main article image

Klappar i papper från Papyrus

Vi närmar oss jul och med den också julritualen paketinslagning. Den köpta presenten görs lite mer personlig genom julpappret, rosetterna, etiketten och rimmet - och mycket mer spännande! Hur skulle julen vara utan julpappret?

Julpapper från Papyrus. Patrik Andersson

Traditionen att slå in presenter i julpapper är dock bara knappt hundra år. Och just julpapprets historia har en koppling till Mölndal.

I slutet av 1800-talet köpte Papyrus i Mölndal in mönstertryckvalsar och började producera fantasipapper, det vill säga mönstrade pappersark som användes som försättsblad i bokband, som omslagspapper, till kartonger, askar och mycket mer. Dock trycktes inga särskilda papper till jul.

Idéen om att tillverka och sälja ett speciellt julklappspapper kom från Norge och den norska tuberkulosföreningen, som sålde just julpapper till förmån för sjuka barn. År 1922 fick Beda Hallberg, majblommans skapare, en förfrågan från den norska tuberkulosföreningen om hon ville bidra till insamlingen genom att köpa in papper för försäljning i Sverige. Det ville hon – hon köpte 175 000 ark och administrerade den svenska insamlingen ända fram till år 1934.

Julpapper från Papyrus. Patrik Andersson

Under 1920-talet anammade Papyrus idén och började trycka egna julklappspapper, från början i ark, men från 1924 också på femmetersrullar. De första julklappspapperen ritades av konstnärer och ofta återanvändes motiven i flera år.

Det dröjde inte länge förrän julklappspapper också började säljas på varuhus och i butiker. Handlarna sålde dem kommersiellt, men såg också att julpappret kunde användas för marknadsföring och lät trycka in det egna företagsnamnet i julmönstret.

På Mölndals stadsmuseum finns ett flertal provböcker som innehåller bitar av tryckta, flerfärgade julpapper.

Provbok innehållande julpapper från Papyrus, 1945. Patrik Andersson

Order this image

Share to