Fiskartorpet
miniatyr|Fiskartorpet 2007 med delvis historiska ortnamn. På kartan framgår var Karl XI:s fiskartorp är beläget.
Fiskartorpet är ett historiskt område och en frisksportanläggning på Norra Djurgården inom Kungliga nationalstadsparken i Stockholm. Fiskartorpets friluftsgård ligger högst upp på höjden Björnnäset mellan Laduviken och Uggleviken.
Tidig historia
Fiskartorpet och Fiskartorpsvägen har fått sina namn efter Kungliga Djurgårdens äldsta hus, Karl XI:s lilla fiskarstuga från 1680-talet som fortfarande står kvar på den plats där den byggdes, invid Husarvikens strand på den sydöstra sluttningen av den så kallade Norra Fiskareudden. På Erland Ströms karta från 1779, med ursprung från 1696, är HusarvikenHusarviken benämndes 1784, Fiskesjön men 5 år tidigare, på kartan från 1779 för Husarviken. Därav namnet senare Fisksjö äng när landhöjningen medfört att en stor del av viken blivit fast land., Laduviken, Uggleviken och Lillsjön fortfarande stora grunda havsvikar i direkt förbindelse med Lilla Värtan och man kan förmoda att vattenområdet på den tiden var mycket rikt på fisk.
Fiskartorpet anses utgöra den sannolikt första platsbildningen för friluftsliv i Sverige. Schantz, Peter. 2002. De saknade kulturvärdena. En fallstudie av kulturmiljöbeskrivningar för fysisk planering. I: Nationalstadsparken – ett experiment i hållbar utveckling. Studier av värdefrågor, lagtillämpning och utvecklingslinjer. (red. L. Holm & P. Schantz). Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (FORMAS), Stockholm.
Det som i slutet på 1700-talet var ett populärt värdshus på platsen har främst gått till historien genom Carl Michael Bellmans Fredmans epistel nr 71,
Ä´ke det gudomligt,