Hemslöjdens samlingar består av hemslöjdsföremål som speglar hemslöjdsföreningarnas egen produktion och traditionell slöjd.Hemslöjdens samlingar är ett samarbete mellan Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund och Nämnden för hemslöjdsfrågor.

Om Hemslöjdens Samlingar

Hemslöjdens samlingar består av föremål och bilder som hemslöjdsföreningarna samlat de senaste hundra åren.

Under 1900-talet har svenska hemslöjdsföreningar byggt upp unika samlingar med föremål. Sedan 1996 har dessa föremål katalogiserats och digitaliserats för att göras tillgängliga. I samlingarna finns exempel både på hemslöjdsföreningarnas egen produktion och på traditionell slöjd. Här finns korgar, vantar, smidesljusstakar, träskedar, vävprover, keramik och mycket annat. Samlingarna utgör en viktig del i hemslöjdens historia. I Hemslöjdens samlingars databas finns drygt 45 000 föremål registrerad och hemslöjdsföreningarna arbetar för att så många föremål och bilder som möjligt ska finnas på Digitalt museum.

2016 - 2018 digitaliserades och publicerades Zickermans studiesamling , som är en samling på ca 12 000 bilder föreställande olika textila tekniker på Digitalt museum och i början av 2019 blev hela samlingen tillgänglig.

Hemslöjdens samlingar är ett samarbete mellan Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund och dess medlemsföreningar och Nämnden för hemslöjdsfrågor.

Följande föreningar har nu föremål och bilder på Digitalt museum:

Föreningen för Svensk Hemslöjd

Gotlands läns hemslöjdsförening

Halländska hemslöjdsföreningen Bindslöjden

Hemslöjden i Kronoberg

Jämtland-Härjedalens Hemslöjdsförbund

Kalmar läns hemslöjdsförening

Leksands Hemslöjdsvänner

Medelpads Hemslöjd

Stiftelsen Skånsk Hemslöjd

Skaraborgs hemslöjdsförening

Södra Dalarnas Hemslöjdsförening

Västerbottens läns hemslöjdsförening

Östra Skånes Hemslöjdsförening

Zickermans studiesamling

Aktuellt

Nya objekt

Share to