Kalle och chokladfabriken
Kalle och chokladfabriken (engelska
Charlie and the Chocolate factory) är en skönlitterär barnbok från 1964 av den brittiske författaren Roald Dahl. Boken karaktäriseras av sitt vardagliga och lätta språk, sina detaljerade beskrivningar och sin genre, som kan beskrivas som science fiction för barn. Detta är karaktärsdrag som går igen i de flesta av Dahls andra barnböcker.
Handling
Boken handlar om en pojke, Kalle Spann (orig. Charlie Bucket), som lever fattigt i en liten stuga med sina föräldrar och deras fyra sängbundna föräldrar. Kalle är en snäll och omtänksam pojke, i linje med många andra barnbokshjältar. Kalle drömmer ständigt om choklad, och han får en chokladkaka en gång om året, på sin födelsedag. I närheten av Kalles hem ligger världens största chokladfabrik – som ägs av herr Willy Wonka. Wonka är den störste och mest uppfinningsrike chokladtillverkaren och han producerar alla sorters fantastiska och delikata sötsaker. På grund av industrispionage som nästintill ruinerade chokladfabriken tvingades Wonka stänga fabriken för allmänheten och avskeda sina anställda. Efter en tid startades fabriken åter, men inga arbetare sågs passera fabrikens port.
Wonka tar världen med häpnad och utlöser masshysteri, när han bestämmer sig för att lotta ut besök i fabriken. Innanför omslagspappret på fem Wonka-chokladkakor göms en gyllene biljett som garanterar upphittaren och två av dess familjemedlemmar tillstånd att besöka fabriken. Kalle lyckas hitta en gyllene biljett och han och hans farfar, Johan, blir insläppta i Wonkas chokladfabrik, där de får möta hans många underbara godisskapelser. Dock finns det en del prototyper som resulterar i ganska hårresande biverkningar. De andra biljettupphittarna uppför sig illa och en efter en råkar de ut för bisarra och riskabla olyckor, som medför att de tvingas lämna fabriken.
August Glupsk, en mycket tjock och glupsk pojke, som drack ur Wonkas chokladflod när han plötsligt sögs upp i ett chokladrör som ledde till kolarummet.