i Hembygdsföreningens fotoarkiv.

Lions lucia i Kållered

Staffan Bjerrhede, Kållered Hembygdsförenings ordförande, kröner Ann-Helen till Kållereds Lucia år 1984.

I början av 1980-talet anordnades ett luciafirande med insamling till en skola i Sivatar i Indien. Det var Olle Svensson som startade arrangemanget. Kröningen av lucian skedde på torget i Kållereds Centrum och några gånger sköttes kröningen av Hembygdsföreningens ordförande Staffan Bjerrhede. I en artikel i Mölndals-Posten från 1984 har Harry Moum skrivit om detta.

Kröningen var en del av en populär julmarknad på torget. Luciakandidaterna besökte arbetsplatser och föreningar för att sjunga och samla in pengar.

I mitten av 1980-talet övertog Lions Kållered arrangemanget, men det leddes fortfarande av Olle Svensson, tillsammans med en arbetsgrupp från Lions. Kröningen skedde nu i Kållereds kyrka. Luciafirandet avvecklades i början av 2000-talet.

Luciafirande i Brattåshemmets övre korridor, 1970-tal. Foto: Kållereds hembygdsförening.
Luciafirande med Mölndals kyrkliga samfällighet i Kållereds församlingshem, 1970-tal.
Lucia med tärnor på Brattåsgården, troligtvis i hobbylokalen, 1980-tal. Foto: Kållereds hembygdsförening.
Foto: Kållereds hembygdsförening.
Lucia besöker Brattåshemmet, här i entrétrappan, år 1979. Foto: Kållereds hembygdsförening.
Lucia Linda Dahlgren med tärnor på Brattåshemmet år 1978. Foto: Kållereds Hembygdsförening
Luciakandidater i Långåkers Hembygdsgård, 1980-tal. Foto: Kållereds hembygdsförening
Lucia i Stretereds vårdhem, 1970-tal.
Kållereds luciakandidater år 1983. Foto: Harry Moum
Luciafirande med Mölndals kyrkliga samfällighet i Kållereds församlingshem, 1970-tal. Foto: Kållereds hembygdsförening

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to