Östergötlands museum är hela länets museum. Verksamheten i och utanför huvudbyggnaden i Linköping är till för alla. Föremålen, bilderna och berättelserna som museet vårdar och förvaltar är vårt gemensamma minne – spåren av Östergötlands plats i världen, och världens plats i Östergötland.

Museets samlingar innehåller kulturhistoriska föremål, konst, fotografier och arkeologiska fynd. Här visas ett urval. Till museet hör även Löfstad slott utanför Norrköping och Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena samt flera museigårdar runt om i länet.

Om Östergötlands museum

Östergötlands museum ligger i centrala Linköping i en funkisbyggnad från 1939. Samlingarna är basen i verksamheten och magasinen är fyllda med kulturhistoriska föremål, konst, fotografier, arkeologiska fynd med mera. Vi har flera specialsamlingar; Dr Otto Smiths samling med egyptiska föremål, Fickska samlingen med eleganta klänningar från 1920-talet, Slöjdarkivet och Spetssamlingen med textila föremål och samlingar med glas från Reijmyre och Cederbergs glasbruk.

Till museet hör även flera museigårdar med byggnadsminnesförklarade byggnader och omfattande samlingar; de båda kulturreservaten Smedstorps dubbelgård i Ydre kommun och Öna utanför Linköping, Onkel Adamsgården och Krogsfallsgården i Linköping, samt Fillinge tingshus.

Museet driver verksamheten och äger inventarierna på Löfstad slott utanför Norrköping, en genuin slottsmiljö som stått orörd sedan 1926, då sista ägarinnan Emilie Piper avled. Museet driver även verksamheten på Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena.

Besök gärna vår hemsida www.ostergotlandsmuseum.se för mer information om museet, våra aktuella utställningar och programverksamhet. Du är också välkommen att följa oss i sociala medier för löpande nyheter och inblickar bakom kulisserna.

Här på DigitaltMuseum finns information om ett urval objekt ur våra samlingar. Vi publicerar löpande fler bilder och ny text allt eftersom samlingarna fotograferas och informationen ses över.

Om du som använder DigitaltMuseum upptäcker felaktigheter eller har ny/kompletterande information är vi tacksamma om du hör av dig till oss via kommentarsfunktionen eller via mail kontaktsamlingar@ostergotlandsmuseum.se. Det går även bra att ringa 013-23 03 00 och fråga efter föremålsintendent, konstintendent eller fotoarkivarie. Du är förstås också välkommen att höra av dig om du vill veta mer eller har några frågor!

Fotografier och föremålsbilder kan beställas via länken "Beställ bild" på respektive objekts egen sida eller via mail kontaktsamlingar@ostergotlandsmuseum.se.

Visit us

Share to