Guri og Kirstens dukkefamilie
Guri og Kirstens dukkefamilie Daniela Kötter

Et utvalg gaver

En viktig del av vårt museale arbeid er samtalen med menneskene. På Gjenreisningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms får vi jevnt henvendelser fra personer som ønsker å gi materiale til museet.

Et utvalg av Gjenreisningsmuseets tilvekst i 2020

Tallerken
Dukkevogn
Dukkevogn
Figur Barstad, Paul
Sparkebukse Rystad, Anny Hansine
Løyert Rystad, Anny Hansine
Løyert Rystad, Anny Hansine
Bleiebukse Rystad, Anny Hansine
Klut Rystad, Anny Hansine
Bind Rystad, Anny Hansine
Oljemaleri
Dagbok Pettersen, Karl-Johan
Kronprinsparet i kommunestyresalen på Hammerfest rådhus i 1972. Lorentsen, Magnus
Gjenreisningsbyen Hammerfest påp 1950-tallet.
Skotørker R. Rønning Oslo
Skotørker AEG - Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft

HOT or NOT

"Kan da ikke museet være interessert i dette?" lurer folk på, og finner veien til oss via sosiale medier, telefon eller rett og slett et besøk. Dette setter vi alltid pris på. Men på hvilket grunnlag sier museet ja eller nei?

Gjenreisningsmuseet har en tverrfaglig vurderingsgruppe der ansatte med kompetanse innenfor historie, museal formidling og samlingsforvaltning møtes. Her diskuterer vi om materialet som ble tilbudt, passer til museets samlingsprofil. Har vi slikt materiale fra før? I hvilken tilstand er det? Har vi nok plass og råd til å ta vare på det? Hvilke muligheter byr seg for å formidle materialet?

Og et av de viktigste spørsmål: Hvilken historie følger med materialet? Det er viktig å dokumentere all kjent informasjon om en gjenstand, et bilde eller arkivmateriale. Hvem har eid og brukt, hvem er avbildet, når og hvor? Hva ellers kan fortelles om det lille eller det store som tilbys?

Den gode samtalen

Med slike spørsmål starter ofte samtalen med giveren. Døra til fortida, kanskje til familiens historie, åpnes. Ikke alle givere har så mye å fortelle, vet navn eller kjenner til anekdoter som er knyttet til materialet. Men noen har det. Fortellingen kan være svært personlig, den kan vekke gode minner, eller såre.

Det er museets oppgave å ta vare på informasjon knyttet til materialet, samtidig som vi tar vare på materialet selv.

Gjenreisningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms retter et hjertelig takk til alle som har gitt materiale til samlingene i 2020!

Order this image

Share to