Kalix
Kalix (i äldre litteratur Calix) är centralort i Kalix kommun. Något fler än hälften av kommunens invånare (2021) bor i tätorten.
Ortnamnet
Kalix har fått sitt namn från Kalixälven. Älvnamnet är en försvenskning av det nordsamiska namnet Gáláseatnu vars förled antingen innehåller gállit, 'vada' eller gálus, 'sval'.Nationalencyklopedin Efterledet eatnu betyder "(stor) älv". I äldre skrift, till exempel på Carta marina, heter det Chalis, som har utvecklats till dagens kalixmålska Kôlis.
På finska heter Kalix Kainuu, på meänkieli Kainus och på lulesamiska heter orten Gájnaj. Orten är dock traditionellt svenskspråkig (kalixmål). Språk som finska, tornedalsfinska, lule- och nordsamiska och meänkieli talas även i området, dock som minoritetsspråk.
miniatyr|stående=1.5|vänster|Nederkalix.Träsnitt från 1888 efter målning av Didrik von Essen
Historia
Kalix var och är kyrkby i Kalix socken som omtalas för första gången 1482. Omkring 1660 började man bryta och bearbeta malm, och man anlade Kalix kopparbruk vid Moån söder om Bodträsk. Under 1700-talet var skeppsbyggeri en stor näring i Kalix. 1732 och 1749 besökte Carl von Linné och Lars Montin Kalix marknad. Man startade Björkfors bruk under 1700-talets slut och järnbruket i Törefors 1801.Kalix historia . Läst 2010-10-03. Kalix drabbades hårt av kriget 1808–1809. Det som är känt som kapitulationen i Kalix från tiden skrevs egentligen i Säivis och Månsbyn.