ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter holder til i det som var Gestapos hovedkvarter på Sørlandet fra 1942 til 1945. Gjenstandssamlingen består av en rekke ulike objekter som hovedsakelig er knyttet til andre verdenskrig på Agder.

Om ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter

Bygningen ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter holder til i ble bygget som statsarkiv og sto ferdig i 1935.

Under andre verdenskrig overtok det tyske sikkerhetspolitiet den solide bygningen, og fra 1942 var huset Gestapos hovedkvarter på Sørlandet. Det ble innredet en rekke celler og kontorer, og i kjelleren et lydtett avhørsrom, i praksis et torturkammer. Arresterte motstandsfolk fra hele Sørlandet ble brakt inn på Arkivet for forhør og bygningen ble på folkemunne kjent som «skrekkens hus» og «torturens høyborg». I 1945 ble bygget tilbakeført til Statsarkivet.

Statsarkivet holdt til i bygget frem til 1997, da de flyttet til nye lokaler et annet sted i Kristiansand. I 1998 ble Stiftelsen Arkivet opprettet og året etter ble den gamle arkivbygningen overlevert stiftelsen. I 2001 åpnet huset sine dører for publikum, med utstilling om husets mørke historie og om motstand på Agder under andre verdenskrig. Siden den gang har virksomheten vokst gradvis, og i 2018 sto et nytt tilbygg ferdig, komplett med moderne magasinfasiliteter og bedre plass til både ansatte og besøkende.

ARKIVET forvalter en gjenstandssamling med et stort antall ulike objekter med tilknytning til Agder under andre verdenskrig. Deler av samlingen stilles ut i våre faste og midlertidige utstillinger.

Visit us

Share to